Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 08:00

  Η Αρχή κατά του ξεπλύματος ξεσκονίζει 346 φορολογούμενους

  Η Αρχή κατά του ξεπλύματος ξεσκονίζει 346 φορολογούμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτες ελέγχονται 346 φυσικά πρόσωπα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, τα ανωτέρω πρόσωπα εμπλέκονται σε 71 υποθέσεις που έχει εντοπίσει η Αρχή και για τα οποία έχουν ζητηθεί οι φάκελοι τους με τα προσωπικά και περιουσιακά τους στοιχεία.

  Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου η φορολογική διοίκηση  εξέδωσε εντολή ελέγχου για 195 από τις οποίες οριστικοποιήθηκαν 125 υποθέσεις και επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 86,1 εκατ. ευρώ. Από τις βεβαιωθέντα πρόστιμα ωστόσο εισπράχθηκαν μόλις  1,68  εκατ. ευρώ.

  Στο ίδιο διάστημα η ΑΑΔΕ απέστειλε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 352 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή που υπερβαίνει το 1,44 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το νόμο στην Αρχή παραπέμπονται ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ. Επίσης, παραπέμφθηκαν στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και 514 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ ο καθένας. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελεγχθούν και ξέπλυμα χρήματος. Συνολικά οι 514  φορολογούμενοι έχουν χρέη που συνολικά αγγίζουν τα 464 εκατ. ευρώ.

  Σκοπός της Αρχής σύμφωνα είναι η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων σε βάρος τους και σε βάρος προσώπων που καθορίζονται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οργάνων του ή με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

  Σημειώνεται ότι στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ. Για τους ελεγχόμενους δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.

  Υπόχρεοι να αποστέλλουν στην Αρχή στοιχεία για "περίεργες" κινήσεις είναι

  α) Τα πιστωτικά ιδρύματα


  β) οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί,


  γ) οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές και οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών-λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και οι ιδιώτες ελεγκτές,


  δ) οι εξωτερικοί λογιστές-φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών- φοροτεχνικών υπηρεσιών,

  ε) οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι όταν συμμετέχουν, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό των πελατών τους, σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή συναλλαγές επί ακινήτων και όταν βοηθούν στο σχεδιασμό ή τη διενέργεια συναλλαγών για τους πελάτες τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ