Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Μαρ-2020 08:46

  Μαζική διόρθωση τετραγωνικών ακινήτων στους δήμους

  Μαζική διόρθωση τετραγωνικών ακινήτων στους δήμους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Με ρυθμό που δεν προέβλεπαν ούτε οι πιο αισιόδοξοι υποβάλλονται οι δηλώσεις στους δήμους για τη διόρθωση της επιφάνειας ακινήτων. Χθες ο αριθμός των αιτήσεων, υποβληθεισών και αποθηκευμένων, ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο, γεγονός που δείχνει την απόλυτη επιτυχία του όλου εγχειρήματος και αποδεικνύει πως όταν μια διαδικασία είναι απλή και εύκολη αγκαλιάζεται από τους πολίτες.

  Η ρύθμιση προβλέπει την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να δηλώσουν στους δήμους ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (www.kede.gr) την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους βάσει των οποίων υπολογίζονται δημοτικά τέλη και φόροι με απαλλαγή από αναδρομικά τέλη και προσαυξήσεις. Αναδρομικά τέλη και προσαυξήσεις επιβάλλονται μόνο για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την ημερομηνία της δήλωσης. Ενώ η αρχική προθεσμία για την υποβολή της σχετικής δήλωσης έληγε στις 31 Μαρτίου, με διάταξη που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού η προθεσμία παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου. Η παράταση της προθεσμίας από τώρα κρίθηκε σκόπιμη καθώς ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο επισκέπτονται τους δήμους για την υποβολή δήλωση και δημιουργείται συνωστισμός που μπορεί να θέσει την υγεία τους σε κίνδυνο.

  Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση αποδεικνύεται άκρως επιτυχημένη καθώς εκτιμάται ότι τελικά από τους περίπου 7,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα υποβληθούν δηλώσεις διόρθωσης της επιφάνειας των ακινήτων από περισσότερους από 4 εκατομμύρια.

  Τα σημαντικότερα σημεία της ρύθμισης μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις της ΠΟΜΙΔΑ είναι τα εξής:

  1. Ποιος είναι δικαιούχος στη ρύθμιση αυτή;

  Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

  2. Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση αυτή;

  Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

  3. Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;

  Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

  4. Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;

  Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

  5. Πού και πώς πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

  Υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε μια νέα πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης  μπορεί να διορθώσει κάθε σφάλμα το οποίο διαπιστώνει, δηλώνοντας υπεύθυνα το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του, ηλεκτροδοτούμενης ή μη, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της, όπως προβλέπει ρητά η σχετική διάταξη. Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

  6. Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

  Η προθεσμία είναι μέχρι την 30 Ιουνίου 2020. 

  7. Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;

  Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.  

  8. Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;

  Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

  9. Τι θα συμβεί με όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου, και βεβαιώθηκαν εις βάρος τους τα σχετικά ποσά δημοτικών τελών;

  Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους Δήμους.

  10. Τι ισχύει σχετικά με τις δηλώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

  Σε απάντηση του από 5.12.2019 υπομνήματος της ΠΟΜΙΔΑ για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και για πάγια επίλυση του προβλήματος αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να δοθεί νομοθετικά παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων