Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιαν-2017 17:14

  Online ΗΠΑ-Ελλάδα για τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενών τους

  Online ΗΠΑ-Ελλάδα για τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενών τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ελληνική εφορία θα μάθει τις καταθέσεις και τα εισοδήματα Ελλήνων φορολογικών κατοίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα στείλει αντίστοιχα στοιχεία στις ΗΠΑ για τους Αμερικάνους που διαθέτουν κεφάλαια και εισπράττουν εισοδήματα στην Ελλάδα.

  Αυτό προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Geoffrey Pyatt. Πρόκειται για τη Διμερή Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης λογαριασμών της αλλοδαπής (Νόμος FATCA -Foreign Account Tax Compliance Act), καθώς και το σχετικό Μνημόνιο Συνεννόησης των δύο πλευρών.

  Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία αποτελεί οδηγό του Προτύπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ σε συνδυασμό με το υπάρχον Σύστημα Ηλεκτρονικής Διασταύρωσης Τραπεζικών Κινήσεων και Φορολογικών Δηλώσεων ​​της  ΑΑΔΕ, ​​αποτελούν ισχυρά εργαλεία των ελληνικών φορολογικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

  Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών καλεί στη σχετική ανακοίνωση τους φορολογούμενους που διαθέτουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό να κάνουν χρήση της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης κεφαλαίων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση "το Υπουργείο Οικονομικών έχοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και την δημιουργία φορολογικής συνείδησης καλεί  τους πολίτες που διαθέτουν αδήλωτα εισοδήματα να αξιοποιήσουν το νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτης φορολογικής ύλης".  

  Σπύρος Δημητρέλης 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ