Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Απρ-2021 16:36

  Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις e-αποδείξεις - Πότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις

  Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις e-αποδείξεις - Πότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:45

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Με ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων η κυβέρνηση δίνει λύση σε αρκετά σημαντικά θέματα που απασχολούν τους φορολογούμενους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα εξαιρούνται των τεκμηρίων διαβίωσης οι πληγέντες από την πανδημική κρίση, ενώ αναστέλλεται το μέτρο των e-αποδείξεων για όσους επίσης έχουν πληγεί από το μέτρο, καθώς και για τους συνταξιούχους.

  Επίσης, όσοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις και συγκεκριμένα πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από το 30% που ήταν και η υποχρέωση, το πέναλτι φόρου θα επιβάλλεται με συντελεστή 11%.

  Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020, μπορούν με μία εξώδικη δήλωση να απαλλαγούν από τη φορολόγηση τους.

  Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις αυτές μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 28 Ιουλίου αντί τις 30 Ιουνίου που προβλέπει ο νόμος και ο φόρος να αποπληρωθεί σε 8 ισόποσες δόσεις.

  Στην περίπτωση που κάποιοι υποβάλουν τη δήλωση στα τέλη Αυγούστου θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση (του Ιουλίου και του Αυγούστου). Όσοι πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%.

  Ο ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις.

  Ειδικότερα σε νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη, περιλαμβάνονται:

  * Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  * Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

  * Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

  * Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

  * Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

  * Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

  * Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

  * Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. 

  * Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

  * Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Θ. Σκυλακάκης: Τι θα ισχύσει για τεκμήρια διαβίωσης και ηλεκτρονικές δαπάνες

  * Όλα τα SOS για την πρόσβαση στο taxis

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ