Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Σεπ-2020 09:23

  Η Αθήνα ενισχύει την άμυνά της εν μέσω κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

  Η Αθήνα ενισχύει την άμυνά της εν μέσω κρίσης στην Αν. Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γεωργίου Τζογόπουλου

  Η Τουρκία έχει προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας από τις αρχές του Αυγούστου. Έχει βγάλει ένα πλοίο, το Oruc Reis, για να πραγματοποιήσει ερευνητική δραστηριότητα κοντά στα ελληνικά νησιά σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί μεταξύ των χωρών. Η Τουρκία επέστρεψε το πλοίο στο λιμάνι στις 12 Σεπτεμβρίου, μια απόφαση την οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε ένα "θετικό πρώτο βήμα”. Αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιη.

  Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις αυξάνοντας την άμυνα της και αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, η χώρα ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει 18 αεροσκάφη Rafale, τέσσερις νέες φρεγάτες, τέσσερα ελικόπτερα του ναυτικού Romeo, αντι-αρματικά όπλα για τον στρατό, τορπίλες για το ναυτικό και κατευθυνόμενους πυραύλους για την αεροπορική της δύναμη. Επίσης σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τέσσερις φρεγάτες και να προσθέσει στους επαγγελματίες στρατιώτες της 15.000 στα επόμενα πέντε χρόνια.

  Σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα έχει επιδιώξει να ασκήσει πίεση στους εταίρους της ώστε να εξετάσουν σοβαρά την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 24-25 Σεπτεμβρίου. Ένα τέτοιο βήμα θα έπληττε περαιτέρω την αποδυναμωμένη τουρκική οικονομία. Η Αθήνα εκτιμά απίστευτα την κρίσιμης σημασίας στήριξη που της έχει δώσει το Παρίσι και διερευνά πώς μπορεί να επεκτείνει την αμυντική της συνεργασία με τον Γάλλο εταίρο της.

  Επίσης παραμένει σίγουρη για την ειδική σχέση της με την Ουάσιγκτον, η οποία ενισχύθηκε μετά από την υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας τον Οκτώβριο του 2019. Επιπλέον, η Ελλάδα εξαρτάται από τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

  Νέες περιφερειακές δυναμικές, για παράδειγμα η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δημιουργούν επίσης ευκαιρίες για νέους τρόπους αναγνώρισης μιας κοινής τουρκικής απειλής. Και το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

  Η Αθήνα και η Άγκυρα φαίνονται έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο η μία με την άλλη. Από την ελληνική σκοπιά, η ατζέντα δεν θα πρέπει να πηγαίνει πιο μακριά από τις θαλάσσιες διαφορές ωστόσο. Η Αθήνα αισθάνεται ότι απειλείται από την Τουρκία και δεν θα ξεκινήσει συζητήσεις για θέματα όπως η αποστρατικοποίηση ορισμένων νησιών του Αιγαίου.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/publications/summary/vfc_views_from_the_capitals_gas_conflict_in_the_eastern_mediterranean

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ