Συνεχης ενημερωση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ENNEAMHNOY 2010
Διατήρηση σε κερδοφορία για τον Όμιλο ΕΛΑΣΤΡΟΝ το εννεάμηνο του 2010
Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2010 βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ).
Οι αρνητικές συνέπειες της ύφεσης και της χρηματοοικονομικής κρίσης συνεχίστηκαν και στο 3ο τρίμηνο της χρήσης επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο των χαλυβουργικών προϊόντων. Η επιβράδυνση των επενδύσεων, η συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και των έργων υποδομής, διατήρησαν τη συνολική κατανάλωση προϊόντων χάλυβα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα οι τιμές των προϊόντων διεθνώς μετά από μια ανοδική πορεία η οποία διατηρήθηκε μέχρι και τις αρχές του 3ου τριμήνου, σημείωσαν πτώση, επιβραδύνοντας το επίπεδο δραστηριότητας και επηρεάζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας του κλάδου.
Εν μέσω των ανωτέρω συνθηκών, τα αποτελέσματα του Ομίλου για το εννεάμηνο της χρήσης διατηρήθηκαν θετικά. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 65,0 εκ. έναντι € 69,6 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το ενοποιημένο μικτό κέρδος παρουσίασε σημαντική βελτίωση και ανήλθε σε € 7,8 εκ. ή 12,0% επί των πωλήσεων έναντι € 1,7 εκ. ή 2,4% επί των πωλήσεων το εννεάμηνο του 2009, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε κέρδη € 2,0 εκ. έναντι ζημιών € 2,3 εκ. το 2009. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 0,26 εκ. έναντι ζημιών € 4,4 εκ., ενώ τέλος τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν οριακά θετικά έναντι ζημιών € 4,0 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε € 53,9 εκ. έναντι € 58,2 εκ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009. Το μικτό κέρδος παρουσίασε σαφή ανάκαμψη και ανήλθε σε € 6,6 εκ. έναντι € 0,78 εκ. το 2009, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 1,0 εκ., έναντι ζημιών € 3,6 εκ. Τέλος τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη € 0,66 εκ. έναντι ζημιών € 3,3 εκ. το 2009.
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, κύριο μέλημα της διοίκησης και κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου παρέμεινε η διατήρηση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, η μείωση των λειτουργικών δαπανών καθώς και η αυστηρή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου, πολιτική που έχει αρνητική επίπτωση στις πωλήσεις. Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε και ανήλθε σε € 34,3 εκ. έναντι € 40,1 εκ. την 30/06/10, ο δείκτης δανειακής μόχλευσης (Ξένα / Ίδια κεφάλαια) διατηρείται σε επίπεδα κάτω της μονάδος, ενώ σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης μειώθηκαν κατά 22% και 6% αντίστοιχα έναντι του 2009. Παράλληλα μέσω της ασφάλισης των πιστώσεων και λοιπών εξασφαλίσεων οι απαιτήσεις του ομίλου είναι καλυμμένες έναντι ενδεχόμενου πιστωτικού κινδύνου σε ποσοστό άνω του 85%.
Παρά την εμφανή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι συνθήκες στην διεθνή αγορά χάλυβα παραμένουν ευμετάβλητες. Για το υπόλοιπο του έτους η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ενώ κάποια τόνωση υπολογίζεται προς το τέλος του έτους εξαιτίας κυρίως της ανάγκης αύξησης των αποθεμάτων από τους τελικούς χρήστες. Παράλληλα τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων η κατανάλωση προϊόντων χάλυβα προβλέπεται να είναι περιορισμένη ελλείψει εκτέλεσης σημαντικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εντείνει τις προσπάθειες της για βέλτιστη διαχείριση κεφαλαίου κίνησης και μείωση λειτουργικών δαπανών, πάντα με στόχο την διατήρηση και βελτίωση της κερδοφορίας.
Σημείωση: Τα "Οικονομικά στοιχεία και Πληροφορίες" του εννεαμήνου 2010 της ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ θα δημοσιευθούν την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική" και θα είναι διαθέσιμα μαζί με τις "Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις 30.09.2010 βάσει Δ.Π.Χ.Α." στην ιστοσελίδα της εταιρίας στο διαδίκτυο www.elastron.gr καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών www.athex.gr την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010.
-
00:05 Αντιπλημμυρική θωράκιση και άλλες απάτες
-
00:05 Η "βουβή" κρίση είναι ήδη εδώ
-
00:05 Το Σύνταγμα δεν είναι passe-partout
-
00:05 MSCI: Το Χ.Α. ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες
-
00:05 Το "πεντοχίλιαρο" του χρυσού
-
00:04 Το 5ο Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων: Η αγορά παλιών σπιτιών περνάει στη φάση των 2 (!) τιμών πώλησης...
-
00:03 Γιατί η εκρηκτική άνοδος του ασημιού είναι σημαντικότερη από ό,τι δείχνει
-
00:02 Αξιολόγηση στο δημόσιο... Εδώ γελάνε...;
-
00:01 Το πρόβλημα της χώρας είναι συνταγματικό
-
00:00 H Space X εξαγόρασε την xAI - Στα $1,25 τρισ. εκτιμάται η αξία ενόψει συγχώνευσης
-
Ερχεται απόφαση για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων - Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στο ΣτΕ
-
ΜΙΔΑ: Έρχεται η μεγάλη απογραφή για επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια στοιχεία θα κληθούν να δηλώσουν
-
Νέος γύρος sell-off στα πολύτιμα μέταλλα - Σε ελεύθερη πτώση χρυσός και ασήμι (upd)
-
Νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση στην Alpha Bank – Στα 1.600 ευρώ ο κατώτατος μισθός
-
Φυσάμε το γιαούρτι
-
Σάλος με τον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου: Αυτή είναι η βίλα με πισίνα που νοικιάζει ως πολιτικό γραφείο με λεφτά της ΕΕ
-
Παρουσιάστηκε η πλωτή εξέδρα USSPS στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας
-
Υπονομεύει η Γερμανία τον Κάθετο Διάδρομο Ελλάδας - Ουκρανίας;
-
Η Metlen επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο στο πρόγραμμα φρεγατών πρώτης γραμμής
-
Τραμπ: Εμπορική συμφωνία με την Ινδία - Δεν θα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, μειώνονται οι δασμοί
-
Πώς ΔΕΝ έλυσε η Ουγγαρία το δημογραφικό (67)
-
Υπονομεύει η Γερμανία τον Κάθετο Διάδρομο Ελλάδας - Ουκρανίας; (57)
-
ΜΙΔΑ: Έρχεται η μεγάλη απογραφή για επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια στοιχεία θα κληθούν να δηλώσουν (36)
-
Πρεμιέρα για τα προεκλογικά διλήμματα που θα θέσει ο Κ. Μητσοτάκης: Ανοίγει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με αξιολόγηση στο Δημόσιο και νόμο περί ευθύνης υπουργών (24)
-
Κυρ. Μητσοτάκης: "Μη κρατικά ΑΕΙ, αξιολόγηση στο δημόσιο, ευθύνες υπουργών, νέος τρόπος εκλογής ηγεσίας Δικαιοσύνης" (20)
-
Αιχμηρή δήλωση Ευ. Βενιζέλου για τις ανακοινώσεις Κ. Μητσοτάκη περι Συνταγματικής Αναθεώρησης (15)
-
Ερχεται απόφαση για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων - Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στο ΣτΕ (12)
-
Το πρόβλημα της χώρας είναι συνταγματικό (10)
-
Αποχωρούν από την Νέα Αριστερά ο Ν. Μπίστης και αλλα 9 μέλη της ΚΕ (10)
-
Νέα ανάρτηση Καρυστιανού για τα ελληνοτουρκικά: Καλώ τον πρωθυπουργό να ενημερώσει για την ατζέντα της συνάντησης με Ερντογάν (10)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ