Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Απρ-2020 08:00

  Ο φορο-σχεδιασμός έως τον Σεπτέμβριο

  Ο φορο-σχεδιασμός έως τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό στο πεδίο της φορολογίας ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο. Η φορολογική πολιτική αναμένεται να παραμείνει στα στενά πλαίσια που της δημιουργεί η οικονομική κρίση του κορονοϊού και οι φορολογούμενοι θα πρέπει, υπό προϋποθέσεις, να περιμένουν συνέχιση παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά και εμπλουτισμό τους.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο με βάση το οποίο κινείται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έναρξη μερικής ομαλοποίησης της κατάστασης λόγω του κορονοϊού από τα μέσα Μαϊου. Πρόκειται, ωστόσο, για σενάριο που εξαρτάται από πολλές αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν με το υγειονομικό σκέλος της κρίσης αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει έναρξη μικρής αλλά σταδιακής απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν, ωστόσο, ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και τον Μάιο με μέτρα, όπως είναι η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και του Μαΐου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με παράλληλη παροχή έκπτωσης για την εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.

  Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, ότι εντός του Απριλίου και κατά πάσα πιθανότητα στο δεύτερο μισό θα ανοίξει η εφαρμογή στο taxis για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με το άνοιγμα της εφαρμογής αναμένεται να υποβληθούν μαζικά κυρίως δηλώσεις που οδηγούν σε πιστωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή επιστροφή φόρου. Εντός του Μαΐου σχεδιάζεται να δοθούν οι πρώτες επιστροφές φόρου προκειμένου να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.

  Αν και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί έως και τις 31 Ιουλίου. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, και πρόταση για έναρξη πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος, αντί για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο.

  Τον Αύγουστο λήγουν και οι φορολογικές οφειλές Μαρτίου και Απριλίου που ανεστάλησαν  λόγω της κρίσης. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση για την αποπληρωμή των σχετικών οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις που προβλέπεται σήμερα.

  Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, έχει ξεκαθαριστεί ότι θα υπολογιστεί φέτος με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες καθώς η διαδικασία για την επικαιροποίησή τους έχει ήδη παγώσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ