Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Αυγ-2021 12:00

  Πληρώνουμε τους φόρους μας παρά την πανδημία

  Πληρώνουμε τους φόρους μας παρά την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Εντυπωσιακά ποσοστά πληρωμών φόρων καταγράφονται εν μέσω πανδημίας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά που δεν συναντώνται ούτε στα χρόνια προ των Μνημονίων.

  Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 92,07% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων τα οποία ανήλθαν στο 93,59% του συνολικού φόρου. Σημαντικά χαμηλότερα όμως είναι τα ποσοστά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Βέβαια, οι φορολογούμενοι δεν είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο να πληρώνουν τους φόρους κάτι που θα φανεί στα στοιχεία του Ιουλίου που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα. Συνολικά από όλους τους φόρους οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανέρχονται στο 91,64%

  Στο μεταξύ οι απλήρωτοι φόροι από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου έχουν ανέρθει στα 2,93 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Σημειώνεται ότι τα χρόνια των Μνημονίων οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις άφηναν κάθε μήνα 1 δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:

  • Το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 3,23 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,93 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

  • Μόνο τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 334 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν στα 61 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 443%. Ωστόσο, από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς πέρυσι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών, με συνέπεια πολλές οφειλές να μην έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ υπό κανονικός συνθήκες θα καθίσταντο.

  • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 109,015 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 24,8 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 84,2 δισ. ευρώ.

  • Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.550.271. Μάλιστα, σε 1.303.990 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

  Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 τίθεται σε ισχύ και η νέα ρύθμιση οφειλών 36 έως 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Η νέα ρύθμιση αφορά την περίοδο της πανδημίας και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, για το τμήμα της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ