Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Νοε-2022 00:36

  Αυτοματοποιημένες οι δηλώσεις ΦΠΑ Νοεμβρίου

  Εφορία: Έλεγχοι στα τιμολόγια μέσω MyData
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Προσυμπληρωμένος θα είναι ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου που πληρώνεται από τους υπόχρεους τον Δεκέμβριο (επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία) σύμφωνα με πληροφορίες από τη φορολογική διοίκηση. 

  Όπως αναφέρουν, όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο αυτό εγχείρημα και ήδη έχουν γίνει πιλοτικές αποστολές ΦΠΑ προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα των στοιχείων. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο και για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την Άνοιξη του 2023 με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να λαμβάνουν προσυμπληρωμένα τα έντυπα Ε3 και Ν (φορολογική δήλωση νομικών προσώπων). Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, στόχος είναι στο μέλλον τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τα νομικά πρόσωπα να μην χρειάζεται να υποβάλλουν δηλώσεις καθώς η φορολογική διοίκηση θα έχει τα στοιχεία για όλες τις πηγές εισοδήματος. Σε όσες  περιπτώσεις υπάρχει λόγος υποβολής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το πράξουν και να δηλώσουν στοιχεία που δεν θα έχουν προσκομισθεί στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

  Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η ΑΑΔΕ γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA. Η νέα διαδικασία αναμένεται να βάλει τέλος και στις φουσκωμένες δαπάνες που εμφανίζουν στις δηλώσεις τους επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα και να γλιτώσουν φόρο. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η δυνατότητα αυτή ελαχιστοποιείται αν και παραμένει η φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

  Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1.090.717 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των myData ξεπερνάει τα 815,5 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 1,37 δισ. παραστατικά.

  Σημειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

  Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τη δωρεάν εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 217.380 επιχειρήσεις και επαγγελματίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα myData.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ