Συνεχης ενημερωση
Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας πλήρη συναίσθηση των οικονομικών συνθηκών της χώρας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του νέου 3ετούς οικονομικού προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται, θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία δημιουργεί υποχρέωση και ευκαιρία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. ʼλλωστε, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου σε συνδυασμό με την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, δημιουργούν πλέον το κατάλληλο περιβάλλον για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών όχι μόνον στον τραπεζικό κλάδο, αλλά στην οικονομία γενικότερα.
Με τα δεδομένα αυτά, η Τράπεζα Πειραιώς, μετά και από ενδελεχή ανάλυση, η οποία επιβεβαίωσε τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές του εγχειρήματος, υπέβαλε προς την Κυβέρνηση πρόταση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε. (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε. (ΤΤ), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα που προσφέρθηκε ανέρχεται συνολικά σε 701 εκατομμύρια ευρώ (€372 εκ. για την ΑΤΕ και €329 εκ. για το ΤΤ).
Σκοπός της εξαγοράς είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού Ομίλου με ενεργητικό (pro forma) άνω των €105 δις, με €69 δις καθαρές χορηγήσεις και με €64 δις καταθέσεις, ο οποίος θα προκύψει μετά τη ενοποίηση των τριών τραπεζών. Ο νέος Όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή.
Η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε €300 εκατ. ευρώ ετησίως (€200-220 εκατ. από εξοικονόμηση δαπανών και €80-100 εκατ. από συνέργειες εσόδων). Μετά τη συνδυασμένη αυτή εξαγορά, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου Ομίλου διαμορφώνεται στο 9% περίπου και οι δείκτες ρευστότητας ενισχύονται σημαντικά (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 98% χωρίς δάνεια που "αυτοχρηματοδοτούνται").
Η Τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία των επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρεί με την πρόταση αυτή:
-Να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
-Να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
-Να στείλει θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας
-Να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων των τριών τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.
Με τη δημιουργία του νέου Ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα επιδιώκει:
-να εισαγάγει και αναπτύξει την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας,
-να μετεξελιχθεί σε βασική τράπεζα του πιο αναπτυσσόμενου τομέα της οικονομίας, αυτόν της πράσινης επιχειρηματικότητας,
-να αξιοποιήσει την συμπληρωματικότητα της πελατειακής βάσης των τριών τραπεζών,
-να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στο χώρο των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και
-να προσφέρει σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης σε πολύ ευρύτερη κλίμακα πελατών.
Η Τράπεζα Πειραιώς με τη συνεπή πολιτική που από χρόνια ακολουθεί απέναντι στην πελατεία της, τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, φιλοδοξεί με την πρότασή της αυτή να γίνει και η Τράπεζα του σύγχρονου αγροτικού κόσμου και της πράσινης επιχειρηματικότητας και, παράλληλα, να ενισχύσει τη παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξε με το ΤΤ ένα σημαντικό τμήμα των ελλήνων αποταμιευτών.
Εφ΄ όσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, ο νέος τραπεζικός Όμιλος (με επωνυμία που θα εκφράζει στο μέλλον την ένωση των τριών τραπεζών) θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ιδιαίτερη ευθύνη, πουμέχρι σήμερα επέδειξε η Τράπεζα Πειραιώς, σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του πολιτισμού μέσω εξειδικευμένου Ιδρύματος (ΠΙΟΠ) και στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Τέλος, για τις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ), η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι΄ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.
-
23:44 Η Μελόνι αποσυνδέει το δημοψήφισμα για την επικύρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της Ιταλίας με την τύχη της κυβέρνησής της
-
23:30 Κ. Χατζηδάκης: Αντίπαλός μας η ακρίβεια και όχι η αντιπολίτευση - Ακούμε τι μας λένε οι πολίτες
-
23:22 SambaNova: Η Intel σε συζητήσεις για την εξαγορά της startup που θέλει να ανταγωνιστεί την Nvidia
-
23:16 Πακιστάν-Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 6 Νοεμβρίου
-
23:07 ΗΠΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις σε διεθνή αεροδρόμια, λόγω έλλειψης ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
-
22:57 Apple: Στα $27,46 δισ. τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο - Ανεβάζει τον πήχη για το δ' τρίμηνο με οδηγό το iPhone 17
-
22:41 Γαλλία: Συνελήφθησαν έξι άτομα για ένοπλη ληστεία, με χρήση εκρηκτικών, σε εργαστήριο εξευγενισμού χρυσού - Πέντε υπάλληλοι τραυματίστηκαν
-
22:25 H Netflix προχωρά σε split της μετοχής της με αναλογία 10 νέων προς 1 παλαιά
-
22:20 Wall: Κόκκινα ταμπλό με υπογραφή Meta
-
22:18 Amazon: Άνω των προσδοκιών τα αποτελέσματα γ' τριμήνου και οι προβλέψεις για το δ' τρίμηνο - Άλμα 10% για τη μετοχή
-
Θεσσαλονίκη: "Κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως η Εγνατία έγινε Μανχάταν" λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ
-
Ο πρώτος τριπλασιασμός έγινε - Ο δεύτερος γράφεται ήδη στο Παρίσι
-
Ανεκτέλεστη δικαστική απόφαση επί 13 χρόνια - Καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
-
Οι Έλληνες επιχειρηματίες εγκαταλείπουν τα επισφαλή σχήματα Κύπρου και Βουλγαρίας και στρέφονται σε ελληνικές εταιρείες holding
-
Αυτή είναι η ομάδα επιστημόνων του Τσίπρα - Πλήθος Καθηγητών- Όλα τα ονόματα
-
Μετά από τρία χρόνια τέλος στο "καλάθι του νοικοκυριού" - Τι έρχεται
-
Ευ. Μυτιληναίος: Έχουμε φθηνό ρεύμα για τα νοικοκυριά και πανάκριβο για τη βιομηχανία – Nα στηριχθεί η Ελλάδα στις δικές της δυνάμεις
-
Ρωσία μετά τις δηλώσεις Τραμπ: Αν οποιαδήποτε χώρα δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, θα το κάνουμε και εμείς
-
Αποκαλυπτήρια της "Επιτροπής Τσίπρα" - Σε vertigo ο ΣΥΡΙΖΑ
-
Ο Πούτιν θωρακίζει την αεράμυνα της Μόσχας καθώς αρχίζει η "πολιορκία με drones"
-
Η λύση του Στεγαστικού στο φετινό Νόμπελ Οικονομικών (98)
-
Αυτή είναι η ομάδα επιστημόνων του Τσίπρα - Πλήθος Καθηγητών- Όλα τα ονόματα (20)
-
Θεσσαλονίκη: "Κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως η Εγνατία έγινε Μανχάταν" λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ (14)
-
Ευ. Μυτιληναίος: Έχουμε φθηνό ρεύμα για τα νοικοκυριά και πανάκριβο για τη βιομηχανία – Nα στηριχθεί η Ελλάδα στις δικές της δυνάμεις (10)
-
Διάσωση 79 μεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου (8)
-
Τραμπ: "Καταπληκτική η συνάντηση με τον Σι" - Οι ΗΠΑ μειώνουν στο 10% τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα λόγω φαιντανύλης, συμφωνία για τις σπάνιες γαίες (8)
-
Ανεκτέλεστη δικαστική απόφαση επί 13 χρόνια - Καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (7)
-
Μετά από τρία χρόνια τέλος στο "καλάθι του νοικοκυριού" - Τι έρχεται (6)
-
Ο πρώτος τριπλασιασμός έγινε - Ο δεύτερος γράφεται ήδη στο Παρίσι (6)
-
Ράλι του χρυσού: Σημάδι αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας; (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ