Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Οκτ-2021 08:00

  Προ των πυλών οι αλλαγές σε αποδείξεις και φορο-λοταρία

  Προ των πυλών οι αλλαγές σε αποδείξεις και φορο-λοταρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Το πρώτο 15μερο του Νοέμβρη κατατίθεται  στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή παρέχοντας κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Δεκάδες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών και όσοι φορολογούμενοι πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω κάρτας ή e-banking θα έχουν έκπτωση από το εισόδημα. Συγκεκριμένα το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος . Σύμφωνα με το σχέδιο, στο υπουργείο θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί Νοέμβριο στη Βουλή και θα εξασφαλίζει έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα στους φορολογούμενους που θα κόβουν αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, όπως:

  ·       συνεργεία αυτοκινήτων,

  ·       ενοικιαζόμενα δωμάτια,

  ·       μπαρ,

  ·       υδραυλικοί,

  ·       ηλεκτρολόγοι,

  ·       ελαιοχρωματιστές,

  ·       κομμωτήρια,

  ·       γυμναστήρια,

  ·       κέντρα αισθητικής,

  ·       ιδιαίτερα μαθήματα,

  ·       δικηγόροι,

  ·       γιατροί,

  ·       τεχνικά γραφεία κ.α.

  Ωστόσο, η παρεχόμενη έκπτωση, όπως αναφέρουν λογιστικά γραφεία δεν επαρκεί για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό καθώς η παρεχόμενη έκπτωση δεν καλύπτει το ΦΠΑ που προσφέρουν τα επαγγέλματα που δεν εκδίδουν κατά σύστημα αποδείξεις.

  Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση

  1. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 3.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 3.000 ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 19.100 ευρώ. 

  - Φόρος για το εισόδημα των 20.000 ευρώ: 3.100 ευρώ.

  - Φόρος για το εισόδημα των 19.100 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 2.902 ευρώ.

  Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 198 ευρώ.

  2. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ εξοφλεί με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή ύψους 5.000 ευρώ.  Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο μειώνεται στα 18.500  ευρώ. 

  - Φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ: 3.100  ευρώ

  - Φόρος για εισόδημα 18.500 ευρώ: 2.770 ευρώ.

  Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει φορολογικό κέρδος 330 ευρώ.

  3. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking μια αμοιβή ύψους 1.500 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 1.500 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 9.500 ευρώ. 

  - Φόρος για το εισόδημα των 10.000 ευρώ: 900 ευρώ.

  - Φόρος για το εισόδημα των 9.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών: 855 ευρώ.

  Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα γλιτώσει φόρο 45 ευρώ.

  Παράλληλα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει και έπαθλα που θα φθάνουν έως και τις 50.000 κάθε μήνα και 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα (θα ξεκινήσει από φέτος) στο πλαίσιο της φορολοταρίας. Το μέχρι σήμερα μέτρο που προέβλεπε 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους καταργείται και στη θέση του θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το  ποσό που δαπανάται σε σχέση με το ύψους του εισοδήματος και εάν η οικογένεια είναι τρίτεκνη ή πολύτεκνη. Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

  -Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

  -Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. 

  -Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ