Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2016 07:41

  Πότε θα ανοίξει το taxis για τις δηλώσεις

  Πότε θα ανοίξει το taxis για τις δηλώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:22

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Αρχές Μαρτίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται τελικά να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ηλεκτρονική υποδομή που θα υποδεχτεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ και οι εκκρεμότητες σε νομοθετικό επίπεδο πρόκειται να κλείσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

  Οι σχετικές διατάξεις είναι έτοιμες, έχουν αποσταλεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και αναμένεται το πράσινο φως προκειμένου να κατατεθούν στη Βουλή. Οι διατάξεις που θα έρθουν θα προβλέπουν τα εξής:

  - τη διαδικασία για τις μεταβολές στο τμήμα Μητρώου προκειμένου να δηλώσουν τη συμβίωση όσοι έχουν υπογράψει το σχετικό σύμφωνο και θα εξισωθούν και φορολογικά με τα έγγαμα ζευγάρια

  - το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου που θα βεβαιωθεί με την εκκαθάριση της δήλωσης. Εξετάζονται δύο σενάρια αναφορικά με την πληρωμή του φόρου που θα προκύψει από το φετινό εκκαθαριστικό. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πληρωμή του φόρου σε 5 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το Μάιο και το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πληρωμή του σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το Μάιο. Να σημειωθεί ότι στόχος του ΥΠΟΙΚ για φέτος, όπως έχει γράψει το Capital.gr, είναι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι να έχουν να πληρώσουν έναν φόρο και όχι να επαναληφθεί αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, να καλούνται, δηλαδή, στον ίδιο μήνα να πληρώσουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις.

  - την απάλειψη της φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο για τους φορολογούμενους που έχουν πενιχρά εισοδήματα από τόκους όπως είναι οι άνεργοι και οι φοιτητές

  - τον τύπο και το περιεχόμενο των εντύπων της φορολογικής δήλωσης. Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται υπουργική απόφαση.

  Το νέο εκκαθαριστικό θα είναι εξαιρετικά "βαρύ" για μια σειρά φορολογούμενων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόσθετα φορολογικά βάρη που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού.

  Ειδικότερα, πιο βαρύ εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι που το 2015 είχαν συνολικό εισόδημα υψηλότερο των 30.000 ευρώ λόγω της αύξησης των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης.

  Η εισφορά θα υπολογιστεί με την εξής κλίμακα:

  • για εισόδημα 12.001 - 20.000 ευρώ: 0,7% • 20.001 - 30.000 ευρώ: 1,4%

  • 30.001 - 50.000 ευρώ: από 1,4%  αύξηση σε 2%

  • 50.001 - 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%

  • 100.001 - 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%

  • 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%.

  Επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για τους μισθωτούς με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ καθώς η αυξημένη παρακράτηση της εισφοράς ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρωθεί και η αυξημένη εισφορά που αντιστοιχεί στο εισόδημα έως τον Αύγουστο.

  Πιο βαρύ εκκαθαριστικό θα δουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος από το 55% στο 75%.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων