Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 12:09

  Πρώτη φορολογική προτεραιότητα το ψαλίδι στην εισφορά αλληλεγγύης

  Πρώτη φορολογική προτεραιότητα το ψαλίδι στην εισφορά αλληλεγγύης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα προβλέπει μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020, αλλά από την Καραγιώργη Σερβίας σημειώνουν ότι αυτές δεν θα είναι οι μοναδικές που θα δοθούν το επόμενο έτος. Ο πρώτος νέος φόρος που θα μειωθεί το 2020 θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό ξεκαθαρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις δημοσιονομικές εξελίξεις και μεταφέρουν τις προθέσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογίας.

  Ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί οριακά υψηλότερα από το 3,5%. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει δημοσιονομικά, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι αυτή η υπεραπόδοση θα αρχίσει να καταγράφεται από τους πρώτους μήνες του 2020.

  Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκαθαρίσει ότι όταν πιστοποιηθεί η ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εντός του 2020, τότε αυτός θα επιστραφεί αμέσως στην κοινωνία. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει το τέλος του έτους προκειμένου να μοιράσει το υπερπλεόνασμα του 2020, αλλά θα το κάνει αμέσως.

  Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης

  Το σενάριο που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η μείωση θα φανεί άμεσα με αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων και στους υπόλοιπους φορολογούμενους από το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος 2021. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι και μια απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται ότι με τις πρόσφατες φορολογικές ελαφρύνσεις "ξέχασε" την πολύπαθη μεσαία τάξη. Η εισφορά αλληλεγγύης εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, δηλαδή επιβάλλεται σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

  Μείωση ΕΝΦΙΑ

  Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται το 2020 και η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του φόρου σχεδιάζεται να προκύψει από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος παντού.

  Διαβάστε ακόμη

  Τι αλλάζει με την ψήφιση του φορο-νομοσχεδίου

  Βουλή: Τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο προς ρύθμιση σειράς θεμάτων

  Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο

  Οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

  Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό Νο 2 για 2020-2021

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ