Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 10:51

  ΕΕ κατα των ελληνικών φόρο-κινήτρων για προσέλκυση εύπορων

  ΕΕ κατα των ελληνικών φόρο-κινήτρων για προσέλκυση εύπορων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιδιαίτερα επιβλαβή μορφή φορολογικού ανταγωνισμού χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Φορολογία το ελληνικό πρόγραμμα προσέγγισης φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα (non-domicile scheme), το οποίο θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή".

  H έκθεση φέρεται να προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, το οποίο αντιτείνει ότι η φορολόγηση των φυσικών προσώπων εναπόκειται αποκλειστικά στα κράτη - μέλη της Ένωσης, συμπληρώνοντας ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ακολουθούν πιστά τα μοντέλα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

  Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, τα πλέον επιβλαβή ειδικά καθεστώτα είναι εκείνα Ελλάδας και Ιταλίας για τη χορήγηση φορολογικής κατοικίας σε αλλοδαπούς, σημειώνει η "Καθημερινή".

  Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο αντίστοιχο καθεστώς της Κύπρου, ενώ ακολουθούν τα κίνητρα προσέλκυσης αλλοδαπών συνταξιούχων σε Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία.

  Περί τις 200.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την ΕΕ φέρονται να επωφελούνται από τέτοια ειδικά καθεστώτα, με την απώλεια φορολογικών εσόδων να υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

  Εκείνο που εξετάζεται κυρίως από πλευράς Παρατηρητηρίου είναι η βλάβη την οποία προκαλούν τα προνομιακά καθεστώτα μέσω της διάρκειάς τους, της υπονόμευσης της προοδευτικής κλίμακας φορολόγησης εισοδήματος της εκάστοτε χώρας, καθώς και το εάν οι ωφελούμενοι απαιτείται να αναπτύξουν ή όχι οικονομική δραστηριότητα στη χώρα που τους φιλοξενεί ως φορολογικούς κατοίκους.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεσή του, Ελλάδα και Ιταλία δεν απαιτούν ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας, ενώ απευθύνονται ξεκάθαρα και ειδικά μόνο σε άτομα με μεγάλη περιουσιακή βάση.

  Ανάλογα ζητήματα τίθενται, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και με τα προγράμματα Ελλάδας, Κύπρου και Πορτογαλίας για την προσέκλυση εύπορων συνταξιούχων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ