Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 08:00

  Τα κρυπτονομίσματα στο στόχαστρο της νέας αρχής για το ξέπλυμα

  Τα κρυπτονομίσματα στο στόχαστρο της νέας αρχής για το ξέπλυμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, η εποπτεία 40 ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, καθώς και συγκεκριμένα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπαίνουν στο στόχαστρο της νέας ειδικής αρχής που συστήνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

  Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής για να ενισχυθεί η αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου της Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CTF), η ΕΕ θα δημιουργήσει ειδική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA).

  Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα του εγκλήματος, η νέα Αρχή αναμένεται θα συμβάλει στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, θα συμβάλει στην εναρμόνιση και τον συντονισμό των εποπτικών πρακτικών στον χρηματοπιστωτικό και μη χρηματοπιστωτικό τομέα, στην άμεση εποπτεία των υψηλού κινδύνου και διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών οντοτήτων και στον συντονισμό των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών. 

  Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποσταλούν και στην Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητας οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν και να ελέγχουν περίεργες υποθέσεις κρυπτονομισμάτων.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέτει στην Αρχή εξουσίες άμεσης εποπτείας ορισμένων τύπων πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, σε περίπτωση που θεωρείται ότι ενέχουν κινδύνους. Αναθέτει επίσης στην Αρχή να εποπτεύει έως 40 ομίλους και οντότητες -τουλάχιστον κατά την πρώτη διαδικασία επιλογής- και να διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη της εσωτερικής αγοράς υπό την εποπτεία της. Περισσότερες εξουσίες σε σχέση με τη διακυβέρνηση της AMLA ανατίθενται επίσης στο γενικό συμβούλιο.

  Οι κίνδυνοι λοιπόν που συνδέονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ και για την ασφάλεια των πολιτών της.

  Από το 2018, η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με τους κανόνες αυτούς, γίνεται δυσκολότερη η απόκρυψη παράνομων κεφαλαίων μέσω εικονικών εταιρειών και αυστηρότεροι οι έλεγχοι όσον αφορά τις τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου. Ενισχύεται επίσης ο ρόλος των αρχών χρηματοπιστωτικής εποπτείας και βελτιώνεται η πρόσβαση και η ανταλλαγή πληροφοριών. Ωστόσο, οι κανόνες πρέπει να αναπροσαρμόζονται συνεχώς ώστε να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι από:

  - την τεχνολογική καινοτομία, π.χ. τα εικονικά νομίσματα,

  - την ολοένα μεγαλύτερη ενοποίηση των χρηματοοικονομικών ροών στην εσωτερική αγορά,

  - τον παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα των τρομοκρατικών οργανώσεων,

  - την εφευρετικότητα των εγκληματιών στην εκμετάλλευση κενών ή αδυναμιών του συστήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ