Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Απρ-2019 08:00

  Διπλή προεκλογική παρέμβαση για όσους χρωστούν στην εφορία

  Διπλή προεκλογική παρέμβαση για όσους χρωστούν στην εφορία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σε διπλή παρέμβαση προεκλογικού χαρακτήρα προχωρά η κυβέρνηση. Με στόχο την έστω μερική ανακούφιση των θυμάτων της υπερφορολόγησης, δηλαδή των φορολογούμενων που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, προχωρά στη θέσπιση νέας έκτακτης ρύθμισης οφειλών αλλά και την μερική απελευθέρωση του ακατάσχετου ορίου που ισχύει σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου:

  -Έως το Πάσχα θα τεθεί υπόψη των θεσμών σχέδιο για την θέσπιση ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση. Σε αντίθεση με ότι θα ισχύσει για τα ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση για τις οφειλές προς τις εφορίες δεν θα είναι οριζόντια και τυφλή. Θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν μόνο όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των οφειλών τους και όχι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν θα προσομοιάζουν σε αυτά που τέθηκαν σε ισχύ για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η εξόφληση των οφειλών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορεί να γίνει ακόμη και σε 120 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

  -Την μερική αποδέσμευση του ακατάσχετου λογαριασμού για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν τη ρύθμιση που τους έχει χορηγηθεί. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία επιτρέπει έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό ανά φορολογούμενο με ακατάσχετο όριο ύψους 1.250 ευρώ. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου ανάλογα με το ύψος της οφειλής που έχει αποπληρωθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει αποπληρώσει το 50% της οφειλής του, τότε το ακατάσχετο όριο θα μπορεί να αυξάνεται κατά 50% και να ανεβαίνει έτσι στο επίπεδο των 2.000 ευρώ. Το μέγιστο ακατάσχετο όριο θα μπορεί να φθάνει ακόμη στα 4.000 ευρώ μηνιαίως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων