Συνεχης ενημερωση
Οι αγορές θα συνεχίσουν μεσοπρόθεσμα την ανοδική τους πορεία, με leaders τις ισχυρές επιχειρήσεις που εμφανίζουν αξιόλογες προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας τους, εκτιμά ο κ. Σπύρος Παντελιάς, ανώτερος διευθυντής Investment Banking & Asset Management της Τράπεζας Κύπρου.
Παράλληλα, αναφέρει μιλώντας στο Capital.gr, πως οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ κινούνται μεθοδικά -eνίσχυση ρευστότητας, μείωση επιτοκίων-, με στόχο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να πέσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία. Ενώ η ΕΚΤ, που επίσης συμμετέχει στις προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας, δεν έχει κάνει σαφές σενάριο μείωσης των επιτοκίων της σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Στο ερώτημα, που απασχολεί σήμερα το σύνολο των επενδυτών, δηλαδή ποιες θα είναι οι τάσεις στις αγορές μετοχών ιδιαίτερα μετά τις έντονες διακυμάνσεις που έχουν προηγηθεί; Ο κ. Παντελιάς απάντησε πως: «Είναι αλήθεια ότι οι διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών από το καλοκαίρι και μετά έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο αυξημένου κινδύνου και ανησυχιών σχετικά με τη διαμόρφωση των αποτιμήσεων τόσο σε βραχυχρόνια όσο και σε μακροχρόνια βάση. Οι ανησυχίες αυτές εστιάζονται αφενός στο ενδεχόμενο της συνέχισης των αρνητικών επιδράσεων στην οικονομία των ΗΠΑ από την κρίση στην αγορά ακινήτων και αφετέρου στη διαφαινόμενη έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στις διεθνείς αγορές χρήματος και συμβαδίζει με τις σημαντικές διαγραφές περιουσιακών στοιχείων από μεγάλες διεθνείς τράπεζες.
Και συνεχίζει χαρακτηριστικά: «Τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει κανείς, πριν προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία των αγορών το 2008 και αργότερα, είναι τα εξής:
1. Ποιο είναι πραγματικά το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ποια η επίπτωση του στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα;
2. Υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης ή ύφεσης στην αμερικανική οικονομία;
3. Πόσο μπορούν να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις ρευστότητας από μία χαλαρή νομισματική πολιτική
4. Σε ποιο βαθμό θα επηρεασθούν οι παγκόσμιες αγορές μετοχών από ενδεχόμενη ύφεση ή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το 2008;
Όπως μας λέει: «Πρώτα απ’ όλα είναι γεγονός ότι οι διαγραφές και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, που σχετίζονται με τη subprime αγορά, υπολείπονται αρκετά των εκτιμήσεων που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Βέβαια, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μαρτυρίες, η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να παρουσιάσει ύφεση ή επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, τουλάχιστον. Όμως, ακόμη και αυτές οι προβλέψεις μετριάζονται από το γεγονός της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τόσο με τη συντονισμένη ενίσχυση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά όσο και με τη μείωση επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2007 και από ό,τι διαφαίνεται και στις αρχές του 2008. Οι μειώσεις επιτοκίων εκτός από τη θετική επίδραση στο επίπεδο ρευστότητας των αγορών χρήματος βελτιώνουν το κόστος αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, τονώνουν το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και υποδηλώνουν το σαφές μήνυμα στις αγορές ότι οι εποπτικές αρχές αντιδρούν για να αποτρέψουν την ύφεση.
Πόσο πιθανή είναι κατά συνέπεια η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών μέσα στους επόμενους μήνες;
Οι αγορές τα τελευταία χρόνια έχουν κυρίως επηρεασθεί από την υπερβάλλουσα ρευστότητα και δευτερευόντως από τα θεμελιώδη μεγέθη εταιριών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα τελευταία δεν είναι ικανοποιητικά, μάς λέει ο κ. Παντελιάς. Επίσης, προσθέτει πως οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν καλές, ιδιαίτερα εάν αναλογισθεί κανείς τις προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι οι επενδύσεις των sovereign wealth funds θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με θεαματικούς ρυθμούς βελτιώνοντας αντίστοιχα την παγκόσμια ρευστότητα. Τέλος, τα θεμελιώδη μεγέθη σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι το 5-ετές ράλι τιμών που διανύουμε ουδεμία σχέση έχει με άλλες εποχές, σαφώς πιο ώριμες ως προς την άνοδο των αποτιμήσεων που τότε παρατηρήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δείκτες αποτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο (π.χ. global trailing P/E ratio) υπολείπονται του μέσου όρου της 20-ετίας ενώ και οι προβλέψεις για αύξηση των κερδών παραμένουν θετικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι παραπάνω παράγοντες δείχνουν ότι απέχουμε ακόμα από την αναστροφή του κλίματος ανόδου της τελευταίας 5-ετίας. Εκτιμούμε ότι η είσοδος σε πτωτική φάση τιμών προϋποθέτει θεμελιώδεις διαφορές υπερβάλλουσας προσφοράς και ανεπαρκούς ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή πτωτικά περιθώρια και κέρδη με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις σε ζήτηση και εισοδήματα. Η τεκμηρίωση των προϋποθέσεων αυτών δεν διαφαίνεται επί του παρόντος. Κατά συνέπεια, και για όλους τους παραπάνω λόγους, πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να δούμε μεσοπρόθεσμα τους χρηματιστηριακούς δείκτες υψηλότερα παρά χαμηλότερα, αναφέρει ο κ. Παντελιάς και προσθέτει είναι σχετικά ασφαλής η εκτίμηση ότι η περίοδος υψηλής συσχέτισης των παγκόσμιων αγορών λήγει. Ισχυρές οικονομίες και ακόμη περισσότερο ισχυρές επιχειρήσεις με καλά δομημένο ισολογισμό, χαμηλή εξάρτηση από δανεισμό και αξιόλογη προοπτική αύξησης κερδών θα ξεχωρίσουν.
-
22:50 Πετρέλαιο: Άνοδος λόγω Τραμπ-Βενεζουέλας - Πτώση 1% στην εβδομάδα
-
22:35 Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και να κατακτήσει εδάφη του πρώην σοβιετικού μπλοκ
-
22:10 Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
-
21:59 Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% στην εβδομάδα - Ιστορικό υψηλό το ασήμι
-
21:49 Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολέμου ΗΠΑ - Βενεζουέλας
-
21:40 Πολωνία: Ο πρόεδρος Ναβρότσκι κατηγορεί τους Ουκρανούς για "αχαριστία" ενώπιον του Ζελένσκι
-
21:23 Εκτός πλαισίου Πρεσπών ο Χρ. Μίτσκοσκι: "Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό"
-
20:57 ΔΥΠΑ: Συνολικά 894.065 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο 2025
-
20:36 "Αερομαχία" με τουρκικά F-16 στο Αιγαίο μετά από σχεδόν 3 χρόνια
-
20:36 ΣΥΡΙΖΑ για ΕΥΔΑΠ: Να μην υλοποιηθούν οι αυξήσεις
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων
-
Αν αυτό δεν είναι φθηνό, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημά της
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα
-
Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη 23/12 - Διάθεση και σε ιδιώτες
-
Η start up που ετοιμάζει "στρατό" 50.000 ρομπότ για αγορά εργασίας και ένοπλες δυνάμεις
-
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κένεντι Σέντερ
-
Goldman Sachs: "Ταύρος" για τις μετοχές το 2026 – Απίθανη μία ισχυρή διόρθωση ή μία bear market παρά τις υψηλές αποτιμήσεις
-
"Αερομαχία" με τουρκικά F-16 στο Αιγαίο μετά από σχεδόν 3 χρόνια
-
Μελόνι: Εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την Ουκρανία, αλλά με μια λύση που διαθέτει στέρεες βάσεις
-
ΑΔΜΗΕ για Κρήτη: Έσβησαν τα φουγάρα των τοπικών σταθμών με ορυκτά καύσιμα - Εξοικονόμηση €400-600 εκατ. ετησίως σε βάθος δεκαετίας
-
EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τη διετία 2026-2027 με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές (80)
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα (77)
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων (44)
-
SBU: Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του "σκιώδους στόλου" στη Μεσόγειο - Νοτιοανατολικά της Κρήτης το τελευταίο στίγμα του (39)
-
Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες - "Κλοπή" το σχέδιο της ΕΕ για τα ρωσικά assets (37)
-
Μακρόν: Να εξευρεθούν τρόποι για να ξαναρχίσει ο διάλογος με τη Ρωσία (18)
-
"Η επιχειρηματικότητα θέλει τόλμη και οι νέοι την έχουμε" (14)
-
Θεσσαλονίκη: Πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης από τους παραγωγούς (10)
-
ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις 2,48 ευρώ στα πάγια τέλη της - Τι θα ισχύσει για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις (8)
-
Νέα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες από τις Βρυξέλλες: "Ναι στο διάλογο, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας" (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ