Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2020 12:06

  Κίνητρο επαναπατρισμού και για όσους έφυγαν το 2015

  Κίνητρο επαναπατρισμού και για όσους έφυγαν το 2015
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Την επέκταση του φορολογικού κινήτρου επιστροφής στην Ελλάδα έχει αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με την υφιστάμενη μορφή της διάταξης που έχει κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό μπόνους για επιστροφή στην Ελλάδα απολάμβαναν όσοι είχαν φύγει από την Ελλάδα έως και το 2013. Με τη βελτίωση που έρχεται θα καλύπτονται και όσοι έφυγαν το 2015, μια χρονιά σημαντικής εξόδου επιστημόνων και γενικά νέων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για την τραυματική περίοδο του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που είχε κορυφωθεί με την τραπεζική κρίση, το δημοψήφισμα και την υπογραφή τελικά από την τότε κυβέρνηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης, γνωστού και ως τρίτου μνημονίου.

  Την αποκάλυψη της βελτίωσης του μέτρου έχει κάνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κος Αλέξης Πατέλης, ο οποίος σημειώνει ότι έχουν υπάρξει πολλά αιτήματα για αυτήν τη βελτίωση. Σημειώνεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η παροχή του πολύ σημαντικού κινήτρου για την προσέλκυση Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών για μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

  -φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι τουλάχιστον για τα τελευταία επτά χρόνια δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας απολαμβάνοντας σημαντικές φορολογικές απαλλαγές. Η βελτίωση που θα γίνει στη συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι θα προβλέπεται ότι θα μπορεί να λάβει το φορολογικό μπόνους και όποιος ήταν εκτός Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια

  -όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα καρπώνονται 50% αφορολόγητο εισόδημα για την επόμενη επταετία. Η φοροαπαλλαγή θα ισχύει όχι μόνο για τον φόρο εισοδήματος αλλά και για την εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα θα έχουν για την ίδια χρονική περίοδο απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης ΙΧ καθώς και από το τεκμήριο κατοικίας

  Με τη θέσπιση του συγκεκριμένου κινήτρου ολοκληρώνεται το πλαίσιο προσέλκυσης αλλοδαπών και ομογενών για φορολογική εγκατάσταση στην Ελλάδα. Έχουν προηγηθεί η θέσπιση μειωμένης φορολογίας για την προσέλκυση εύπορων μη κατοίκων Ελλάδας, το λεγόμενο και non dom και η θέσπιση μειωμένης φορολογίας 7% για το εισόδημα αλλοδαπών συνταξιούχων οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ