Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαϊ-2022 08:35

  Τα SOS για την είσπραξη των αναδρομικών του ρεύματος

  Σταθερά υψηλό το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Με βάση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, θα χορηγηθεί η ενίσχυση στους καταναλωτές που φθάνει τα 600 ευρώ αναδρομικά για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου για την κάλυψη της αύξησης του κόστους στους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος

  Σύμφωνα με την τροπολογία η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ.

  Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022.

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο επιστρέφει το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που  έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

  Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

  1. Η  οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.

  2. Στην περίπτωση που κάποιος έχει οικογενειακό εισόδημα 65.000 ευρώ δικαιούται την οικονομική ενίσχυση καθώς μετά την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών το καθαρό ποσό περιορίζεται στα 44.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν και την τελική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

  3. Για τηn καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

  4. Όσοι υποχρεούνται να υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους πριν την υποβολή αίτησης για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση η πλατφόρμα δεν πρόκειται να κλείσει πριν τις 30 Ιουνίου όπου ολοκληρώνεται (χωρίς ενδεχόμενη παράταση) η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων

  5. Η ενίσχυση αφορά στο λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:

  - Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

  - Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας.

  - Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση και την ένδειξη για την κύρια κατοικία τους και την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία.

  6.  Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, (δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όπως στις διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που το ΑΦΜ του  αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ που αναγράφεται στον λογαριασμό δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ