Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 08:02

  Ευκαιρία δήλωσης των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων

  Ευκαιρία δήλωσης των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Μια σημαντική ευκαιρία να τακτοποιήσουν στους δήμους το ζήτημα της υποδήλωσης της επιφάνειας των κτισμάτων τους έχουν πλέον στη διάθεσή τους για τους επόμενους περίπου τρεισήμισι μήνες οι  ιδιοκτήτες ακινήτων. Με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών η οποία προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας το οποίο ήδη ψηφίστηκε, προβλέπεται η απαλλαγή από κάθε είδους πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά και αναδρομικότητα για όσους ιδιοκτήτες δηλώσουν στους δήμους που βρίσκονται τα κτίσματά τους, την πραγματική επιφάνειά τους. Το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό καθώς προηγούμενη αντίστοιχη διάταξη αντί να εξυπηρετήσει, δημιουργούσε προβλήματα στους ιδιοκτήτες που εμφανίζονταν στους δήμους προκειμένου να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

  Έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν συνήθης πρακτική όταν αποπερατωνόταν ένα κτίσμα, κατοικία ή επαγγελματικός χώρος, να υποδηλώνεται η επιφάνειά του στον οικείο δήμο προκειμένου ο ιδιοκτήτης να γλιτώνει δημοτικά τέλη και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δήλωση ήταν μια απλή έγγραφη γνωστοποίηση από εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο. Στη συνέχεια η διαδικασία έγινε πιο περίπλοκη βάζοντας εμπόδια στη υποδήλωση.

  Η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι "Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.".

  Η διάταξη αυτή τη φορά είναι ξεκάθαρη και στην χειρότερη περίπτωση για τον ιδιοκτήτη, δημιουργεί αναδρομικότητα τριών μηνών.

  Η μη ορθή εμφάνιση της επιφάνειας των κτισμάτων θα δημιουργήσει στο μέλλον πρόβλημα σε οποιαδήποτε μεταβίβαση του ακινήτου ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ της δήλωσης ακινήτων Ε9 και των στοιχείων επιφάνειας στις παροχές ρεύματος όπου αυτή αναγράφεται.

  Διαφορές στα δηλωμένα τετραγωνικά έχουν πολλοί ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων και νομιμοποίηση αυθαίρετων προσθηκών σε κτίσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική διάταξη προωθήθηκε μετά ενέργειας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ