Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Αυγ-2010 19:15

    ΝΕΛ: Αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2010

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση και τις ελεγμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της 30.6.2010, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ΑΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα: 

    Σύμφωνα με την από 4/5/2010 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μετοχές της εταιρείας εντάχθηκαν στην κατηγορία "επιτήρησης" βάσει του άρθρου 3.1.2.5 του κανονισμού του Χ.Α. επειδή οι λογιστικές ζημιές του Ομίλου κατά την προηγούμενης χρήση που έληξε την 31.12.2009 ήταν μεγαλύτερες του 30% της καθαρής θέσης του. 

    Οικονομικά στοιχεία Α Εξαμήνου 2010 

    Οι πωλήσεις του Ομίλου στη τρέχουσα περίοδο ανήλθαν σε 20.894 χιλ. ευρώ έναντι πωλήσεων 15.560 χιλ ευρώ στη προηγούμενη περίοδο και συγκριτικά εμφανίζονται αυξημένες κατά 34,28 %, το δε αντίστοιχο λειτουργικό μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία € 2.428 χιλ. έναντι κερδών € 1.883 χιλ..

    Η επιβάρυνση του μικτού αποτελέσματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.. 

    Τα αποτελέσματα (ζημίες) μετά από φόρους της παρούσης περιόδου ανήλθαν σε ζημία ποσού € 13.204 χιλ έναντι ζημίας ποσού € 7.062 χιλ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο του έτους 2009. 

    Για λόγους συγκρισιμότητας πρέπει να ληφθούν υπόψην τα έκτακτα έσοδα και δαπάνες που έχουν περιληφθεί στα ανωτέρω αποτελέσματα, και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2009 είχαν ωφεληθεί α) με ποσό € 3.319 χιλ το οποίο αφορούσε αντιστροφή πρόβλεψης απομείωσης της αξίας του πλοίου "ΘΕΟΦΙΛΟΣ" λόγω αποκατάστασης της λειτουργικής του ικανότητας, β) με ποσό € 1.700 χιλ που αφορούσε έσοδα από αποζημίωση για την ζημιά του ίδιου πλοίου και γ) με € 452 χιλ που ήταν κέρδος από την πώληση του πλοίου "ΠΑΝΑΓΙΑ THNOY" της θυγατρικής εταιρείας ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ ΝΕ. Αντιστρόφως, τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2010 έχουν επιβαρυνθεί με ποσό € 490 χιλ που αφορά ζημιά από την πώληση του πλοίου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ" της θυγατρικής εταιρείας ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ ΝΕ. 

    Λαμβανομένου υπόψη και εξαιρούμενων των ανωτέρω έκτακτων αποτελεσμάτων για λόγους συγκρισιμότητας, τα συνολικά αποτελέσματα της παρούσης περιόδου ανήλθαν σε ζημία ποσού € 12.714 χιλ έναντι ζημίας ποσού € 12.533 χιλ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο του έτους 2009. 

    Προοπτικές και στόχοι 

    Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ΑΕ δραστηριοποιείται στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ελληνικής Ακτοπλοΐας το θεσμικό πλαίσιο της οποίας χρήζει προσαρμογής στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο προκειμένου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά να αποκτήσουν τουλάχιστον ίση ανταγωνιστικότητα με τις αντίστοιχες τις Ευρώπης γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το κόστος εκμετάλλευσης των πλοίων . 

    Στο λειτουργικό πλαίσιο που δραστηριοποιείται η εταιρεία, η διοίκηση της, δημιουργεί και αναπτύσσει ευέλικτες στρατηγικές και τακτικές για την βελτίωση του μικτού περιθωρίου εκμετάλλευσης (ΕΒITDA ) και της χρηματοοικονομικής της θέσης με στόχο τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του Ομίλου και ποιο συγκεκριμένα: 

    Η σημαντικότερη πηγή εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις επιδοτήσεις αγόνων γραμμών. Τούτο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας καθώς η οικονομία μας είναι σε ύφεση και αναμένεται συρρίκνωση της κατανάλωσης αλλά ταυτόχρονα απαιτεί αυξημένο κεφάλαιο κίνησης ως αντιστάθμισμα των χρονικών καθυστερήσεων σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες είσπραξης των επιδοτήσεων. Αναγκαιότητα για την εταιρεία αποτελεί η ανανέωση του στόλου της ή η προσθήκη νέων πλοίων στο στόλο της προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της στο κλάδο, να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, να μειώσει το μέσο κόστος εκμετάλλευσης του στόλου της καθώς και το κόστος των εξόδων διοίκησης και διάθεσης ως ποσοστό αυτών επί των πωλήσεων . Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει κατά ένα μέρος στην υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του στόλου της. 

    Η εταιρεία ερευνά την παγκόσμια αγορά προκειμένου να βρει το πιο προσοδοφόρο τρόπο εκμετάλλευσης των ταχυπλόων πλοίων της είτε εκμεταλλευόμενη η ίδια τα πλοία αυτά σε νέες γραμμές στο εξωτερικό, είτε παραχωρώντας σε τρίτους την εκμετάλλευση τους όπως το πλοίο "ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι" το οποίο κρίνεται και προσφορότερο. Η εκμετάλλευση των πλοίων αυτών στην εγχώρια αγορά κρίνεται ασύμφορη, κυρίως λόγω του ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου και έχει επιβαρύνει σημαντικά τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης του Ομίλου στο παρελθόν. 

    Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να υπάρξει σημαντική βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας και του αντίστοιχου χρηματοοικονομικού κόστους. 

    Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης των εσωτερικών δομών της προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτη και να μειωθεί το λειτουργικό της κόστος. 

    Στο πλαίσιο των παραπάνω στρατηγικών η Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας κατά την συνεδρίαση της 27/7/2010 αποφάσισε : α) την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό 97.926 χιλ € β) την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ποσού 8.515.χιλ € και γ) την διαγραφή ζημιών προηγουμένων χρήσεων κατά ποσό 46.834.χιλ. € με συμψηφισμό ισόποσου μετοχικού κεφαλαίου. 

    Τα αποτελέσματα των παραπάνω προσπαθειών αναμένεται να ασκήσουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα του Ομίλου από το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ