Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 21:22

  Προς μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

  Προς μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα είναι ένα από τα βασικά συστατικά του μείγματος οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βάλει και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης την οικονομία. Η επιλογή αυτή έχει κριθεί ως μια από τις πιο αποτελεσματικές προκειμένου να τονωθεί η οικονομία από την πλευρά της προσφοράς. 

  Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να καθυστερήσει χρονικά η δεύτερη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για την επιθετικότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, η οικονομική κρίση του κορoνοϊού έχει ανατρέψει το σχετικό πλάνο. Πλέον το απαιτούμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να στοχεύει σε επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και κατά δεύτερο λόγο σε επιτάχυνσή τους.

  Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πεπεισμένο ότι ο μοχλός για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους. Το νέο τοπίο στη φορολογική - οικονομική πολιτική θα αρχίσει να προδιαγράφεται ακόμη και εντός του καλοκαιριού με παρεμβάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι και περιλαμβάνουν:

  - τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2020. Αν διατηρηθεί ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νοικοκυριών στο 100% τότε οι επιχειρήσεις θα πνιγούν καθώς η προηγούμενη χρονιά ήταν καλή από άποψη κερδοφορίας ενώ η τρέχουσα είναι βαθιά υφεσιακή. Οι προτάσεις που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου ακόμη και κατά 50%

  - τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για τη χρήση 2020 από το 24% στο 20%

  - την παροχή άπλετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αξιοποίησης και χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως είναι οι εγγυήσεις δανείων και οι ειδικές δανειοδοτικές γραμμές

  Για τη στήριξη των επιχειρήσεων ως αποτελεσματικότερο μέσο στήριξης της οικονομίας συνηγορούν και οικονομοτεχνικές μελέτες που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020