Συνεχης ενημερωση
Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ («Τράπεζα Κύπρου» ή «Τράπεζα») σημειώνει τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) αναφορικά με την κεφαλαιακή άσκηση, η οποία κατέδειξε τα ακόλουθα αποτελέσματα για την Τράπεζα Κύπρου.
Η κεφαλαιακή άσκηση που προτάθηκε από την ΕΑΤ και συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Οκτωβρίου 2011 απαιτεί από τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση με τη δημιουργία προσωρινού κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer) για την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα αντικατοπτρίζοντας τις τρέχουσες τιμές αγοράς των ομολόγων. Επιπρόσθετα, απαιτεί από τις τράπεζες τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου ώστε ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέλθει σε 9% στο τέλος Ιουνίου 2012. Το τελικό κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίστηκε με βάση στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2011. Το ποσό του κεφαλαιακού αποθέματος για κρατικά ομόλογα δεν θα αναθεωρηθεί. Το τελικό κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίστηκε με βάση τον ισολογισμό στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ενώ τα αποτελέσματα της προκαταρτικής άσκησης τα οποία ανακοινώθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2011 υπολογίστηκαν με βάση τον ισολογισμό στις 30 Ιουνίου 2011.
Η Κεφαλαιακή Άσκηση που διενεργήθηκε σε 71 Ευρωπαϊκές Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου, αποσκοπεί στην δημιουργία έκτακτου και προσωρινού κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer) για αντιμετώπιση των τρεχουσών ανησυχιών της αγοράς από τον κίνδυνο της έκθεση σε κρατικά ομόλογα και των άλλων υπολειμματικών πιστωτικών κινδύνων που σχετίζονται με το δυσμενές περιβάλλον της αγοράς. Αυτό το περιθώριο δεν έχει στόχο να καλύψει ζημιές από κυβερνητικά ομόλογα αλλά να διαβεβαιώσει τις αγορές για την ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν σε μια σειρά από κρίσεις και να εξακολουθούν να διατηρούν επαρκή κεφάλαια.
Σύμφωνα με την κεφαλαιακή άσκηση που διενεργήθηκε από την ΕΑΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε €1.560 εκατ. το οποίο πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012. Η ΕΑΤ σκοπεύει να υπολογίσει μετατρέψιμα αξιόγραφα (contingent convertibles), τα οποία δύνανται να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές, ως αποδεκτά για το κεφαλαιακό περιθώριο προστασίας. Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους €887 εκατ. τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 ratio), είναι συμβατά με τις σχετικές πρόνοιες της Βασιλεία ΙΙΙ και έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα €887 εκατ. ΜΑΕΚ, το επιπλέον κεφαλαιακό έλλειμμα σύμφωνα με την ΕΤΑ ανέρχεται σε €673 εκατ. Η Τράπεζα Κύπρου είναι σε θέση να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους €673 εκατ. μέσω της ολοκλήρωσης της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης μέχρι €396 εκατ. η οποία προσφέρεται σε υφιστάμενους μετόχους και κατόχους επιλέξιμων μετατρέψιμων αξιών όπως ανακοινώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011, ενίσχυσης των κεφαλαίων από κέρδη των 9 μηνών μέχρι τον Ιούνιο 2012 καθώς και άλλων ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
Η Τράπεζα Κύπρου θα μεριμνήσει μέχρι το τέλος Ιούνιου 2012 να τηρεί τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% και, για το σκοπό αυτό, θα υποβάλει σχέδιο στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Στο σχέδιο αυτό η Τράπεζα θα καθορίσει τις διάφορες ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την επίτευξη του απαιτούμενου στόχου 9% με το οποίο το κεφαλαιακό έλλειμμα θα μηδενιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Το σχέδιο - που θα υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012 - θα συζητηθεί με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και την ΕΑΤ.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις τράπεζες αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές χρηματοδότησης, καθώς και στη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην οικονομία.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην κεφαλαιακή άσκηση ήταν κοινή και δόθηκε από την ΕΤΑ η οποία την δημοσίευσε πριν την παρούσα ανακοίνωση, ώστε να εξασφαλίσει τη συνοχή των αποτελεσμάτων στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση.
Η Τράπεζα παραμένει σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται εστιάζοντας στη διατήρηση αυξημένης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας και υγιούς ρευστότητας.
Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου για το εννιάμηνο 2011 ανήλθαν σε €597 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 17% έναντι του εννιαμήνου 2010. Η Τράπεζα διαθέτει δείκτη δανείων προς καταθέσεις 89% στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με τον δείκτηκαταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 80% στις 30 Σεπτεμβρίου 2011) καθώς και ελάχιστες αποπληρωμές πιστωτικών τίτλων για την επόμενη διετία. Το υψηλό επίπεδο ρευστότητας και η συντηρητική χρηματοδοτική διάρθρωση της Τράπεζας αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες.
-
31/10 Ν. Κορέα: Η Β. Κορέα διαμηνύει ότι η αποπυρηνικοποίησή της είναι "όνειρο θερινής νυκτός"
-
31/10 ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο ακύρωσε την απαίτηση απόδειξης υπηκοότητας στις εκλογές
-
31/10 ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν επηρεάζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι
-
31/10 Υπ. Ανάπτυξης για τα ηλεκτρικά πατίνια: "Ελπίζουμε ο κ. Δούκας να μάθει τις αρμοδιότητές του"
-
31/10 Η Ουκρανία αποστέλλει ειδικές δυνάμεις στο πολιορκημένο Ποκρόβσκ
-
31/10 Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα SNAP για την αγορά τροφίμων από τα φτωχά νοικοκυριά,
-
31/10 Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κατάργηση των κυρώσεων του Ceasar Act κατά της Συρίας
-
31/10 Τραμπ: "Ο χριστιανισμός απειλείται στη Νιγηρία από τους ισλαμιστές"
-
31/10 Ένταση στα Εξάρχεια - Τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί, 5 συλλήψεις
-
31/10 Τραγωδία στο Ηράκλειο Κρήτης: Δύο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα
-
Ξεχάστε τον χρυσό, άλλο είναι το πραγματικό μέταλλο της ημέρας
-
"Ανταρσία" Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας - Δεν άρουν τους περιορισμούς στο εμπόριο με την Ουκρανία
-
Είναι μικρά, κίτρινα και στρογγυλά και μας δείχνουν γιατί δεν λειτουργούν οι δασμοί του Τραμπ
-
Στη φυλακή ο διάσημος τηλεοπτικός σεφ που είχε "ξεχάσει" να αποδώσει ΦΠΑ πολλών χιλιάδων ευρώ
-
Πρόταση της ΕΕΝ για ελληνικά πολεμικά πλοία στο πρόγραμμα SAFE
-
Τι βλέπει ο Ε. Μυτιληναίος και αγοράζει Metlen
-
Κ. Πιερρακάκης: Η κυβέρνηση έχει δώσει στα ΕΛΤΑ πάνω από 250 εκατ. ευρώ - Η λίστα με τα 204 καταστήματα που κλείνουν
-
FT: Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση στη Βουδαπέστη μετά τις ακραίες απαιτήσεις του Πούτιν - Ένταση στο τηλεφώνημα Ρούμπιο-Λαβρόφ
-
Νέα τραπεζική διόρθωση στο Χρηματιστήριο με επιπλέον πίεση από HelleniQ Energy
-
Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια ακίνητο της οικογένειας Μαλαματίνα στη Μύκονο
-
Η "Οικονομία των Καφενείων" δεν είναι αστείο (112)
-
ΕΛΤΑ: Το λουκέτο σε 204 καταστήματα και το δύσκολο στοίχημα της εξυγίανσης (68)
-
Πόσο μα πόσο λείπουν στη χώρα μας και άλλες Τυχεροπούλου, και άλλα τέτοια διαμάντια! (31)
-
ΕΥΔΑΠ: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας – Οι αλλαγές και τα επόμενα βήματα (15)
-
Ανακοίνωση ΕΛΤΑ: Κανένας Έλληνας δεν θα μείνει χωρίς ταχυδρόμο και κανένα νησί χωρίς κατάστημα (10)
-
Τι βλέπει ο Ε. Μυτιληναίος και αγοράζει Metlen (10)
-
Eurostat: Στο 1,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ελλάδα - Ο πέμπτος χαμηλότερος στην ευρωζώνη (8)
-
Η μαζική αμφισβήτηση ελέγχων και προστίμων της εφορίας - Πόσοι προσφεύγουν και πόσοι δικαιώνονται (8)
-
Κ. Πιερρακάκης: Η κυβέρνηση έχει δώσει στα ΕΛΤΑ πάνω από 250 εκατ. ευρώ - Η λίστα με τα 204 καταστήματα που κλείνουν (7)
-
Ηράκλειο: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη του "Ευαγγελισμού" - Έξι συλλήψεις για την επίθεση κατά Βορίδη (7)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ