Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 10:38

  Στη Βουλή η ακύρωση των προστίμων για ΜΥΦ και τροποποιητικές Ε9

  Το πανόραμα των ρυθμίσεων της εφορίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ακύρωση των προστίμων των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014, την αναστολή των προστίμων για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, και την τροποποίηση του τρόπου φορολόγησης των τυχερών παιγνίων προβλέπουν διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

  Ειδικότερα:

  - Παρατείνεται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της επικράτειας η αναστολή των προστίμων για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 των ετών 2010 και μετά. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ

  - Αποσύρονται από τη χρήση χωρίς την επιβολή προστίμων έως την 31 Μαρτίου 20021 τα μοντέλα των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ταμειακές μηχανές) παλαιά μοντέλα που εμφανίζονται στο σύστημα taxis ότι λειτουργούν

  - Θεωρούνται εμπρόθεσμες οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του έτους 2014 που υποβλήθηκαν από 21 Ιανουαρίου 2016 έως και 25 Ιανουαρίου 2016 και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές και εάν δεν υπάρχει οφειλή επιστρέφονται.

  Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης για τις εξής κατηγορίες τυχερών παιγνίων:

  Α) τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια που εκμεταλλεύεται ο ΟΠΑΠ,

  Β) τα κέρδη από τα τυχερά παίγνια που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι και

  Γ) τα κέρδη από αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι θα φορολογούνται ανά δελτίο με την εξής κλίμακα: 

   

  Κέρδη ανά δελτίο Ποσοστό κλίμακας
  0-100     0%
  100-200    2,5%
  200-500   5%
  500+  7,5%

             

  - Ρυθμίσεις για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών - φοροτεχνικών που ασθενούν από κορονοϊό COVID-19 και των εντολέων - πελατών τους.

  1. Σε περίπτωση που λογιστής-φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορονοϊό COVID-19 και εξαετίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορονοϊό COVID-19, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των πόσης φύσης - φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων - πελατών του, που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

  2. Η ρύθμιση της παρ. 1 ισχύει για τους εντολείς - πελάτες για τους οποίους ο λογιστής -φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί στο σύστημα Taxisnet κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. Η εξουσιοδότηση λογιστή-φοροτεχνικού στο σύστημα Taxisnet δημιουργεί τεκμήριο εξουσιοδότησης του ιδίου και για την υποβολή των ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων.

  3. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού λόγω κορονοϊό COVID-19, οι προθεσμίες της παρ. 1 παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα - πελάτη του σε άλλο λογιστή - φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

  4. Με κοινή απόφαση των Υπουργού Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να ορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

  Προκόπης Χατζηνικολάου 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ