Συνεχης ενημερωση
Η Τράπεζα Κύπρου πέρασε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων έχοντας ευρύ κεφαλαιακό περιθώριο
• Τα αποτελέσματα επαναβεβαιώνουν την εύρωστη χρηματοοικονομική θέση και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της
Τράπεζας ακόμα και υπό ακραία σενάρια
• Τα αποτελέσματα επαναβεβαιώνουν την εύρωστη χρηματοοικονομική θέση και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της
Τράπεζας ακόμα και υπό ακραία σενάρια
Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («Τράπεζα Κύπρου») υποβλήθηκε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το 2010, η οποία διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας («CEBS») και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Η Τράπεζα Κύπρου πέρασε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, επαναβεβαιώνοντας την εύρωστη χρηματοοικονομική της θέση και διατηρώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, ακόμα και υπό ακραία αρνητικά σενάρια. Ακόμη και υπό το αρνητικό σενάριο με επιπρόσθετο κρατικό σοκ («additional sovereign shock on the adverse scenario»), η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επιτύχει Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων 8,0% το έτος 2011, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση κεφαλαίου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.
Όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου 2010, παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης ύψους μέχρι €345 εκατ., προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατηγική ευελιξία η οποία θα της επιτρέψει, βασιζόμενη στο ισχυρό και καλά τοποθετημένο δίκτυό της, να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ρευστότητά της για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές όπου δραστηριοποιείται.
Η Τράπεζα Κύπρου αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και τις τακτικές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις οποίες προβαίνει η Τράπεζα Κύπρου στα πλαίσια του Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRD1) και της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των Κεφαλαιακών Απαιτήσεων και των Μεγάλων Χρηματοδοτικών Ανοιγμάτων.
Η άσκηση διενεργήθηκε βάσει των σεναρίων, της μεθοδολογίας και των βασικών υποθέσεων που δόθηκαν από την CEBS (βλέπε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS2). Ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ακραίου σεναρίου, ο υπολογιζόμενος Δείκτης Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 9,4% το 2011, έναντι 10,5% το τέλος του 2009. Το επιπλέον σενάριο κινδύνου από ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων έχει επιπρόσθετη επίδραση 1,4 εκατοστιαίες μονάδες στον υπολογιζόμενο Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 8,0% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο εποπτικό όριο 4%. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της άσκησης και η έκθεση της Τράπεζας σε κράτη και τοπικές αρχές, παρουσιάζονται στους πίνακες που ακολουθούν.
Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων υποδηλώνουν περιθώριο πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ύψους €470 εκατ. έναντι του ορίου 6% του Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης για την Τράπεζα Κύπρου. Το όριο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εποπτικό ελάχιστο (το ελάχιστο εποπτικό όριο για τον Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων έχει οριστεί σε 4%), ούτε ως στόχος επίτευξης κεφαλαίου σε σχέση με το προφίλ κινδύνου του οργανισμού που καθορίζεται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου στα πλαίσια του Πυλώνα 2 της Οδηγίας για Κεφαλαιακή Επάρκειας (CRD).
Δεδομένου ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διεξάχθηκε κάτω από βασικές κοινές απλοποιημένες υποθέσεις (π.χ. σταθερό ισολογισμό), η πληροφόρηση σχετικά με τα σενάρια αναφοράς παρέχεται μόνο για σκοπούς σύγκρισης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως πρόβλεψη.
Κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης, επιβάλλεται η διαφοροποίηση μεταξύ των αποτελεσμάτων των διαφόρων σεναρίων που δημιουργηθήκαν για σκοπούς της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης. Τα αποτελέσματα του ακραίου σεναρίου δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης ή πιθανών κεφαλαιακών αναγκών. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν παρέχει προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων, καθώς τα ακραία σενάρια έχουν σχεδιαστεί ως υποθετικά σενάρια που περιλαμβάνουν πιθανές αλλά ακραίες υποθέσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να μην υλοποιηθούν. Διαφορετικές ασκήσεις προσομοίωσης μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τις περιστάσεις του κάθε οργανισμού.
Ιστορικό
Σκοπός της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2010 η οποία πραγματοποιήθηκε με εντολή του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) υπό τον συντονισμό της CEBS και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις εθνικές εποπτικές αρχές και την Επιτροπή της ΕΕ, είναι η αξιολόγηση της συνολικής ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα της ΕΕ και της ικανότητας των τραπεζών να αφομοιώσουν περαιτέρω πιθανές κρίσεις σε σχέση με πιστωτικούς κινδύνους και κινδύνους αγοράς, περιλαμβανομένων και των κινδύνων από ανοίγματα σε κυβερνήσεις.
Η άσκηση διεξάχθηκε ξεχωριστά για κάθε τράπεζα σε ένα δείγμα 91 ευρωπαϊκών τραπεζών από 20 κράτη μέλη της ΕΕ, καλύπτοντας σαν ελάχιστο το 50% του εγχώριου τραπεζικού τομέα, με βάση τα ενοποιημένα περιουσιακά του στοιχεία, σε κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, χρησιμοποιώντας προκαθορισμένα μακροοικονομικά σενάρια (βασικά και ακραία) για το 2010 και 2011, τα οποία σχεδιάστηκαν σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σενάρια, τη μεθοδολογία, τα συνολικά και τα λεπτομερή ατομικά αποτελέσματα όλων των τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση, είναι διαθέσιμα στη ιστοσελίδα της CEBS3. Πληροφορίες μπορούν επίσης να ληφθούν από την ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
-
17:25 Γερμανία: Συνελήφθη 22χρονος Σύρος ως ύποπτος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας
-
17:21 H ακροδεξιά AfD σταθερά πρώτο κόμμα
-
17:18 Με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Κ. Μητσοτάκης
-
17:01 ΕΛΑΣ: Δεκατέσσερις νεκροί και 554 τραυματίες σε 486 τροχαία, τον Οκτώβριο, στην Αττική
-
16:44 ΥΠΕΞ Ιράκ: Να αφοπλιστεί άμεσα το PKK
-
16:43 Ληστεία στο Λούβρο: Κλεφτρόνια και όχι γκάγκστερ του οργανωμένου εγκλήματος οι δράστες ανακοίνωσε η εισαγγελέας
-
16:30 Λωρίδα της Γάζας: Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από αεροπορική επιδρομή Ισραηλινών
-
16:11 Μ. Χαρακόπουλος: Θα εφαρμόσουμε πλάνο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ με έγνοια για ηλικιωμένους συνταξιούχους
-
16:10 Μ. Λαζαρίδης: Να σταματήσει τις απειλές και να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του ο αποτυχημένος κ. Σαλάτας
-
16:02 Προς νέα αύξηση κατά 50 ευρώ ο βασικός μισθός τον Απρίλιο του 2026
-
Γιατί δεν αυξάνονται - προς το παρόν - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Οι σταθμοί του 2027 και του 2030
-
Σκληρό "κατηγορώ" Ομπάμα κατά Τραμπ - "Σα να έχουμε κάθε μέρα Halloween"
-
Ελαιόλαδο: Στοπ στις ακραίες τιμές, ανάσα για αγορά και καταναλωτές
-
Ευ. Μυτιληναίος: Πλήγμα για τη χώρα να χάσει μία από τις λίγες θέσεις "πρωταθλητισμού" που κατέχει στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι
-
Βρετανία: Δέκα τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο στο Χάντινγκτον - Δύο σε κρίσιμη κατάσταση
-
Αυτοκίνητα: Η κινεζική επέλαση σε αριθμούς
-
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η επόμενη ημέρα μετά τη διόρθωση του Οκτωβρίου
-
Μεγάλη ουκρανική επίθεση με drone κατά ρωσικών ενεργειακών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα - Στις φλόγες ρωσικό τάνκερ
-
Δίμηνο - φωτιά για το Μέγαρο Μαξίμου
-
Τι οδηγεί την έκρηξη των εσόδων στον τουρισμό
-
Ελαιόλαδο: Στοπ στις ακραίες τιμές, ανάσα για αγορά και καταναλωτές (18)
-
Σκληρό "κατηγορώ" Ομπάμα κατά Τραμπ - "Σα να έχουμε κάθε μέρα Halloween" (17)
-
Βρετανία: Δέκα τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο στο Χάντινγκτον - Δύο σε κρίσιμη κατάσταση (8)
-
Α. Παπαγιαννίδης για Τσίπρα: Η πολιτική ζωή χρειάζεται οπωσδήποτε αλλαγή και επανισορρόπηση (6)
-
Δολοφονημένος βρέθηκε στην Αράχωβα ο Γ. Λάλας που είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία Καραϊβάζ (5)
-
Γιατί δεν αυξάνονται - προς το παρόν - τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Οι σταθμοί του 2027 και του 2030 (5)
-
Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πιο δύσκολη που μπορώ να θυμηθώ – Προτεραιότητα της πολιτείας οι ένστολοι (4)
-
Αυτοκίνητα: Η κινεζική επέλαση σε αριθμούς (4)
-
Ευ. Μυτιληναίος: Πλήγμα για τη χώρα να χάσει μία από τις λίγες θέσεις "πρωταθλητισμού" που κατέχει στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι (3)
-
Προς νέα αύξηση κατά 50 ευρώ ο βασικός μισθός τον Απρίλιο του 2026 (2)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ