Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 12:18

  Τι ισχύει για την έκπτωση 25% στους φόρους - διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ

  Τι ισχύει για την έκπτωση 25% στους φόρους - διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:07

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Για τις δόσεις ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και δόσεις φόρων που εξοφλούνται τμηματικά χωρίς ρύθμιση, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιών, δίνεται τελικά η έκπτωση 25% για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

  Αυτό προβλέπει η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, ενώ απουσιάζει η διάταξη για τον μελλοντικό συμψηφισμό του ΦΠΑ Απριλίου σε ποσοστό 25%.

  Ειδικότερα, η ΠΝΠ προβλέπει:

  - οι δόσεις ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που λήγουν από 30 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου μπορούν από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να εξοφληθούν με έκπτωση 25%. Είναι η μοναδική πρόβλεψη της ΠΝΠ ενώ απουσιάζει η πρόβλεψη που ανακοινώθηκε χθες ότι όποια επιχείρηση καταβάλλει το 100% του ΦΠΑ Απριλίου θα συμψηφίσει το 25% του σχετικού ποσού από μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Προφανώς το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να θεσπίσει τη σχετική έκπτωση στο μέλλον.

  - οι δόσεις βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών (για παράδειγμα φόρος κληρονομιών και γονικών παροχών που εξοφλείται σε 12 διμηνιαίες δόσεις) καταβάλλονται με έκπτωση 25% εφόσον λήγουν την περίοδο από 30 Μαρτίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020. 

  - αναστέλλεται έως 30 Απριλίου 2020 η κοινοποίηση πράξεων προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου μετά από φορολογικό έλεγχο

  - μεταφέρεται στις 31 Μαΐου η προθεσμία για τη διατύπωση αντιρρήσεων από τους ελεγχόμενους στο περιεχόμενο προσωρινού προσδιορισμού φόρου μετά από έλεγχο

  - αναστέλλονται για 60 ημέρες οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής οι οποίες λήγουν από 11η Μαρτίου έως 31 Μαΐου

  - παρατείνονται έως 31 Ιουλίου οι προθεσμίες παραγραφής για την κοινοποίηση διορθωτικού προσδιορισμού φόρου

  - αναστέλλεται για τρεις μήνες από τη δημοσίευση της ΠΝΠ η λειτουργία της εφαρμογής Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. 

  Ποιες φορο-οφειλές παίρνουν παράταση 

  Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: 

  Προς άρση αμφιβολιών σχετικά με την έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, διευκρινίζεται ότι:

  -    Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020 οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.
  -    Η εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

  Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να καταβάλουν οφειλές Μαρτίου που εμπίπτουν στο καθεστώς έκπτωσης 25% σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 (ΦΕΚ Α΄ 75), το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

  Τέλος, θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

  *Δείτε την ΠΝΠ στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Οι κρίσιμες λεπτομέρειες της έκπτωσης 25% στους φόρους

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ΠΝΠ (208 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ