Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουν-2022 07:47

  Στο τραπέζι "κούρεμα" του τέλους επιτηδεύματος

  Στο τραπέζι "κούρεμα" του τέλους επιτηδεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Από την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση σκόπευε να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε περισσότερους από 600.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Η πανδημική κρίση όμως και εν συνέχεια η ενεργειακή, έχει αναβάλλει την κατάργηση του ή το "ψαλίδισμα του κάτι όμως που δεν αποκλείεται να συμβεί το επόμενο έτος.

  Ήδη, τα τελευταία χρόνια μειώνει η απαλλάσσει διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων. Σειρά αυτή τη φορά είχαν οι καλλιτέχνες.

  Διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την ολική απαλλαγή για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος σε καλλιτέχνες και χειροτέχνες, οι οποίοι είχαν κλείσει τα βιβλία τους από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (1.1.2010) έως την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, εφόσον προβούν εκ νέου σε έναρξη επιτηδεύματος.

  Παράλληλα προβλέπεται μερική απαλλαγή για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 από το τέλος επιτηδεύματος για όσους έχουν ενεργή δραστηριότητα σε έναν από τους ΚΑΔ καλλιτεχνών - χειροτεχνών, οι οποίοι θα καθοριστούν με  κοινή υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα για τους ανωτέρω περιορίζεται το τέλος από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ.

  Το κόστος βέβαια για την ολική κατάργηση του ανέρχεται στο ποσό των 350 εκατ. ευρώ και είναι μία δύσκολη απόφαση τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, ο περιορισμός του κατά 30ή 50% θα έδινε πραγματικά ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

  Η επανεξέταση του μέτρου έχει συσταθεί και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι εκτιμούν ότι η κατάργηση του οποίου θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή της φορολογικής επιβάρυνσης των αυτοαπασχολούμενων, να ενθαρρύνει την εθελοντική φορολογική συμμόρφωση και να στηρίξει τις επενδύσεις.

  Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες: " Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά τους εταιρικούς φόρους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν επενδυτικοί φραγμοί. Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος εταιρειών ανήλθε σε 22% το 2021, από 28% το 2019.

  Για τους μεμονωμένους επιχειρηματίες, η Ελλάδα εφαρμόζει ετήσιο τέλος ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν παράγουν κέρδη ή όχι και πέραν του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων.

  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων".

  Το τέλος σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

  • 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

  • 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, 

  •600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ