Συνεχης ενημερωση
Στη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, μίλησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Σ. Κωστόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής – COO Σπύρος Ν. Φιλάρετος, λόγω απουσίας του Διευθύνοντος Συμβούλου Δημητρίου Π. Μαντζούνη.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Σ. Κωστόπουλος ανέφερε τα εξής: “Η Ελλάδα διέρχεται μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, με αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα να έχει συρρικνωθεί σωρευτικά κατά 18% περίπου. Η εξέλιξη αυτή συνιστά μία πρωτοφανή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας. Λόγω της κρίσεως δημοσίου χρέους και έχοντας απολέσει την πρόσβαση στις αγορές, η ελληνική οικονομία χρηματοδοτείται σήμερα από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έναντι της χρηματοδοτικής αυτής βοήθειας, η χώρα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Τα τελευταία δύο έτη, έγιναν σημαντικά βήματα στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Ωστόσο, σημειώθηκαν καθυστερήσεις και ολιγωρίες, με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Επίσης, η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, που επετεύχθη με μεγάλο κόστος για το τραπεζικό σύστημα, δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας δεν νοείται χωρίς τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, είναι πλέον προφανές ότι θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν και πρωτοβουλίες αναπτυξιακού σκοπού, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να αποκατασταθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη, κατά το δυνατόν ενωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό, για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, η ταχεία απορρόφηση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Μόνο έτσι, μπορεί να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη, που είναι προϋπόθεση αντιστροφής του κύματος φυγής των καταθέσεων και, εν τέλει, της επανεκκινήσεως της οικονομίας. Μόνο έτσι, θα μπορέσει και το τραπεζικό σύστημα, σε συνθήκες μεγαλύτερης πολιτικής σταθερότητας και θετικών προσδοκιών, να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία.
Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των τραπεζών περιορίσθηκαν σημαντικά μετά τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς αγορές και την υποχώρηση των καταθέσεων. Από τα τέλη του 2009, άρχισε η εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας, που προκάλεσε η δημοσιονομική κρίση. Μέχρι σήμερα, οι απώλειες καταθέσεων έχουν προσεγγίσει τα Ευρώ 80 δισ. Τις τελευταίες, όμως, ημέρες, καταγράφεται επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα, καθώς ένα μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας έχει εκλείψει μετά τις εκλογές. Σε όλη αυτήν την περίοδο, τα υπόλοιπα χορηγήσεων παρέμειναν σε σχετικά υψηλό επίπεδο, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας για πολλές επιχειρήσεις. Σημειώνεται, ότι εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής δυσπραγίας, οι τράπεζες στάθηκαν στο πλευρό της πελατείας, με κάθε είδους διευκολύνσεις και ρυθμίσεις...".
Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" ολόκληρο το Δελτίο Τύπου.
-
00:14 Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν πέντε χώρες μετά τις εξελίξεις στην Πολωνία
-
00:05 Κοινοί λογαριασμοί και καταμερισμός τόκων μεταξύ συνδικαιούχων: Φορολογικές συνέπειες και κίνδυνος άτυπης δωρεάς
-
00:05 Τα drones του Πούτιν στην Πολωνία στοχεύουν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την Ουκρανία
-
00:05 Το χάσμα μεταξύ τιμής και αξίας θα κλείσει. Ώρα για δράση
-
00:04 Ηγεσία χωρίς βεβαιότητες
-
00:04 Νέος αναπτυξιακός νόμος: Οι ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η σημασία της σωστής καθοδήγησης
-
00:02 Φεύγει το Ταμείο Ανάκαμψης και αρχίζουν οι κάμψεις...;
-
00:01 Το ελληνικό χρέος έως το 2040
-
10/09 Παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου: Η αινιγματική ανάρτηση Τραμπ για τη Ρωσία και η αντίδραση του ΝΑΤΟ
-
10/09 Μακρόν: Επικοινωνία με Τραμπ για Μέση Ανατολή και Ρωσία
-
Βουλγαρία στο ευρώ και στη Σένγκεν: Τι σημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ
-
Η Πολωνία κατέρριψε ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της - "Πιο κοντά από ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση μετά το 1945" - Μόσχα: Δεν σχεδιάζαμε επίθεση
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης
-
Το EBITDA-καμουφλάζ και η πιο καυτή είσοδος στον FTSE-100
-
Νέοι διοικητές ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ με σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ
-
Τραγωδία στα Τέμπη: Οι οικογένειες Πλακιά ζητούν κακουργηματικές διώξεις σε όλους όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης
-
Πιο γρήγορα η έκδοση συντάξεων στο δημόσιο - Πώς θα αναζητείται ο χρόνος ασφάλισης
-
Η Πολωνία κατέρριψε ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της - "Πιο κοντά από ποτέ σε ανοιχτή σύγκρουση μετά το 1945" - Μόσχα: Δεν σχεδιάζαμε επίθεση (192)
-
Παρίσι, όπως Αθήνα; (42)
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης (42)
-
Φον ντερ Λάιεν: Επικίνδυνη και πρωτοφανής παραβίαση του πολωνικού και ευρωπαϊκού εναερίου χώρου από τη Ρωσία (25)
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ (23)
-
ΗΠΑ: Πιέσεις σε ΕΕ για συντονισμένη επιβολή δασμών έως και 100% σε Κίνα και Ινδία για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου (17)
-
ΗΠΑ: Νεκρός από πυροβολισμό ο Τσάρλι Κερκ, πολιτικός ακτιβιστής και υποστηρικτής του Τραμπ (15)
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης (15)
-
Eπίσημη προσφορά για το αέριο της Κρήτης από την κοινοπραξία της αμερικανικής Chevron με την Helleniq Energy (14)
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές (10)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
