Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Οκτ-2020 08:35

  Εκκίνηση για τα ηλεκτρονικά βιβλία

  Εκκίνηση για τα ηλεκτρονικά βιβλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ξεκίνησε σε πιλοτική μορφή και θα καταστεί υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2021 η διαβίβαση στο  taxisnet των δεδομένων έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Πρόκειται για την εφαρμογή με την ονομασία MyData η οποία στοχεύει στο να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή μέσω του περιορισμού της έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η εφαρμογή προσφέρεται για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, καθώς και για τους επαγγελματίες και θα καταστεί υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2021.

  Πιο συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής MyData προσφέρονται ο εξής υπηρεσίες:

  -Ειδική εφαρμογή τήρησης αρχείου εσόδων από τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όπου καταχωρούν τα στοιχεία των τιμολογίων που εκδίδουν.  Η εφαρμογή απευθύνεται σε όλου όσοι εξέδωσαν πέρυσι και πρόπερσι μέχρι 50 τιμολόγια παροχής ή πώλησης ετησίως ή είχαν τζίρο έως 50.000 ευρώ και τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτοί που κάνουν μέσω της εφαρμογής είναι να συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την πλατφόρμα myDATA να εκδίδουν τα τιμολόγιά τους και να λαμβάνουν αντίγραφά τους σε ψηφιακή μορφή.

  -Υπηρεσία προς τους τέσσερις Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, δηλαδή των εταιρειών  που καταχωρούν  στο taxis τα ηλεκτρονικά τιμολόγια  που εκδίδουν online οι πελάτες τους. Η διαβίβαση των παραστατικών ψηφιακής τιμολόγησης γίνεται με ευθύνη του Παρόχου, σε πραγματικό χρόνο, και αυτόματα, με την έκδοση των παραστατικών.

  - Για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που διαθέτουν μηχανογραφημένα λογιστήρια, παρέχεται από την ΑΑΔΕ μια διεπαφή για την ανταλλαγή των σχετικών δεδομένων. Αν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί εμπορικά /λογιστικά προγράμματα διαχείρισης (ERP), οι προσφερόμενες λειτουργίες αυτοματοποιημένης διασύνδεσης, είναι:

  α. ΕΣΟΔΑ:

  - Αποστολή δεδομένων για τα παραστατικά που εκδίδει.

  - Αποστολή χαρακτηρισμών εσόδων που αφορούν τα παραστατικά που εκδίδει.

  β. ΕΞΟΔΑ:

  - Λήψη δεδομένων όσων παραστατικών έχουν εκδοθεί για αυτήν και έχουν διαβιβαστεί από τους αντίστοιχους εκδότες στην ΑΑΔΕ.

  Το επόμενο βήμα είναι και η απευθείας διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet προκειμένου να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο ο τζίρος ανά επιχείρηση στην αγορά και να στοχεύονται, έτσι, καλύτερα οι φορολογικοί έλεγχοι.

  Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι για το 2020 οι επιχειρήσεις μπορούν να διαβιβάσουν τα παραστατικά μόνο του τελευταίου τριμήνου (Οκτώβριος – Δεκέμβριος). Η υποχρέωση διαβίβασης των παραστατικών εσόδων όλου του 2020 θα παραμείνει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου για το έτος αυτό.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020