Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουλ-2016 09:10

  "Άνθρακας" και η ρύθμιση για τα μαύρα κεφάλαια

  "Άνθρακας" και η ρύθμιση για τα μαύρα κεφάλαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του  Σπύρου Δημητρέλη

  Την πολύ μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει τελικά η ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων παραδέχονται ακόμη και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείο Οικονομικών τα οποία παρακολούθησαν από κοντά τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

  Αν και η αρχική πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν να θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής υπολογισμού του φόρου για την νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων (είχε άλλωστε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο που προέβλεπε συντελεστή 25%) τελικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς οι οποίοι έθεσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη ρύθμιση "προκειμένου να μην είναι χαριστική για όσους έκρυψαν εισοδήματα" προκρίθηκε ο υπολογισμός του φόρου με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Παράλληλα, η ρύθμιση θα προβλέπει και προσαύξηση φόρου η οποία θα μειώνεται ανάλογα με το πόσες δόσεις θα επιλέγει ο φορολογούμενος για να εξοφλήσει τον φόρο.

   Στην πράξη για να νομιμοποιήσει κάποιος τα αδήλωτα κεφάλαιά του θα πρέπει να πληρώσει φόρο ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα με το έτος που τα απέκτησε θα φθάνει να πληρώνει ακόμη και το 55% του ποσό ως φόρο νομιμοποίησης. Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ πιθανό να αναλάβει τελικά το ρίσκο να μην ενταχθεί στη ρύθμιση και να περιμένει να διαπιστώσει αν θα εντοπισθεί τελικά από τις φορολογικές αρχές.

  Η ρύθμιση θα προβλέπει, πάντως, απαλλαγή από πρόστιμα αλλά και τις ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή καθώς αν δεν έβγαιναν από τη μέση και οι ποινικές κυρώσεις τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα εμφανιζόταν κανείς.

  Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και να τεθεί σε ισχύ πριν τις 5 Αυγούστου που κλείνει η Βουλή. Η ρύθμιση θα μείνει σε ισχύ έως το τέλος του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ