Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 08:02

  Νέα κίνητρα για e-πληρωμές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

  Νέα κίνητρα για e-πληρωμές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Να διατηρήσει τον τρόπο συναλλαγών των φορολογούμενων κατά την περίοδο της πανδημίας οι οποίες ως επί το πλείστον γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο επιθυμεί η κυβέρνηση ανασύροντας από τα συρτάρια της το σχέδιο κινήτρων για τους φορολογούμενους.  Η υγειονομική κρίση είχε βάλει στο πάγο όλες τις αλλαγές καθώς και την υποχρεωτική χρήση των μηχανημάτων POS σε όλη την αγορά.

  Από το 2021 αναμένονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη χρήση των POS όσο και στα κίνητρα που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνει ότι παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη σχέση που ανέπτυξαν οι πολίτες με τις κάρτες τους, ισχυροποιώντας τα κίνητρα.  

  Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ξαναβάλει στο τραπέζι τα διάφορα σενάρια τα οποία προβλέπουν ακόμα και κέρδη άνω των 100.000 ευρώ.

   Στα διάφορα σενάρια περιλαμβάνονται:

  - Η αύξηση των ποσών. Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις επικίνδυνες επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που για παράδειγμα 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς

  2. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων "μετρούν"  στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων

  3. Ακίνητα, τα οποία  θα προέρχονται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. 

  4. Φοροαπαλλαγές. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα (ποσοστό) ηλεκτρονικών πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής. 

  5. Διπλές αποδείξεις. Εξετάζεται το σενάριο να μετράει δίπλα κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

  Προφανώς δεν θα ισχύσουν όλα τα σενάρια . Η κυβέρνηση στις αρχές του 2021 θα επιλέξει κάποια από αυτά.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ