Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Δεκ-2022 12:00

  Σε ποιες περιπτώσεις θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις

  Σε ποιες περιπτώσεις θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Απλουστεύονται οι διαδικασίες με στόχο την ταχύτερη επιστροφή του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις. Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ορίζεται ότι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις αλλά με αυτόματη αξιολόγηση και μετά από συμψηφισμούς με οφειλές προς το δημόσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

  1. Δικαίωμα επιστροφής. Σε περίπτωση που από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της επιχείρησης προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή επειδή το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται από τη Φορολογική Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.

  2. Η διαδικασία επιστροφής των ποσών. Σε περίπτωση που με την υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, αυτό επιστρέφεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν κεντρικής αξιολόγησης με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία δε δημοσιοποιούνται. Η αξιολόγηση υλοποιείται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ELENXIS.

  3. Διαχείριση αξιολογημένων πιστωτικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για την επιστροφή του φόρου ανακτά αμελλητί τα προαναφερόμενα αρχεία στο Ο.Π.Σ. ELENXIS και προβαίνει άμεσα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 10 εργασίμων ημερών από την ανάκτηση των αρχείων χαρακτηρισμένων με την ένδειξη "ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" ή "ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ" στις ακόλουθες ενέργειες κατά περίπτωση:

  - Για τις πιστωτικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη "ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ", το οποίο αναρτάται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. παραλαβής της δήλωσης, ενεργεί πριν την επιστροφή, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην παρ. Α.1. του Παραρτήματος της παρούσας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η συνδρομή έστω ενός εκ των ειδικότερα οριζομένων κριτηρίων ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης από την οποία προκύπτει η επιστροφή φόρου, ενημερώνει τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον φορολογικό έλεγχο, εφόσον είναι διαφορετικός. Ο αρμόδιος για το φορολογικό έλεγχο Προϊστάμενος, εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών του πρώτου εδαφίου, εισηγείται την επιλογή της υπόθεσης για έλεγχο πριν την επιστροφή, με πλήρη αιτιολόγηση.

  - Για τις πιστωτικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που περιλαμβάνονται στο αρχείο με την ένδειξη "ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ", ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον φορολογικό έλεγχο προβαίνει σε έκδοση εντολής ελέγχου εντός 5 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία που εμφανίζονται στο Ο.Π.Σ. ELENXIS ως "ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΗ Φ.Ε.Υ.".

  4. Έλεγχος. Για τις περιπτώσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, δύναται να διενεργείται εκ των υστέρων έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται.

  5. Έκδοση Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων πιστωτικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που χαρακτηρίστηκαν με την ένδειξη "ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" ή "ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ", εκδίδονται κεντρικά ψηφιακά Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), με ανάλογη σήμανση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ