Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 08:03

  Αυξημένη ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων

  Αυξημένη ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ένας μικρός... συνωστισμός παρατηρείται τις πρώτες δυο εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο λόγος είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι επισπεύδουν την εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης προκειμένου να είναι έτοιμη για τη λήψη επιδομάτων που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια ενώ αρκετοί θέλουν να λάβουν νωρίτερα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  -από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί συνολικά 265.032 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές περίπου το 21% οδήγησαν στην έκδοση χρεωστικού εκκαθαριστικού, το 12% στην έκδοση πιστωτικού εκκαθαριστικού και το υπόλοιπο 67% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει κάποια διαφορά στον φόρο εισοδήματος οφείλουν σε σχέση με αυτόν που τους παρακρατήθηκε

  -πέρυσι τις πρώτες 15 ημέρες από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είχαν υποβληθεί 171.037 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή σημαντικά λιγότερες σε σχέση με φέτος

  Η λήψη της επιστροφής φόρου νωρίτερα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να μην περιμένει ένας φορολογούμενος προκειμένου να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση. Υπολογίζεται ότι οι πρώτες επιστροφές φόρων θα καταβληθούν στους φορολογούμενους πριν τις πασχαλινές εορτές.

  Οι κυριότερες κατηγορίες φορολογούμενων που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος είναι οι εξής:

  οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από έκτακτη και περιστασιακή απασχόληση και αμείφτηκαν το 2018 με το λεγόμενο τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης).

  -οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο και μπλοκάκι.

  -οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν αναπηρία άνω του 67%.

  -όσοι φορολογούμενοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων