Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Απρ-2019 09:31

  Οι κρίσιμες συμβουλές για τη δήλωση

  Οι κρίσιμες συμβουλές για τη δήλωση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Κρίσιμες συμβουλές για την ορθή συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνει αναλυτικός οδηγός που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι συμβουλές στοχεύουν στο να αποτρέψουν τους φορολογούμενους από το να κάνουν λάθη στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης τα οποία πρόκειται να τους κοστίσουν σε χρήμα αλλά και σε χρόνο.

  Οι κυριότερες συμβουλές είναι οι εξής:

  -Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις), είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).

  -Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

  -Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλετε:

  *κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.

  *χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης  στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

  Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:

  Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

  Θα πρέπει να δηλώσετε όλα τα εισοδήματά σας, ανεξάρτητα αν αυτά δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, στον πίνακα 6. "Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος", όπως:

  -πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.
  -δάνεια
  -δωρεές
  -εφάπαξ συνταξιοδότησης
  -επίδομα ανεργίας
  -επίδομα παιδιού
  -κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.

  Μην παραλείψετε:

  να συμπληρώσετε και τον φόρο που παρακρατείται κατά περίπτωση.

  Δώστε προσοχή:

  σε περιπτώσεις που υπάρχει αναδυόμενο παράθυρο με περαιτέρω διευκρινήσεις για την πηγή απόκτησης του σχετικού εισοδήματος (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση 17, χρηματικά ποσά που αποκτήσατε από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λπ.)

  Στον ίδιο πίνακα θα δηλώσετε και το ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία της οικογένειάς σας, καθώς και αν είστε φιλοξενούμενος ή διαμένετε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία

  Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 12 του πίνακα 6. "Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος".

  Εάν είστε φιλοξενούμενος ή κατοικείτε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και την ένδειξη της φιλοξενίας.
   
  Μάθετε ότι:

  Η φιλοξενία θα πρέπει να δηλωθεί από τον φορολογούμενο που την παρέχει, καθώς και από τον φορολογούμενο που φιλοξενείται.

  Αν είστε έγγαμος και με αίτημά σας υποβάλετε χωριστή δήλωση, προσέξτε αν δεν έχετε κανένα εμπράγματο δικαίωμα στην κύρια κατοικία σας είτε είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του συζύγου σας, καθώς και τον σχετικό κωδικό που αφορά στη φιλοξενία επιλέγοντας κατά την ηλεκτρονική υποβολή την ένδειξη που έχει προστεθεί "συνοίκηση με σύζυγο".

  Εάν πληρώσατε ενοίκιο για κατοικία των παιδιών σας που σπουδάζουν:

  Καταχωρίστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 13 του πίνακα 6. "Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος".

  Διαβάστε ακόμη:

  *Οι κρίσιμες προθεσμίες και απαντήσεις για το Ε9

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων