Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 07:00

  Ποιοι θα πληρώσουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής - Αναλυτικά η απόφαση

  Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Στη διαγραφή των ποσών που κλήθηκαν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στις οποίες είχαν διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της επιστρεπτέας προκαταβολής προχωρά η ΑΑΔΕ. Ουσιαστικά, με τη νέα απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αποδέχεται τεχνικά προβλήματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ παρέχει τη δυνατότητα να υποβληθούν με καθυστέρηση και τα δικαιολογητικά από όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν το είχαν πράξει.

  Δηλαδή, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα χρειασθεί να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής παρά μόνο το τμήμα που προβλέπει η νομοθεσία και ισχύει και για τους υπόλοιπους που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή.

  Ωστόσο, η απόφαση δεν φαίνεται να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις που έχουν επισημάνει οι επιχειρήσεις και οι οποίες δεν φέρουν ευθύνη. Μάλιστα, η απόφαση δεν παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενστάσεις ώστε να αξιολογηθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους θα πρέπει να προσφύγουν στα διοικητικά πρωτοδικεία.

  Με βάση λοιπόν τη νέα απόφαση παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για όσες επιχειρήσεις οι οποίες προχώρησαν σε απόλυση και μετά από μερικές μέρες σε πρόσληψη υπαλλήλου δεν τίθεται θέμα επιστροφής του συνόλου του ποσού.

  Αντίθετα μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσες δεν τήρησαν τους όρους που προέβλεπε η νομοθεσία.

  Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν ποσά προς επιστροφή θα διαγραφούν τα ποσά και  θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

  2. Παρατείνεται έως τις 31/01/2023, η επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής και μάλιστα εντόκως.

  3. Παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οσες δεν το πράξουν ιθα κληθούν επίσης να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.

  4. Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και έχουν τηρηθεί οι όροι διατήρησης του προσωπικού, παρέχεται η έκπτωση 15% στην περίπτωση που καταβληθεί το ποσό εφάπαξ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ