Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 11-Σεπ-2025 12:52

    Ιαπωνία: Ποιος μπορεί να αντικαταστήσει τον Ισίμπα ως πρωθυπουργό;

    ΑΜΠΕ - 29294314
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα του Ιουλίου και η παραίτηση του πρωθυπουργού, Σιγκέρου Ισίμπα, φέρνουν το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας αντιμέτωπο με την απόφαση νέας κατεύθυνσης με νέο ηγέτη.

    Ο Τόσιμιτσου Μοτέγκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του κόμματος, ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη την υποψηφιότητά του. Περιέγραψε τις προτεραιότητές του, που κυμαίνονται από μέτρα κατά του πληθωρισμού και την πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας έως τη διπλωματική στρατηγική, θέματα που πιθανότατα θα αποτελέσουν βασικά σημεία της προεκλογικής εκστρατείας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο αγώνας για την ηγεσία έχει προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου και θα κριθεί από τις ψήφους των λίγο περισσότερων από 1 εκατομμυρίου απλών μελών του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει να ανανεώσει την ηγεσία του, μετά την απώλεια του ελέγχου και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου σε δύο ταπεινωτικές εθνικές εκλογές υπό την ηγεσία του Ισίμπα. Αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι ήταν δυσαρεστημένοι με τα μέτρα του LDP κατά του πληθωρισμού, την αντιληπτή διαφθορά εντός του κόμματος και την εισροή αλλοδαπών που επισκέπτονται και εργάζονται στην Ιαπωνία.

    Ο νέος ηγέτης θα πρέπει να ενώσει γρήγορα ένα κόμμα που είναι όλο και πιο διχασμένο ως προς το αν πρέπει να προσελκύσει τη νεότερη γενιά, η οποία ανησυχεί για το αυξανόμενο φορολογικό βάρος που αντιμετωπίζει για να στηρίξει τον γηράσκοντα πληθυσμό, ή να προσελκύσει τους δεξιούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει το LDP για το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης Sanseito.

    Όποιος διαδεχθεί τον Ισίμπα ως νέος ηγέτης, και πιθανότατα ως πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πολιτικό τοπίο, δεδομένης της απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για να προχωρήσει με την πολιτική του, θα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη από την αντιπολίτευση. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει μειώσεις φόρων που θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο βαρύ χρέος της Ιαπωνίας, ενδεχομένως προκαλώντας αυξημένη ανησυχία στους επενδυτές.

    Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιθανών υποψηφίων για την αντικατάσταση του Ισίμπα.

    Σαναέ Τάκαϊτσι

    Η σκληροπυρηνική συντηρητική Τάκαϊτσι βρίσκεται στην κορυφή πολλών πρόσφατων δημοσκοπήσεων που ρωτούν τους ψηφοφόρους ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος ηγέτης του LDP. Η Τάκαϊτσι, η οποία αναφέρει την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ ως βασική πηγή έμπνευσης, έχασε με μικρή διαφορά από τον Ισίμπα στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του LDP πέρυσι. Εάν εκλεγεί, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Όπως και η Θάτσερ, η ηγεσία της θα οδηγήσει πιθανώς τη χώρα προς τον συντηρητισμό σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά όσον αφορά την οικονομική πολιτική, το LDP υπό την ηγεσία της Τάκαϊτσι θα κινηθεί πιθανότατα προς τη συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης και της χαλάρωσης των δημοσιονομικών δαπανών, μια κίνηση που ενδέχεται να αναστατώσει τους επενδυτές που ανησυχούν για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιαπωνίας. Ωστόσο, οι δεξιοί στο LDP έχουν μειωθεί στις δύο τελευταίες εκλογές, καθώς οι ψηφοφόροι προτίμησαν το Sanseito. Για ορισμένους, η Τάκαϊτσι μπορεί επίσης να δώσει την εντύπωση ότι το κόμμα επιστρέφει στις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Shinzo Abe, αντί να προχωρήσει με κάτι νέο.

    Σιντζίρο Κοϊζούμι

    Γιος ενός από τους πιο διάσημους μεταρρυθμιστές πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, ο Κοϊζούμι υπήρξε το πρόσωπο της πολιτικής του LDP για τη μείωση της τιμής του ρυζιού — μια προσπάθεια υψηλού προφίλ με τεράστιες πολιτιστικές και πολιτικές επιπτώσεις. Ως υπουργός Γεωργίας, ο Κοϊζούμι διέθεσε αποθέματα ρυζιού έκτακτης ανάγκης σε χονδρεμπόρους και κατάφερε να μειώσει το κόστος, κερδίζοντας την έγκριση μέρους του πληθυσμού, αλλά αποξενώνοντας τους ρυζοκαλλιεργητές. Αυτές οι κινήσεις δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν την τύχη του LDP στις εκλογές του Ιουλίου, αλλά υποστήριξαν την άποψη ότι όχι μόνο μπορεί να μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά μπορεί και να τις υλοποιεί. Ο Κοϊζούμι ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του LDP το 2024, πίσω από την Τακαϊτσι και τον Ισίμπα. Η αρχική του υπεροχή στην προεκλογική εκστρατεία έχασε μέρος της δυναμικής της, εν μέρει λόγω των σχολίων του που υπονοούσαν την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τα πακέτα αποζημιώσεων απολύσεων. Σε ηλικία 44 ετών, ο Κοϊζούμι θα εκπροσωπούσε μια νέα γενιά που θα μπορούσε να προσελκύσει τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του LDP και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η παλιά φρουρά του κόμματος έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ωστόσο, οι πιο φιλελεύθερες τάσεις του πιθανότατα θα απομακρύνουν τους δεξιούς εντός του κόμματος.

    Τόσιμιτσου Μοτέγκι

    Ο Μοτέγκι ήταν ο πρώτος βουλευτής που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ο 69χρονος διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία ως υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εμπορίου και γενικός γραμματέας του LDP, αλλά φαίνεται να στερείται της ευρείας δημοφιλίας που έχουν ορισμένοι από τους αντιπάλους του. Ο Μοτέγκι παρουσιάζει τον εαυτό του ως σκληρό διαπραγματευτή, ικανό να χειριστεί αποτελεσματικά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, βάσει της προηγούμενης εμπειρίας του από τις συναλλαγές του με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Αμερικανού προέδρου. Απόφοιτος της Kennedy School του Χάρβαρντ, εργάστηκε στην εμπορική εταιρεία Marubeni, στην εφημερίδα Yomiuri και στη McKinsey & Company πριν γίνει βουλευτής το 1993.

    Βασικές πολιτικές:

    -Νομισματική: Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) πρέπει να ομαλοποιήσει την πολιτική της από την ασυνήθιστη χαλάρωση. Είπε επίσης ότι η Ιαπωνία πλησιάζει στο τέλος της αποπληθωρισμού, αν και ανησυχεί ότι ο τρέχων πληθωρισμός δεν οφείλεται στη ζήτηση.
    -Οικονομική: Υποσχέθηκε "τρισεκατομμύρια γιεν σε περιφερειακές επιχορηγήσεις" για τη στήριξη των νοικοκυριών, που θα χρηματοδοτηθούν από τα πλεονάσματα των φορολογικών εσόδων.
    -Συνασπισμός: Σχέδια για την εξεύρεση ενός επιπλέον εταίρου μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μπορούν να συμφωνήσουν σε βασικές πολιτικές. Οι συνομιλίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν το Κόμμα Καινοτομίας της Ιαπωνίας (Ishin) και το Δημοκρατικό Κόμμα για τον Λαό.

    Γιοσιμάσα Χαγιάσι

    Ο Χαγιάσι, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ισίμπα, θα ήταν ένας υποψήφιος που θα εξασφάλιζε τη συνέχεια για το LDP και πιθανότατα θα προκαλούσε λιγότερες αναταράξεις στις αγορές. Συχνά θεωρείται πιο κοντά στην Κίνα από άλλα βαριά ονόματα του κόμματος, αλλά έχει απορρίψει τις επικρίσεις ότι είναι φιλοκινέζος, λέγοντας ότι είναι κάποιος που δίνει προτεραιότητα στο διάλογο. Το κυβερνών κόμμα έχει συχνά βασιστεί στον Χαγιάσι για τον έλεγχο των ζημιών στο παρελθόν. Όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρειάστηκαν αντικαταστάτες για υπουργούς με σύντομη θητεία, ο Χαγιάσι ανέλαβε και ηρέμησε τα πνεύματα, ένα επίτευγμα που τόνισε κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του LDP πέρυσι. Ο Χαγιάσι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της κυβέρνησης Κισίντα ως υπουργός Εξωτερικών.

    Τακαγιούκι Κομπαγιάσι

    Ο Κομπαγιάσι ήταν ο δεύτερος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. "Θέλω να δημιουργήσω μια Ιαπωνία που θα δίνει ελπίδα στη μεσαία τάξη και στις νεότερες γενιές", δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, όταν μίλησε για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, σύμφωνα με το Kyodo News. Νέος και συντηρητικός, ο Κομπαγιάσι είχε ελάχιστες πιθανότητες να αναλάβει την ηγεσία πέρυσι, αλλά εκμεταλλεύτηκε εκείνη τη στιγμή για να εντυπωθεί στη μνήμη των μελών του LDP και των ψηφοφόρων. Ο Κομπαγιάσι, πρώην υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας, έχει πρόσφατα προσεγγίσει την Ταϊβάν και έχει μιλήσει για τη σημασία της δημιουργίας εφοδιαστικών αλυσίδων που δεν εξαρτώνται από την Κίνα. Ο Κομπαγιάσι ξεκίνησε την καριέρα του στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι απόφοιτος του Harvard Kennedy School. Για την δεξιά πτέρυγα του κόμματος, θα αποτελέσει μια νεότερη εναλλακτική λύση έναντι της Τάκαϊτσι, που θα μοιάζει λιγότερο με Abenomics 2.0.

    Κατσουνομπού Κάτο

    Ο υπουργός Οικονομικών Κάτο δεν έλαβε μεγάλη υποστήριξη στις εκλογές για την ηγεσία του LDP τον Σεπτέμβριο, αλλά το γεγονός ότι έχει καλές σχέσεις τόσο με τους συντηρητικούς όσο και με τους μεταρρυθμιστές εντός του κόμματος μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότητά του ως ηγέτη που μπορεί να ενώσει τους νομοθέτες. Ο Κάτο, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπό τους τρεις τελευταίους πρωθυπουργούς. Διετέλεσε κορυφαίος εκπρόσωπος της κυβέρνησης και βοήθησε την Ιαπωνία να ξεπεράσει την πανδημία του Covid-19 ως υπουργός Υγείας. Στο ρόλο του ως υπουργός Οικονομικών, ο Κάτο πραγματοποίησε συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και κατάφερε να διαχωρίσει τις συζητήσεις για τα νομίσματα από τις κύριες εμπορικές συνομιλίες.
     
    Κόνο Τάρο

    Ο Κόνο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας με μαχητικό στυλ, έχει θέσει υποψηφιότητα σε πολλές εκλογές για την ηγεσία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει. Είναι επίσης γνωστός ως πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος ζήτησε τον τερματισμό της χρήσης σφραγίδων ονομάτων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας ψηφιοποίησης. Ο Κόνο έχει εκφραστεί ανοιχτά για τη νομισματική πολιτική, προτρέποντας την Τράπεζα της Ιαπωνίας να σφίξει την πολιτική της, επισημαίνοντας παράλληλα το επίπεδο του πληθωρισμού που έχει σημειώσει η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια. Όταν ρωτήθηκε αν έχει αποφασίσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι "το σκέφτεται". Ζητά το όνομά του να γράφεται με ιαπωνικό στυλ, με το επώνυμό του να προηγείται. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ