Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Νοε-2019 12:02

  Σενάρια για έκτακτη επιστροφή φόρου

  Σενάρια για έκτακτη επιστροφή φόρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Την παροχή έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης με τη μορφή της επιστροφής φόρου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις δημόσιες διαψεύσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα σενάρια είναι υπαρκτά και διακινούνται σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο ότι "ξέχασε" τη μεσαία τάξη.

  Σε κάθε περίπτωση σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή πολύ σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων, όπως είναι η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η τρίτη από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. Με βάση αυτές και τις υπόλοιπες πληρωμές φόρων, τις επόμενες ημέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κάνει ταμείο προκειμένου να υπολογίσει επακριβώς το μέγεθος του υπερπλεονάσματος από το οποίο θα εξαρτηθεί και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί στους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους.

  Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, πρόκειται να μοιραστεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

  Δεν αποκλείονται και εκπλήξεις

  Από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν και εκπλήξεις με την αύξηση του συνολικού ποσού στα 500 εκατομμύρια ευρώ, εξέλιξη η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει και την παροχή της έκτακτης φορολογικής απαλλαγής στα μεσαία εισοδήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές κοντά στο κυβερνητικό επιτελείο, η φορολογική απαλλαγή μπορεί να λάβει τη μορφή της επιστροφής μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι με το φετινό εκκαθαριστικό ή του σχετικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, δεν αποκλείεται η σχετική απαλλαγή να μην δοθεί έως το τέλος του έτους, όπως θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα, αλλά να δοθεί λίγο αργότερα, δηλαδή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020.

  Τις τελικές αποφάσεις για όλα τα παραπάνω αναμένεται να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 11μήνου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019.

  Διαβάστε ακόμη

  Πέρασε κατά πλειοψηφία το φορολογικό από την Επιτροπή Οικονομικών

  * Φορολογικό: Μικρότεροι φόροι για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, όλες οι αλλαγές για ακίνητα, AirBnB, e-συναλλαγές

  * Πόσο αλλάζουν μισθοί και συντάξεις με το νέο φορολογικό - Τι έρχεται για οφειλές προς το δημόσιο

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ