Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Αυγ-2020 14:05

  Περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης λόγω φορολογικών εσόδων-διαθεσίμων

  ΤτΕ: Αύξηση χρηματοδότησης και καταθέσεων ιδιωτών τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η μείωση των φορολογικών εσόδων τον μήνα Ιούλιο κατά 15% που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή μιας πτώσης μικρότερης σε σχέση με αυτή των προηγούμενων μηνών, παρά την πολύ κακή πορεία του τουρισμού, είναι μία ακόμα ένδειξη αντοχής των κρατικών ταμείων. Τα διαθέσιμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τις τελευταίες μέρες αντί να μειωθούν αυξάνονται: στα 33,7 δισ. ευρώ, έναντι 31,5 δισ. ευρώ στην αρχή του Αυγούστου και 37,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν ξεκινούσε η Πανδημία.

  Ο πλέον κρίσιμος μήνας βεβαίως είναι ο Αύγουστος, με τις πρώτες ενδείξεις από το τουριστικό "τερέν" να είναι αρνητικές.  Αλλά και στο υγειονομικό πεδίο, όπως έκανε σαφές χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης το τέλος δεν είναι ορατό, με την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο (προφανώς και σε ελληνικό), να θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχίζει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα (τόσο από την πλευρά του τουρισμού, όσο και από την πλευρά των εξαγωγών) μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2020.

  Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας  - όχι μόνο στην Ελλάδα πανευρωπαϊκά  - είναι μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αναφέροντας ως εργαλεία τις αναβολές των φορολογικών υποχρεώσεων και τις δαπάνες ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

  Νέα επιστρεπτέα

  Το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν προχωρά με τα μέτρα που έχει ήδη θέσει σε τροχιά εφαρμογής. Μετά την επιτυχή έναρξη του σχεδίου "Γέφυρα" για την προστασία πρώτης κατοικίας με την επιδότηση έως και του 90% των δόσεων, προετοιμάζει την νέα 3η προκήρυξη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Αυγούστου με το στόχο να οι εταιρείες να λάβουν το κρατικό αυτό δάνειο στην αρχή του Σεπτεμβρίου.

  Αναμένεται να διατεθεί ένα ποσό που θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ με διευρυμένα κριτήρια, τα οποία στον κλάδο του τουρισμού θα περιλαμβάνουν και  τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό αλλά και ταμειακή μηχανή.

  Το μέτρο έρχεται μετά την απόφαση για ενίσχυση των αναστολών αλλά και του προγράμματος Συν-Εργασία με τη διεύρυνση των δικαιούχων. Παράλληλα, παρακολουθείται η πορεία των εσόδων αλλά και των δαπανών, ούτως ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα 8,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο, με την απόκλιση εσόδων να φτάνει στα 4,9 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα, αλλά και την υπέρβαση δαπανών στα 4,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία υπέρβαση που συνδέεται με τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοσθεί αλλά και με αυξημένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 2,3 δισ. ευρώ), οι οποίες αναμένεται να αντισταθμιστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό το επόμενο διάστημα από εισροές κοινοτικών κονδυλίων.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ το 7μηνο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22.678 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.570 εκατ. ευρώ ή 13,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Τον Ιούλιο 2020 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.416 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 15% έναντι του μηνιαίου στόχου.

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 ανήλθαν στα 34.757 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.599 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.158 εκατ. ευρώ). Τον Ιούλιο, οι δαπάνες ανήλθαν στα 6.530 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1.896 εκατ. ευρώ.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ