Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Μαϊ-2020 08:00

  Ο γκρίζος ορίζοντας στα φορολογικά

  Ο γκρίζος ορίζοντας στα φορολογικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις μπαίνουν στο συρτάρι και άλλες που εφαρμόζονται θα είναι ψαλιδισμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες και κατώτερες των περιστάσεων. Αφορούν επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τη σταδιακή μετάλλαξη της υγειονομικής κρίσης σε οικονομική.

  Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν δρομολογηθεί είτε εξετάζονταν σοβαρά αλλά τελικά η εφαρμογή τους πηγαίνει πίσω λόγω δημοσιονομικών περιορισμών και άλλων προτεραιοτήτων στον σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών κου Χρήστου Σταϊκούρα είναι:

  -Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από τα φετινά εισοδήματα. Το μέτρα είχε εξαγγελθεί στις αρχές του έτους και το βασικό σενάριο προέβλεπε τη μείωση της εισφοράς για φέτος τουλάχιστον κατά 30% και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το μέτρο έχει μπει στο συρτάρι και αναμένεται να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο το νωρίτερο το 2021.

  -Η μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Προϋπόθεση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν να επικαιροποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και να εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια. Από αυτές τις αλλαγές θα προέκυπτε δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα χρηματοδοτούσε τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έχει παγώσει λόγω της κρίσης του κορονοϊού και το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα πραγματοποηθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

  -Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

  Παράλληλα κατώτερες των περιστάσεων είναι φοροαπαλλαγές που περιμένουν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για:

  -Τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Ενώ το πάνδημο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι να ανασταλεί πλήρως για φέτος η προκαταβολή φόρου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενη δημοσιονομικούς περιορισμούς, επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης της προκαταβολής στην καλύτερη περίπτωση κατά 50%. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα πληρώσουν φέτος υψηλό φόρο εισοδήματος οι επιχειρήσεις λόγω της καλής χρονιάς του 2019 αλλά θα πληρώσουν και προκαταβολή φόρου με βάση τα αποτελέσματα αυτής της χρήσης.

  -Την επιστροφή μέρους της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την απόφαση του κ. Σταϊκούρα να "κουρέψει" οριζόντια κατά 40% τα ενοίκια στο όνομα της κρίσης του κορονοϊού παρεμβαίνοντας σε σύμβαση μεταξύ ιδιωτών. Αν και η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ ήταν να μην δοθεί φέτος καμία ελάφρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τελικά μετά από πιέσεις της πολυπληθούς αυτής ομάδας φορολογούμενων, θα τους δοθεί το 30% της απώλειας μέσω έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση θα μπορεί να γίνει μέσω του φόρου εισοδήματος ή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Πάντως, εκπρόσωποι της ιδιοκτητών ακινήτων σημειώνουν ότι η διοικητική απόφαση για "κούρεμα" των ενοικίων έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην αγορά μισθωμάτων και η επιστροφή του 30% αποτελεί απλώς ένα μπάλωμα και τίποτα παραπάνω.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ