Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2015 00:08

  Πώς θα δηλώσετε τα εισοδήματα για να αποφύγετε παγίδες-λάθη

  Πώς θα δηλώσετε τα εισοδήματα για να αποφύγετε παγίδες-λάθη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To Capital.gr και ο φοροτεχνικός κ. Γιώργος Χριστόπουλος ξεκινούν από σήμερα τις απαντήσεις στα ερωτήματα των αναγνωστών αναφορικά με την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Έχει γίνει προσπάθεια προκειμένου να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι έχουν αποκλειστεί για λόγους έλλειψης χρόνου αλληλοσυμπληρούμενες ερωτήσεις καθώς και αυτές που είχαν γραφεί με κεφαλαία γράμματα και greeklish, όπως αναφέρεται και στην σχετική αναγγελία για τη λήψη των ερωτήσεων. 

  ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΥΠΟΧΡΕΟΙ - ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 

  * Ερώτηση: Πρόκειται για εργαζόμενη με μπλοκάκι σε δύο επιχειρήσεις με γραπτή σύμβαση έργου έως 9/11/2014. Στις 10/11/2014 υπέγραψε σύμβαση αορίστου χρόνου ως μισθωτή σε άλλη επιχείρηση χωρίς να κλείσει τα βιβλία της. Βάσει της Π.Ο.Λ. 1047/2015 τη θεωρούν ελεύθερο επαγγελματία και υποχρεούται να πληρώσει μαζί με την προκαταβολή του επόμενου χρόνου περί τα 6000 € επιπλέον από ότι ως μισθωτή. Από τη μισθωτή εργασία έλαβε περίπου 1800 € για το μικρό διάστημα που εργάστηκε. Τι μπορεί να κάνει ώστε να αποφύγει την προκαταβολή ή να θεωρηθεί μισθωτή μια που έχει εργαστεί σε μέχρι τρεις εργοδότες το 2014?

  ΑπάντησηΓια να σας δώσουμε σαφή απάντηση, σημειώστε ότι:
  α) μέχρι τις 9/11/2014 θα πρέπει να είχε την ιδιότητα του πρώην ελεύθερου επαγγελματία. και να έκοβε Τ.Π.Υ. με έγγραφες συμβάσεις και να διατηρούσε ως επαγγελματική έδρα την κατοικία της.
  β) μετά τις 10/11/2014 ασφαλώς να μην έχει εκδώσει κανένα παραστατικό. Αν όλα αυτά συμβαίνουν, και εφόσον  δεν έχετε ακόμα υποβάλει την δήλωσή της μπορείτε να ενεργήσετε ως εξής:

  Θα πρέπει πρώτα να δείτε πως έστειλε η εταιρεία τις βεβαιώσεις με βάση τις οποίες η Φορολογική Διοίκηση έχει προσυμπληρώσει τα ποσά  στο Ε1 της δήλωσής της.

  Τι συμβαίνει: Η εφαρμογή του taxis βλέποντας ότι στο 2014 είχε εισόδημα και από μισθωτές υπηρεσίες, δεν την αφήνει να καταχωρήσει το εισόδημα από μπλοκάκι στον πίνακα 4Α, στον κωδικό 307-308.

  Τι μπορείτε να κάνετε? για τα ποσά από μπλοκάκι θα συμπληρώσετε το Ε3 χωρίς να αφαιρέσετε έξοδα και το ποσό θα το μεταφέρετε στο Ε1 κανονικά στον πίνακα 4Γ2 (εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα), στον κωδικό 401. Αν της παρακράτησαν φόρο προφανώς θα τον δείτε στον κωδ. 605-606. 

  Την δήλωση θα την υποβάλετε με επιφύλαξη. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να υποβάλετε στη συνέχεια τροποποιητική δήλωση στην Εφορία της, στην οποία θα αλλάξετε την καταχώρηση του εισοδήματος  που είχατε καταχωρήσει στον παραπάνω πίνακα 4Γ2 και θα το καταχωρήσετε στον πίνακα 4Α (εισόδημα από μισθωτή εργασία), στον κωδικό 307 -308 και θα αποδείξετε ότι δεν είχε παράλληλα και τις δύο ιδιότητες με την έννοια ότι στο διάστημα από 10/11/20144 έως 31/12/2014  δεν είχε εκδώσει κανένα τιμολόγιο στις δύο επιχειρήσεις.  Τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε  στον ΟΑΕΕ, δικαιούται να τις καταχωρήσει στην τροποποιητική δήλωση στον κωδικό 351-352 του ίδιου πίνακα 4Α.  Με τα δεδομένα αυτά η εφορία οφείλει να εκκαθαρίσει τη δήλωση  με βάση την τροποποιητική και έτσι το εισόδημα από το μπλοκάκι θα φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, προστιθέμενο με το ήδη δηλωθέν κανονικά από μισθωτή εργασία  της περιόδου  από 10/11/2014 έως 31/12/2014.  

  * Ερώτηση: Από 01/01/2015 μένω σε οικία που μου παραχώρησε η μητέρα μου που είναι η ιδιοκτήτρια. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε με ποιο τρόπο θα δηλώσω (ποιους κωδικούς πρέπει να συμπληρώσω) το παραπάνω στη φορολογική μου δήλωση καθώς επίσης και πως θα το δηλώσω στη φορολογική δήλωση που κάνει η μητέρα μου (μαζί φυσικά με τον πατέρα μου).

  Απάντηση: Μήπως εννοείται από 1/12014 ? Γιατί από 01/01/2015, μιλάμε για το φορολογικό έτος 2015, για το οποίο θα υποβάλλουμε δηλώσεις του χρόνου (2016). 

  * Ερώτηση: Είμαι συνταξιούχος ΟΤΕ και καλλιεργώ  ένα χωράφι με σίτο για το οποίο παίρνω  επιδότηση. Μέχρι πέρυσι δήλωνα τεκμαρτό εισόδημα. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε πως θα δηλωθεί φέτος? Δεν έχω τιμολόγιο πώλησης έχω κρατήσει για ίδια χρήση. Επίσης ή γυναίκα μου έχει ένα κτήμα με ελιές το οποίο είναι παρατημένο. Δεν παίρνει επιδότηση, δεν είναι αγρότισσα και μέχρι πέρυσι δεν δήλωνε κάποια εισόδημα από αυτό. Κάνουμε κοινή φορολογική δήλωση και δεν εξασκεί κάποιο επάγγελμα.

  Απάντηση: Για είσπραξη αγροτικής επιδότησης οποιουδήποτε ύψους, απαιτείται για πρώτη φορά φέτος η υποβολή Ε3 ακόμα και για μη αγρότες (πχ ιδιωτ. υπάλληλοι/νοικοκυρές), στο οποίο θα πρέπει να δηλωθούν οι κωδικοί: 597 με την ένδειξη OXI, 705 με τον αριθμό ως κωδικό 99999998 και στο κωδικό 908 το ποσό της  επιδότησης.

  Επιπλέον το ποσό της επιδότησης θα πρέπει να δηλωθεί και στο Ε1 (κωδ 659). Η γυναίκα σας δεν θα κάνει Ε3. Υπενθυμίζουμε ότι σχετικά με τους αγρότες και τα εισοδήματα τους βλ, το 5ο μέρος του φορολογικού μας οδηγού. 

  * Ερώτηση: 05/2015 έλαβα το επίδομα από το επικουρικό ταμείο που ήταν ποσού περίπου 6.000€. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά 2.000 € για το 2013, 2.500 € για το 2014 και τα λοιπά 1.500 είναι του έτους 2015. Στην δήλωση του 2014 δεν μου δίνεται ή δυνατότητα να δηλώσω το ποσό που αφορά την χρήση του 2014. Το ποσό αυτό θα δηλωθεί στην δήλωση της επόμενης χρονιάς ολόκληρο; Ή θα πρέπει να τροποποιήσω τις δήλωσης της χρονιάς 2013 κ 2014 για ορθότερη κατανομή του; 

  Απάντηση: Δεν μας διευκρινίζεται τι είδους επίδομα είναι αυτό που λάβατε από το  επικουρικό ταμείο. Είναι σύνταξη ? είναι εφάπαξ ? Στο 2ο και 4ο μέρος του οδηγού μας θα δείτε πως δηλώνονται συντάξεις ή επιδόματα ή μισθοί που επράχθησαν  καθυστερημένα μέσα στο 2014 και αφορούν προηγούμενα έτη. 
  Επίσης δεν μας αναφέρεται αν τα ποσά εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη δήλωσή σας. Μπορείτε συνεπώς να επανέλθετε και να μας δώσετε αυτές τις διευκρινήσεις. 

  Ωστόσο επαναλαμβάνουμε ότι: 

  • Σύμφωνα με το άρθρο 60, παρ.5 του ΚΦΕ-Ν.4172/2013, οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2014 σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης, καθώς και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις είτε αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, φορολογούνται στα έτη που ανάγονται, καθόσον χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα δηλωθούν με συμπληρωματική δήλωση στο χρόνο που αφορούν.

  • Με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία  βεβαιώσεων (ΠΟΛ.1051/19-2-2015) που αποστέλλονται στη Δ.ΗΛΕ.Δ., προσυμπληρώνονται τα εισοδήματα και οι παρακρατηθέντες φόροι στους αντίστοιχους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης.

  Ο φορολογούμενος ενημερώνεται (μέσω πίνακα) για τα ποσά των εισοδημάτων και των φόρων ανά εργοδότη - ασφαλιστικό φορέα.

  Όταν συμπληρώνονται κωδικοί της δήλωσης με εισοδήματα - φόρους που καταβλήθηκαν στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση, οι φορολογούμενοι δύναται να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους.

  • Με βάση την πολ. 1051/19-2-2015, και για τα παρακάτω αναδρομικά εισοδήματα οι φορείς στέλνουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις όπου διαχωρίζονται τα ποσά στα έτη που αφορούν, προκειμένου να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις.

   

  Με
  Κωδικό:

  Είδος αποδοχών:

  30

  Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

  31

  Αναδρομικά επικουρικής σύνταξης από' ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

  32

  Αναδρομικά μερίσματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

  33

  Αναδρομικά βοηθήματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

  34

  Αναδρομικά ΕΚΑΣ (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

  35

  Αναδρομικά αποδοχών σύνταξης που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

  36

  Αναδρομικά αποδοχών σύνταξης απαλλασσόμενων από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).

   

  * Ερώτηση: Όταν είχε κάνει τα χαρτιά της η σύζυγος μου για την επικουρική σύνταξη δεν είχε δικό της ΑΦΜ και είχε δώσει στον ασφαλιστικό της φορέα το δικό μου ΑΦΜ. Στη βεβαίωση της επικουρικής σύνταξής της όλα τα στοιχεία είναι σωστά (τα δικά της) εκτός από το ΑΦΜ που γράφει το δικό μου. Ενώ μέχρι πέρσι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα (λόγω του λανθασμένου ΑΦΜ), φέτος στους κωδικούς 321 και 322 που εμφανίζονται προ-συμπληρωμένα τα ποσά από επικουρικές συντάξεις, στο κωδικό 321 υπάρχουν αθροιζόμενα τα ποσά της δικής μου επικουρικής σύνταξης και της συζύγου μου ενώ στο αντίστοιχο κωδικό 322 της συζύγου δεν εμφανίζεται ποσό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο τριπλασιασμός του φόρου που πρέπει να πληρώσω. Τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω το λάθος μιας και δεν μπορώ να αλλάξω να προ-συμπληρωμένα ποσά;

  Απάντηση: στο 4ο μέρος του φορολογικού μας οδηγού, αναλύσαμε τον πίνακα 4Α που περιλαμβάνει όλα τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

  Επίσης διαχωρίσαμε από τα εισοδήματα που καταχωρούνται στον πίνακα (και συνεπώς φορολογούνται),  όλα τα άλλα εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών, που απαλλάσσονται αλλά πρέπει να δηλωθούν στον πίνακα 6.

  Επαναλαμβάνουμε τις σημαντικές διευκρινίσεις:
  • οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου, εμφανίζονται σε πορτοκαλί πλαίσιο και είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα συμπλήρωσης, τροποποίησης ή διαγραφής τους από το φορολογούμενο.
  • η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς, βάσει της πολ.1051/19.2.2015.

  Σε περίπτωση που έχετε έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:

  - Συμπληρώστε όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να δηλώσετε (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.)
  - Κάντε προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1
  - Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθείτε αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ηλεκτρονικής υποβολής της με βάση την ΠΟΛ.1051/19.2.2015.
  - Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση και ενημερωθούν τα αρχεία, θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία αυτής και θα μπορείτε να συνεχίσετε την υποβολή της δήλωσης Ε1.
  - Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθείτε να αποστείλετε στην ΔΗΛΕΔ τις σχετικές βεβαιώσεις).

  Σε περίπτωση που τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών σας, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, θα πρέπει να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:

  - Συμπληρώστε όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να δηλώσετε (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.)
  - Κάντε προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1
  - Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης, βάσει της πολ.1051/19.2.2015.
  - Σε διαφορετική περίπτωση, επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515.

  Επομένως πρέπει να απευθυνθείτε στο φορέα για να συνεννοηθείτε πως θα αλλάξει τον ΑΦΜ και θα υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα   σωστά στοιχεία βεβαίωσης.

  * Ερώτηση: Από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο 7.624€ με μπλοκάκι. Από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 4.305€ σαν μισθωτός στην ίδια εταιρία. Πως θα φορολογηθώ σαν μισθωτός ή σαν ελεύθερος επαγγελματίας;

  ΑπάντησηΠροφανώς έχετε τα εξής δεδομένα: για το εισόδημα από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο, εκδίδατε Τ.Π.Υ. στην εταιρεία με έγγραφη σύμβαση ως πρώην ελεύθερος επαγγελματίας και είχατε έδρα στην κύρια κατοικία σας. Στη συνέχεια χωρίς να διακόψετε στο μητρώο της Εφορίας σας την δραστηριότητα αυτή, η εταιρεία, σας προσέλαβε ως μισθωτό.

  Θα πρέπει πρώτα να δείτε πως έστειλε η εταιρεία τις βεβαιώσεις με βάση τις οποίες η Φορολογική Διοίκηση έχει προσυμπληρώσει τα ποσά  στο Ε1 της δήλωσής σας.

  Τι συμβαίνει: Η εφαρμογή του taxis  βλέποντας ότι στο 2014 είχατε εισόδημα και από μισθωτές υπηρεσίες, δεν σας αφήνει να καταχωρήσετε το εισόδημα από μπλοκάκι στον πίνακα 4Α, στον κωδικό 307-308.

  Τι μπορείτε να κάνετε ? Θα συμπληρώσετε το Ε3 χωρίς να αφαιρέσετε έξοδα και το ποσό θα το μεταφέρετε στο Ε1 κανονικά στον πίνακα 4Γ2 (εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα), στον κωδικό 401. Αν σας παρακράτησαν φόρο προφανώς θα τον δείτε στον κωδ. 605-606.

  Την δήλωση θα την υποβάλετε με επιφύλαξη. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να υποβάλετε  στη συνέχεια τροποποιητική δήλωση στην Εφορία σας, στην οποία θα αλλάξετε την καταχώρηση του εισοδήματος  που είχατε καταχωρήσει στον παραπάνω πίνακα 4Γ2 και θα το καταχωρήσετε στον πίνακα 4Α (εισόδημα από μισθωτή εργασία), στον κωδικό 307 -308 και θα αποδείξετε ότι δεν είχατε παράλληλα και τις δύο ιδιότητες με την έννοια ότι στο διάστημα από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο δεν έχετε εκδώσει κανένα τιμολόγιο στην εταιρεία. Τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλατε στον ΟΑΕΕ, δικαιούσθε να τις καταχωρήσετε στην τροποποιητική δήλωση στον κωδικό 351-352 του ίδιου πίνακα 4Α.  Με τα δεδομένα αυτά η εφορία οφείλει να εκκαθαρίσει τη δήλωση  με βάση την τροποποιητική και έτσι το εισόδημα από το μπλοκάκι θα φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, προστιθέμενο με το ήδη δηλωθέν κανονικά από μισθωτή εργασία της περιόδου  από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο.  Βέβαια δείτε αν έτσι θα έχετε λιγότερο φόρο, οπότε σας συμφέρει να μην κάνετε δήλωση με επιφύλαξη και ούτε τροποποιητική δήλωση.

  * Ερώτηση: Μόλις πήρα χαρτί αναπηρίας 68%. Ποιες ελαφρύνσεις θα έχω στο έξης για την φορολογία εισοδήματος μου;
              
  Απάντηση: Η πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις ισχύει στην περίπτωση αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Στη δική σας περίπτωση ισχύει η διάταξη του άρθρου 17 του ΚΦΕ-Ν. 4172/2013, που προβλέπει πρόσθετη μείωση φόρου 200 ευρώ, που γίνεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.  Για τον τρόπο συμπλήρωσης των κωδικών της δήλωσης, που επιτρέπουν να γίνει η έκπτωση αυτή και όλες τις σχετικές πληροφορίες, δείτε το 3ο μέρος του φορολογικού μας οδηγού, στο Capital.gr. 

  Επίσης πρέπει να γνωρίζετε, ότι δεν ισχύει το τεκμήριο απόκτησης και συντήρησης για την  αγορά Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων,  ειδικά διασκευασμένων για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 67%. Ως επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους θεωρούνται εκείνα που διασκευάστηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία με ποσοστό πάνω από 67% ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα με τη μετακίνησή τους. 
      
  * Ερώτηση: Ο γιος μου  είναι 23 ετών και πρέπει να υποβάλλει δήλωση για πρώτη φορά. Το μοναδικό του εισόδημα για το 2014 είναι από μισθωτές υπηρεσίες και ανέρχεται σε € 1.819,5. Δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, ούτε αυτοκίνητα στο όνομά του και μένει μαζί μου. Από πέρυσι τον Οκτώβριο σπουδάζει ναυτιλιακά στο BCA. Το μεγαλύτερο μέρος των διδάκτρων του τα καλύπτω εγώ. Παρακαλώ να μου υποδείξετε τον πλέον σωστό τρόπο υποβολής της δήλωσης και τα τυχόν έντυπα που πρέπει να συνυποβληθούν.

  Απάντηση: Ναι, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ηλεκτρονικά. Δείτε αν έχει προ-συμπληρωθεί και ήδη εμφανίζεται στον πίνακα 4Α το ποσό των αποδοχών. Δεν χρειάζεται να υποβληθεί άλλο έντυπο εκτός από το Ε1.

  * Ερώτηση: Το πρόβλημά μου είναι οτι το ποσό που πληρώθηκα από Δημόσιο Φορέα, δεν είναι προκαταχωρημένο στην φορολογική μου δήλωση. Μετά από υπόδειξη του ΟΑΕΔ το καταχώρισα στον κωδικό 343, αλλά όταν πάω να κάνω οριστική υποβολή και βάζω το ΑΦΜ του φορέα δεν δέχεται το ποσό για τον κωδικό 343, αλλά για άλλους κωδικούς. Ενόχλησα τον Φορέα και μου είπε ότι δεν το καταχωρούν αυτοί. Τελευταίες μου λύσεις είστε εσείς και η προσωπική επίσκεψη στην εφορία, για να είμαι σύννομος.

  Απάντηση: Το εισόδημα σας ασφαλώς είναι εισόδημα μισθωτών υπηρεσιών και σύμφωνα με τη ρύθμιση για τους περιστασιακά απασχολούμενους φορολογείται με την κλίμακα μισθωτών. Κακώς ο ΟΑΕΔ δεν έχει προσυμπληρώσει με αποστολή της βεβαίωσης των ποσών που σας κατέβαλε. Αυτό προβλέπεται στην πολ. 1051/2015, όπου με κωδ. 4 στέλνονται και η φορολογική διοίκηση τα καταχωρεί στους κωδ. 301-302. Στο 4ο μέρος του οδηγού μας αναλύσαμε όλα όσα αφορούν τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

  Κωδικοί 343-344: Αναγράφονται εισοδήματα για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση: 

  Εδώ καταχωρείται το εισόδημα μισθών ή συντάξεων των περιπτώσεων 1, 2, 3, 4, 6, του πίνακα 4Α, για το οποίο σας έχει χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση και το οποίο δεν είναι ήδη προ-συμπληρωμένο στους αντίστοιχους κωδικούς του ίδιου πίνακα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

  Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (κωδ.343-344) χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση, πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών – ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών. 

  Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι μπορεί να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής τους.

  Συνεπώς οι κωδικοί 343-344 για εισόδημα από μισθωτές και οι αντίστοιχοι οι κωδικοί 345,350 για την παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης μπορούν να συμπληρωθούν ΜΟΝΟ σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν έχει στείλει στην Γ.Γ.Π.Σ. βεβαίωση αποδοχών.

  Απευθυνθείτε στο TAXISnet και εξηγείστε γιατί όταν πάτε να κάνετε οριστική υποβολή και βάζετε το ΑΦΜ του φορέα δεν δέχεται το ποσό για τον κωδικό 343, αλλά για άλλους κωδικούς.  

  Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

  Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος

  Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
  Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet  να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 15515. Ταχ. Δ/νση Δ.ΗΛΕ.Δ : Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Μοσχάτο.

  * Ερώτηση: Γνωρίζουμε ότι με τον (Ν.4172/2013) τα προστατευόμενα μέλη φορολογούμενου όταν λαμβάνουν σύνταξη από γονέα που απεβίωσε (από ΟΓΑ) υποβάλουν χωριστά φορολογική δήλωση. Το ερώτημα είναι εάν μπορούν να συμπεριληφθούν και στην δήλωση του γονέα ως προστατευόμενα μέλη και να υποβληθεί το έντυπο Α21 για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.

  Απάντηση: Μπορούν να συμπεριληφθούν και στην δήλωση του γονέα ως προστατευόμενα μέλη και να υποβληθεί το έντυπο Α21 για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 3.000 ευρώ. Θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο.

  * Ερώτηση: Μετά από έρευνα στο internet καθώς και ρωτώντας στην εφορία, έχω καταλήξει ότι για είσπραξη αγροτικής επιδότησης οποιουδήποτε ύψους (πχ 300€) απαιτείται για πρώτη φορά φέτος η υποβολή Ε3 ακόμα και για μη αγρότες (πχ ιδιωτ. υπάλληλοι/νοικοκυρές), όπου θα πρέπει να δηλωθούν οι παρακάτω κωδικοί: 597:OXI, 705:99999998, 908: Ποσό επιδότησης. Επιπλέον το ποσό της επιδότησης θα πρέπει να δηλωθεί και στο Ε1 (κωδ 659). Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία άλλη είσπραξη ή πληρωμή ποσού σχετικά με την καλλιέργεια (λίγες ρίζες ελιές στην Κρήτη για το λάδι της οικογένειας) - Θα ήθελα να μάθω αν αληθεύουν τα παραπάνω ή αν μου διαφεύγει κάτι.

  Απάντηση: Σχετικά με τους αγρότες και τα εισοδήματα τους βλ, το 5ο μέρος του φορολογικού μας οδηγού. Όλα όσα παραπάνω διερευνήσατε είναι σωστά. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1116/10.6.2015 "το μέρος των εισοδηματικών ("λοιπών") αγροτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, δύναται να καλύπτει τεκμήρια. Για αυτό το λόγο, το ποσό αυτό, αναγράφεται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Κατ' ανάλογη εφαρμογή με όσα ισχύουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικά, οι αγροτικές αποζημιώσεις δεν δύνανται να καλύπτουν τεκμήριο.

  * Ερώτηση: Δεν έχω καταλάβει αν η απόκτηση περιουσιακού στοιχείου από Έλληνα κάτοικο εξωτερικού ο οποίος αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα (ενοίκιο, τόκοι) αποτελεί ή όχι τεκμήριο. Αν ναι, το σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος είναι μόνο το κόστος απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου προστίθενται και τα υπόλοιπα τεκμήρια (πχ.2ουσα κατοικία, τεκμήριο διαβίωσης 3000 κλπ).

  Απάντηση: Εκτενή αναφορά για τα τεκμήρια στους κατοίκους εξωτερικού κάναμε στο 9ο μέρος του φορολογικού μας οδηγού. Με την νέα ρύθμιση: - σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμόζεται τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης (άρθρου 31) για τους κατοίκους εξωτερικού (αποκτούν δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα),- ενώ για απόκτηση περιουσιακού στοιχείου (άρθρου 32), θα εφαρμόζονται οι διατάξεις (δηλαδή τους πιάνουν τα τεκμήρια) εφόσον αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

  * Ερώτηση: Είμαι ναυτικός Πλοίαρχος, και δηλώνω κανονικά όλα τα εισοδήματα σύμφωνα με τη βεβαίωση που παίρνω από την εταιρεία με έδρα Αθήνα. Επιπλέον, αυτοί που νοικιάζουν το πλοίο, οι ναυλωτές μου δίνουν μετρητά δώρα Bonus, άλλα είναι φέτος μεγάλο ποσό, περίπου σε Ευρω 45.000. Απόδειξη η άλλο παραστατικό δε δίνουν. Πως και σε ποιον κωδικό στη δήλωση να δηλώσω αυτό το ποσό;

  Απάντηση: Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ΚΦΕ –Ν. 4172/2013 "Ως ακαθάριστα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θεωρούνται τα εξής: α) ημερομίσθιο, μισθός, επίδομα αδείας, επίδομα ασθενείας, επίδομα εορτών, αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας, αμοιβές, προμήθειες, επιμίσθια και φιλοδωρήματα". 

  Συνεπώς, εφόσον θα το δηλώσετε, αυτό θα καταχωρηθεί στον κωδ. 343του πίνακα 4Α.

  * Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός, επικεφαλής της MENTAL Συμβουλευτικής.

  Διαβάστε ακόμη:
  Πώς θα δηλωθεί η υπεραξία μετοχών

  * Πως δηλώνεται το εισόδημα από ακίνητα
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ