Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 07:34

  Τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών

  Τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώνονται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο δημιουργούν ένα νέο καθεστώς βάζοντας τέρμα, σύμφωνα με όσα έχει τουλάχιστον έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, στις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Οι νέες αξίες τίθενται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022 και από τις 13.808 τιμές ζώνης που αλλάζουν τιμή  σχεδόν στις μισές έρχονται αυξήσεις δηλαδή για 6.000-7000 περιοχές, σε περίπου 3.000-3.800 έρχονται μειώσεις ενώ εντάσσονται στο σύστημα και 3.500 νέες περιοχές. Οι αλλαγές αυτές διευρύνουν τη φορολογητέα βάση των ακινήτων και του ΕΝΦΙΑ στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Οι αλλαγές θα επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις ωστόσο σε μία σειρά από φόρους όπως ο ΦΜΑ (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και στα τέλη που συνδέονται με τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

  Χαρακτηριστικές περιπτώσεις φόρων που επηρεάζονται είναι ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, τα  δημοτικά τέλη φόρους όπως ο ΤΑΠ, οι φόροι χρησικτησίας κτισμάτων, ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων και αρκετοί ακόμα.  Όσοι διαπιστώσουν ότι οι αξίες του ακινήτου που τους ενδιαφέρει να αγοράσουν αναμένεται να αυξηθεί από τον Ιανουάριο καλό θα είναι να προχωρήσουν άμεσα και το αργότερο έως τις 31/12/2021 στη σύνταξη του συμβολαίου.

  Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

  Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, Ασπρόπυργο. Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

  Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές του Λαγκαδά περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά. Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα. Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού. Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο. Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία. Στο Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.  Στο Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ. Στο Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη. Στο Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Ακίνητα: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ