Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Σεπ-2020 21:38

  Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης εισοδήματα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων από άλλες πηγές

  ΚΕΦΙΜ: 178 από τις 365 μέρες του 2019 εργαστήκαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την αναστολή καταβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2021 που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιρούνται τα εισοδήματα από συντάξεις και  τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

  Η απαλλαγή αφορά στα εν λόγω εισοδήματα και όχι σε φορολογούμενους. Δηλαδή απαλλάσσονται από την καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης και εισοδήματα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που προέρχονται από άλλες πηγές, εξηγούν αρμόδιες πηγές.

  Σημειώνουν πως η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά το οικονομικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το οικονομικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του οικονομικού έτους.

  Με αυτό τον τρόπο θα μηδενιστεί από τον Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στην μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Μειωμένη θα είναι και η εισφορά αλληλεγγύης και για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

  Ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 προσβλέπει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην ενίσχυση της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ο οποίος και έχει δυσανάλογα πληγεί από την πανδημία σε σχέση με τα εισοδήματα από μισθούς του δημοσίου και συντάξεις που παρέμειναν ίδια, στην προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη μείωση του κόστους εργασίας για μισθωτούς με υψηλά προσόντα και δεξιότητες που είναι κρίσιμα για την επιτυχία των επενδύσεων, αλλά και την επιστροφή των Ελλήνων που εργάζονται σε θέσεις κλειδιά στο εξωτερικό (brain regain), αλλά και στην αναγνώριση της συνεισφοράς των υψηλά φορολογούμενων μισθωτών που δηλώνουν το σύνολο των πραγματικών τους εισοδημάτων και δεν φοροδιαφεύγουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ