Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 08:00

  Π. Ντόνοχιου: "Η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα - Η καλή δουλειά στην ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχιστεί"

  Π. Ντόνοχιου: "Η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα - Η καλή δουλειά στην ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχιστεί"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στη Μαρία Ψαρά 
   
  Πολύ ικανοποιημένος με την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχιου. Την ίδια στιγμή όμως, δεν παραλείπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι "η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί".

  "Με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί και θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες", είπε.

  Λίγες ώρες μετά το Eurogroup που "σφράγισε" το τέλος των οικονομικών προγραμμάτων και της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, ο νεοεκλεγείς για δεύτερη θητεία πρόεδρος μίλησε αποκλειστικά για την Ελλάδα στο Capital.gr. Σε ερώτησή μας για το αν είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανέβει επενδυτική βαθμίδα τον επόμενο χρόνο, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, ο ίδιος τόνισε ότι θα σταθεί στο πλευρό της Αθήνας στη διεκδίκησή της.

  "Είμαι πεπεισμένος για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τις αξιολογήσεις που αξίζουν οι επιδόσεις της οικονομίας της. Και σίγουρα θα υποστηρίξω δημοσίως στο μέλλον, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν, την εμπιστοσύνη που έχουμε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, οι οποίες έχουν αποδώσει τόσο μεγάλη βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας τα τελευταία χρόνια", τόνισε.

  Ο 48χρονος Ιρλανδός θα παραμείνει στο "τιμόνι" της Ευρωζώνης για ακόμη δυόμιση χρόνια, παρόλο που σύντομα δεν θα έχει πια το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών στη χώρα του. Είναι το αποτέλεσμα της εκτίμησης που χαίρει από τους ομολόγους του στο Eurogroup, που ενέκριναν τη Δευτέρα ομόφωνα την επανεκλογή του.

  Τον ρωτήσαμε για την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, τις προκλήσεις που έρχονται και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι απαντήσεις του δίνουν μια γεύση αυτού που πρόκειται να προκύψει στην Ευρωζώνη.

  - Καταρχάς συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας για δεύτερη θητεία ως προέδρου του Eurogroup. Ποιοι είναι οι στόχοι και το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και στους λαούς τους;

  Το βασικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι το ευρώ ήταν και θα συνεχίσει να είναι το σημαντικότερο οικονομικό εργαλείο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και να αυξήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο και τη θέση μας στον κόσμο, σε μια εποχή που ο κόσμος αυτός αλλάζει.

  Και αν κοιτάξω τις μεγάλες πολιτισμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για το κλίμα, αν κοιτάξω την πιεστική δοκιμασία που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, το πώς θα ανταποκριθούμε σε έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, αλλά και τις υπάρχουσες προκλήσεις που είχαμε σχετικά με τη δημιουργία ενός επιπέδου ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κοινωνιών μας και να ενισχύει τον ρόλο της ευρωπαϊκής οικονομίας στον κόσμο, πιστεύω ότι το ευρώ είναι ο κοινός μας δεσμός. Παραμένω πεπεισμένος περισσότερο από ποτέ ότι η σύγχρονη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η χώρα σας, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα μαζί από ό,τι μόνοι, μεμονωμένα κάθε κράτος. Και το ευρώ είναι το καλύτερο παράδειγμα για εμάς.

  - Μετά το Eurogroup μιλήσατε για "ιστορική στιγμή” για την Ελλάδα. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία μεταρρυθμίσεων; Τι συμβουλή θα δίνατε για το μέλλον;

  Είμαι πάντα επιφυλακτικός στο να συμβουλεύω υπουργούς και κυβερνήσεις άλλων χωρών. Επειδή κατάγομαι από την Ιρλανδία, ξέρω πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η πορεία (σ.σ. εννοεί το οικονομικό πρόγραμμα-μνημόνιο). Αλλά η πορεία αυτή, ελπίζω ότι μπορεί να αξίζει τον κόπο εκ των υστέρων, όταν φτάσει κανείς σε ένα ικανοποιητικό σημείο, όπως τώρα η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός.

  Οπότε, με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί και θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες.

  - Ποιά είναι η εκτίμησή σας για τις ελληνικές δημοσιονομικές προοπτικές, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη στην ΕΕ;

  Είμαι απολύτως βέβαιος για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα χρέους που έχει σήμερα.

  Και ο λόγος γι' αυτό είναι η αξιοπιστία των δημοσιονομικών της σχεδίων τα τελευταία χρόνια, η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δανειακές της ανάγκες, που μειώθηκαν τελικά, ενώ η ανάπτυξη ενισχύθηκε. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό το επίπεδο χρέους μπορεί να είναι διαχειρίσιμο.

  Η ομόφωνη προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος και για την υποστήριξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν είναι απόδειξη της δουλειάς που έχει γίνει και της εμπιστοσύνης που έχουμε για το μέλλον. Επομένως, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά αυτό συμβαίνει.

  - Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να ξεπεράσει την πολυετή οικονομική κρίση και να σταθεί ξανά δίπλα στους εταίρους στην Ευρωζώνη. Το μόνο που δεν έχει ανακτήσει είναι η επενδυτική βαθμίδα. Περιμένουμε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο να κλείσει το 2023, με δεδομένη και τη δυσμενή διεθνή συγκυρία;

  Είμαι πεπεισμένος για την ικανότητα του ελληνικού χρέους να επιτύχει τις αξιολογήσεις που αξίζουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και σίγουρα θα υποστηρίξω δημοσίως στο μέλλον, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν, την εμπιστοσύνη που έχουμε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, οι οποίες έχουν προσδώσει τόσο μεγάλη βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

  Και ήμουν στην αίθουσα το 2018, όταν έγινε η συμφωνία για το πλαίσιο του ελληνικού χρέους. Ήμουν επίσης στην αίθουσα το 2020, όταν οι υπουργοί εξέφραζαν ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η πανδημία στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Κοιτάξτε πώς άντεξε η ελληνική οικονομία την καταιγίδα του COVID19 και πώς αποδίδει τώρα.

  - Ποιο λοιπόν είναι το όραμά σας για να αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ;

  Πάντα ήμουν επιφυλακτικός, ξέρετε, να μιλάω με βαρύγδουπους όρους για ένα όραμα, διότι, ξέρετε, ενώ μιλάμε για την ανάγκη να κάνουμε... ποίηση, στη συνέχεια πρέπει να μιλήσουμε για τη διαφορά που χρειάζεται στον πεζό λόγο.

  Για μένα, η πρώτη είναι το πώς μπορούμε να συντονίσουμε περαιτέρω τις προσπάθειες των χωρών που μοιράζονται το ευρώ να ανταποκριθούν στον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και μέσα στο 2023, και στον κίνδυνο του τι θα μπορούσε να κάνει ακόμη ο πόλεμος στις οικονομίες μας. Αυτό είναι το νούμερο ένα.

  Το νούμερο δύο είναι ένα από αυτά τα έργα που είναι πραγματικά σημαντικά, αλλά και πραγματικά επείγοντα, το οποίο είναι το πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε συναίνεση όσον αφορά τα σημαντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να καθορίσουν την ψηφιακή χρήση ενός νομίσματος κατά τις επόμενες δεκαετίες και τα επόμενα χρόνια.

  Και στη συνέχεια, το νούμερο τρία θα ήταν ότι έχουμε κάποιους πραγματικά συγκεκριμένους τομείς συμφωνίας σε σχέση με την τραπεζική ένωση και θα προσπαθήσω να επιτύχω συμφωνία. Και η Επιτροπή κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα υποβάλει τώρα συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες το Eurogroup έχει συμφωνήσει να εξετάσει. Και θέλω να τις φτάσω σε συμφωνία.

  - Αναφέρατε μόλις τον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη. Πιστεύετε ότι η ΕΚΤ κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό; Άλλες κεντρικές τράπεζες ήταν πολύ πιο επιθετικές.

  Ναι, πιστεύω ότι κάνουν αρκετά. Και έχω επίσης πλήρη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα το επόμενο διάστημα. Τα διάφορα παγκόσμια νομίσματα στις χώρες τους λαμβάνουν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που είναι κατάλληλες για το επίπεδο και το μείγμα του πληθωρισμού στις οικονομίες τους. Και αν κοιτάξετε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης μετά το σοκ του κορονοϊού και το μείγμα του πληθωρισμού που έχουμε, θα δείτε ότι τα χαρακτηριστικά αυτού του πληθωρισμού, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται κυρίως για ένα πληθωριστικό σοκ που καθοδηγείται από τις τιμές της ενέργειας, σε αντίθεση με ένα σοκ ευρείας βάσης που υποκινείται από την υπερβάλλουσα ζήτηση στις οικονομίες μας.

  Πιστεύω λοιπόν ότι η ΕΚΤ έχει λάβει και θα λάβει τις σωστές αποφάσεις. Ωστόσο, αυτό που καθιστά την πρόκληση αυτή τόσο περίπλοκη για όλους μας είναι οι πυλώνες της πολιτικής που πρέπει να συντονίσουμε. Χρειάζεται να πάμε πέρα από τη νομισματική πολιτική.

  Πρέπει να συνεχίσουμε να το συντονίζουμε και να το κάνουμε καλύτερα. Αλλά αυτό που κάνει αυτήν τη δοκιμασία τόσο απαιτητική για εμάς, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε και πιστεύω ότι θα το κάνουμε, είναι ότι πρέπει να επιτύχουμε συντονισμό μεταξύ της νομισματικής πολιτικής, της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενεργειακής πολιτικής.

  Οπότε, ο ορίζοντας του συντονισμού είναι ευρύτερος από ό,τι στο παρελθόν και είναι υποστηρικτικός. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δουλειά της ΕΚΤ και ότι όλοι έχουμε να παίξουμε τον ρόλο μας τώρα στις δημοσιονομικές αποφάσεις που θα λάβουμε το επόμενο έτος.

  - Η δημοσιονομική πολιτική δεν βοηθάει και πολύ αυτήν τη στιγμή και οι χώρες φορτώνουν πολλά χρήματα στα νοικοκυριά και στις εταιρείες για να τους βοηθήσουν με τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Φαίνεται ότι οι πολιτικοί ίσως δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναγνωρίσουν ότι κάποιες ομάδες θα χάσουν από τη μάχη για τον πληθωρισμό.

  Είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε την κατάσταση και την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά αντιμετωπίζουμε σειρά απαιτητικών διεκδικήσεων και αναγκών σε όλο το 2022, ιδίως επειδή το μέγεθος του ενεργειακού σοκ ήταν τόσο μεγάλο, που αποτέλεσε όχι μόνο σοκ στο εισόδημα, αλλά και στην απασχόληση.

  Αν κοιτάξω την οικονομία της Γερμανίας, για παράδειγμα, και εξετάσω τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της μεταποίησης, θα μπορούσα επίσης να κοιτάξω την οικονομία της Ελλάδας και να εξετάσω τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των τομέων των υπηρεσιών εντός της οικονομίας σας, θα ήμουν εξοικειωμένος με αυτές τις προκλήσεις.

  Φυσικά, είναι κατανοητό ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενήργησαν για να προστατεύσουν την απασχόληση και επίσης για να αντισταθμίσουν και να μειώσουν την οπλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής. Ωστόσο, αυτό που το Eurogroup αναγνώρισε και συμφώνησε τη Δευτέρα σε μια πολύ, πολύ μακροσκελή δήλωση είναι ότι αναγνωρίσαμε ότι στο ισοζύγιο, αν κοιτάξετε τη δημοσιονομική πολιτική εντός της Ευρωζώνης το 2022, ήταν σε επέκταση και αναγνωρίσαμε και δεσμευτήκαμε για το επόμενο έτος σε μια ουδέτερη δημοσιονομική κατάσταση για το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, αναγνώρισε ότι είναι τα μέτρα που έχουμε σε ισχύ αυτήν τη στιγμή για το 2022, αν ήταν να συνεχιστούν για όλο το 2023 υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η ουδέτερη στάση, να μετατοπιστεί σε μια περαιτέρω επεκτατική στάση. Γι’ αυτό το σχέδιό μας θα είναι στις αρχές του επόμενου έτους και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, να διαχειριστούμε αυτή την ισορροπία.

  - H Κομισιόν έχει προτείνει μια προσέγγιση σε δύο επίπεδα, που προβλέπει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν ένα βασικό πακέτο κατανάλωσης που θα επιδοτείται, ενώ η υπερβάλλουσα κατανάλωση θα τιμολογείται με την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Πιστεύετε ότι έχει μέλλον αυτή η πρόταση;

  Νομίζω ότι όλοι λειτουργούσαμε σε τέτοιες συνθήκες έκτακτης ανάγκης και κάθε υπουργός Οικονομικών αντιμετώπιζε ξαφνικά τον κίνδυνο των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, να έρχονται όλοι σε αυτούς και να τους λένε, αν δεν δράσετε και δεν βοηθήσετε, θα αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικά έντονο κίνδυνο απασχόλησης και συρρίκνωσης. Όλοι ενεργήσαμε για να στηρίξουμε τις οικονομίες μας καθώς θα αντιμετώπιζαν τις επιπτώσεις του πολέμου.

  Διότι, ο πληθωρισμός είναι αναμφίβολα χειρότερος από ό, τι ελπίζαμε, από την άλλη πλευρά, η απασχόληση, ακόμη και η ανάπτυξη, ακόμη και η παραγωγή της μεταποίησης, δεδομένης της κλίμακας σοκ που αντιμετωπίσαμε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι δείκτες αυτοί σίγουρα έχουν βελτιωθεί.

  Πιστεύω ότι αυτή η συνθήκη προσφέρει ένα βαθμό επικύρωσης για αποφάσεις που ελήφθησαν το 2022. Και ίσως αν δεν ήμασταν σε ένα τέτοιο δοκιμαστικό περιβάλλον, θα είχαμε λίγο χρόνο και χώρο για να ζητήσουμε από την Κομισιόν να παρουσιάσει τις προτάσεις της και να διαμορφώσει την εφαρμογή τους στις εθνικές οικονομίες. Αλλά ήμασταν σε ένα πολύ απαιτητικό και πολύ επικίνδυνο περιβάλλον.

  Συνεπώς, χαιρετίζω το γεγονός ότι τώρα η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις. Και αυτό που είδα στο Eurogroup είναι μια σαφέστατη προθυμία των υπουργών να αναγνωρίσουν, να εξετάσουν είτε την εφαρμογή αυτού του είδους της δομής, είτε αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν μια δομή σαν αυτή, να εξετάσουν τους άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε καλύτερα και να ρυθμίσουμε καλύτερα μια δημοσιονομική απάντηση για το επόμενο έτος. Αυτός ο χώρος πολιτικής και χάραξης πολιτικής θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

  - Είναι είναι ένα μέτρο που θα έχει κόστος. Υπάρχει συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί; Θέλω να πω, επειδή γνωρίζουμε ότι όλα τα κράτη μέλη δεν έχουν τα ίδια περιθώρια ελιγμών. Οπότε θα χρειαστεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Είναι αρκετά τα οικονομικά κοινά εργαλεία που βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της κρίσης ή υπάρχει ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να κάνουμε κάτι κοινό;

  Πιστεύω ότι τα υφιστάμενα δημοσιονομικά εργαλεία που έχουμε επί τάπητος, σε συνδυασμό με την εθνική ευελιξία που εξακολουθούν να έχουν τα κράτη μέλη, παρέχουν το πεδίο που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες προκλήσεις μας.

  Η μόνη πολιτική συναίνεση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι για την υπάρχουσα. Τα δημοσιονομικά μέσα και η πολιτική συναίνεση που υπάρχει επεκτείνεται στο Next Generation EU. Eπί του παρόντος δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για οτιδήποτε πέρα από εμάς. Ωστόσο, σας λέω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη απαντήσει στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν κοινά εργαλεία ενόψει της νέας πρόκλησης μέσω και της πρωτοβουλίας Repower της ΕΕ. Είπε ότι εξέτασε τα υπάρχοντα κονδύλια και εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αναδιατεθούν με αποτελεσματικό τρόπο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ που αντιμετωπίζουμε όλοι τώρα. Τώρα, η εκ νέου χρήση είναι μια απόφαση σχετικά με τη νέα χρήση των υπαρχόντων κεφαλαίων έχει ήδη συμβεί. Και πιστεύω ότι είναι προς τιμήν της Επιτροπής και της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών που καταφέραμε να το κάνουμε αυτό τόσο γρήγορα.

  - Υπάρχει ανάγκη για νέο χρήμα, για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο;

  Ορισμένες κυβερνήσεις, φυσικά, υποστηρίζουν δημοσίως τη δημιουργία νέων μοντέλων χρηματοδότησης και νέων χρηματοδοτήσεων. Αλλά η μόνη συναίνεση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και η μόνη συμφωνία που ισχύει είναι για τα εργαλεία που έχουμε ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουμε.

  - Αλλά εσείς, ως πρόεδρος του Eurogroup, προφανώς έχετε τη γνώμη σας, αντιμετωπίσατε δύσκολα ζητήματα στη χώρα σας. Τι θα προτείνετε λοιπόν όταν αυτή η συζήτηση φτάσει στο Eurogroup;

  Από Ιρλανδικής σκοπιάς, λόγω της φύσης της οικονομίας μας και λόγω της γεωγραφικής απόστασης μεταξύ μας και του φρικτού πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και λόγω της ανθεκτικότητας των δημόσιων οικονομικών μας, αλλά και του γεγονότος ότι η οικονομία μας έχει αναπτυχθεί, η χρήση νέων μέσων δεν είναι τόσο σημαντική για την Ιρλανδία όσο θα μπορούσε να είναι αλλού.

  Η ιρλανδική οικονομία μόλις παρουσίασε πλεόνασμα για το 2022 και τώρα συλλέγουμε περισσότερους φόρους από όσους δαπανούμε για δαπάνες. Επομένως, από εθνική σκοπιά, το ζήτημα που αφορά τη βάση δεδομένων νέων ταμείων δεν είναι τόσο σχετικό με την Ιρλανδία όσο θα μπορούσε να είναι αλλού.

  Και σε σχέση με την προσωπική μου άποψη, η γνώμη μου είναι αυτή του Eurogroup. Δεν έχω άποψη πέρα από από αυτό. Η γνώμη μου είναι να δουλέψουμε και ο ρόλος μου είναι να εργαστώ για να προωθήσω αυτήν τη γνώμη και να εμβαθύνουμε αν χρειαστεί και αν υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό.

  Και σε αυτό το χρονικό σημείο, είναι σαφές για μένα ότι είναι ένας συνδυασμός αυτών που έχουμε και όσων έχουμε συμφωνήσει να απαντήσουμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα.

  - Φυσικά, δε θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Το συζητήσατε πρώτη φορά λίγο στο Eurogroup. Είστε αισιόδοξος με το χρονικό διάστημα που ανακοινώθηκε;

  Ναι, το χρονικό πλαίσιο είναι απαιτητικό. Ωστόσο, μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, θα πρέπει να έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αποσαφήνιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Και ο απλός λόγος για αυτό είναι, είναι ότι αν είμαστε στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι κυβερνήσεις θα λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τα δημοσιονομικά τους σχέδια για το 2024.

  Οπότε, ενώ το χρονικό πλαίσιο είναι σκληρό και απαιτητικό, στην πραγματικότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να έχουμε σημειώσει πρόοδο σε αυτήν τη συζήτηση, ώστε οι υπουργοί να είναι σαφείς σχετικά με το ποιο είναι το πλαίσιο για τις εθνικές δημοσιονομικές αποφάσεις τους.

  Και, ξέρετε, ο μοναδικός χώρος συναίνεσης που υπάρχει και υπάρχουν ήδη ισχυρές, διαφορετικές και νόμιμες εθνικές θέσεις είναι ότι η στέρεη βάση της οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί ζωτική βάση για την Ευρωζώνη και το ευρώ. Αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

  - Υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

  Πιστεύω λοιπόν ότι το Eurogroup και οι συνάδελφοί μου Υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την καλύτερη απάντηση στις συνέπειες του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού στην Αμερική. Και υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ συναδέλφων σχετικά με τρία διαφορετικά σημεία αυτήν τη στιγμή.

  Το πρώτο είναι ότι η εμπορική διπλωματία σε σχέση με τις εμπορικές δυσκολίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη νέα εξέλιξη. Και όλοι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό συμβαίνει επειδή συμφωνούμε σε πολύ περισσότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά διαφωνούμε και σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομικής πολιτικής. Δεν έχω δει ποτέ τη συνεργασία να είναι τόσο δυνατή, γι' αυτό, φυσικά, αυτή είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση για εμάς. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν στη διπλωματία, χωρίς να προσθέτουμε δυσκολίες.

  Δεύτερον, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι στηρίζουμε το έργο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στο Συμβούλιο Τεχνολογίας και Εμπορίου, υπό την ηγεσία της Επιτροπής, το οποιό έχει την πλήρη υποστήριξή μας σε βήματα που μπορεί να λάβει για να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και ελπίζω να βρει έναν θετικό συμβιβασμό για εμάς.

  Και τρίτον, προς το παρόν, οι υπουργοί του Eurogroup έχουν αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη που πρέπει να εξετάσει η Ευρώπη. Και θα τα κάνουμε αυτά, και πιστεύω ότι θα το κάνουμε γρήγορα. Yπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποια θα είναι η απάντησή μας - και αυτός είναι πάντα ο τρόπος όταν, ως υπουργοί, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο θέμα όπως αυτό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ