Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Νοε-2021 16:00

  Ποιοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού 1.000-4.000 ευρώ

  Ποιοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού 1.000-4.000 ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση και να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού έχουν οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο του 2021. Οι αιτήσεις τους είχαν απορριφθεί από την ΑΑΔΕ και πλέον τους παρέχεται η ευκαιρία να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, καθώς οι ίδιες θεωρούν ότι άδικα έμειναν εκτός της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 1.000 έως 4.000 ευρώ. 

  Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποίησε χθες την πλατφόρμα myBussinesSupport για την υποβολή ενστάσεων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα όσους δεν έλαβαν την αποζημίωση να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης. 

  Υπενθυμίζεται ότι η αυξημένη αποζημίωση είχε χορηγηθεί το περασμένο έτος σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον περασμένο Απρίλιο και συγκεκριμένα στους κλάδους: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.ά.

  Τα ποσά της επιδότησης προκύπτουν με βάση τον αριθμό των εργαζομένων ως εξής:

  - 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

  - 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

  - 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

  Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας η ενίσχυση είναι 500 ευρώ για όσες απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, 1.000 ευρώ για 6-20 εργαζόμενους και 2.000 ευρώ για 21-49 εργαζόμενους.

  Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν ένσταση

  1. Οι δικαιούχοι.

  - Οι φορείς που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την 1η Απριλίου 2021, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

  - Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, με εξαίρεση τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα

  2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού χορηγείται στους δικαιούχους εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  - Είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις (μικρές είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει 10 εκατ. ευρώ ενώ πολύ μικρές είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ).

  - Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

  - Έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), στις 1.4.2021 που ανήκει στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ ή τα ακαθάριστα έσοδά τους ενεργού κατά την 1.4.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 1.4.2021.

  - Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

  - Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ' όλη την περίοδο αυτή,

  - Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ,

  - Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020.

  - Εχουν διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαΐου 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ