Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 07:49

  Thomsen (ΕΤΕπ): Κεφάλαια άνω του 1 δισ. στην οικονομία ως το τέλος του έτους από ΕΤΕπ και ΕΤαΕ

  Thomsen (ΕΤΕπ): Κεφάλαια άνω του 1 δισ. στην οικονομία ως το τέλος του έτους από ΕΤΕπ και ΕΤαΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε χρηματοδοτήσεις το πρώτο πακέτο εγγυήσεων ύψους 1,125 δισ. ευρώ που υπογράφηκε την Πέμπτη μεταξύ της ΕΤΕπ,  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Εθνικής Τράπεζας,  ενεργοποιώντας για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.

  Θέλουμε σύντομα να υπογράψουμε αντίστοιχες συμφωνίες με όλες τις εμπορικές τράπεζες,  τονίζει στην συνέντευξή του στο Capital.gr o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπεύθυνος για τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα,  κ. Christian Kettel Thomsen. Τονίζει μάλιστα, ότι τα χρήματα θα πρέπει να φτάσουν πολύ γρήγορα στους δικαιούχους, δηλαδή μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την υγειονομική κρίση.

  Τούτο με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων των 25 δισ. ευρώ είναι μια από τρεις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί από τον περασμένο Απρίλιο με το ξέσπασμα της πανδημίας,  για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid 19.

  Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ θυμίζει ότι μέσα στην τριήμερη επίσκεψη της διοίκησης της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στην Ελλάδα υπογράφηκε μια συμφωνία για χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία μέσω μόχλευσης και από τις εμπορικές τράπεζες, θα μετατραπεί σε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

  Ο κ. Τhomsen θεωρεί πλέον ότι με βάση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί και στο ελληνικό πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0",  οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στο να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη σύμβαση ύψους 330 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ για εκσυγχρονισμό των δικτύων παροχής και διανομής και ψηφιοποίηση της διαχείρισης, σημειώνοντας ότι είναι μια από τις επενδύσεις που κοιτάζουν προς το μέλλον. Το ίδιο σημαντική,  θεωρεί και τη σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 325 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κάποιων από τους πυλώνες του προγράμματος δίκαιης μετάβασης. 

  Σε ό,τι αφορά τα 5 δισ. ευρώ με τα οποία θα συμμετέχει η ΕΤΕπ στις χρηματοδοτήσεις του "Ελλάδα 2.0", ο κ. Τhomsen τονίζει ότι θα διατεθούν κυρίως σε μεγάλα έργα που θα αναλάβουν μεγάλες επιχειρήσεις και κάποιες δημόσιες υποδομές. Αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν και έργα εκτός της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Σημειώνει ότι όταν εξασφαλιστούν οι στόχοι χρηματοδοτήσεων έργων που αφορούν κατά 37% την πράσινη οικονομία και 20% ψηφιακά έργα,  μπορούν να χρηματοδοτηθούν και άλλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης,  φτάνει να πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις.

  Αναφορικά με την προοπτική "μονιμοποίησης" του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για θέμα των μετόχων της Τράπεζας, δηλαδή των κρατών μελών της ΕΕ . Προς το παρόν,  τονίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα χρήματα του μηχανισμού να συμβάλλουν στην ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομικών .

   Συνέντευξη στον Τάσο Δασόπουλο 

  - Κύριε Thomsen, η ελληνική οικονομία εμφανίζει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό που φτάνει το 10% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την Ευρωζώνη. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;

  Η Ελλάδα βρέθηκε σε μια καταστροφική οικονομική κρίση από το 2009,  που έκανε δύσκολη τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Είναι φυσικό σε μια τέτοια συγκυρία οι περισσότερες επιχειρήσεις να μην μπορούν να βρουν χρηματοδότηση. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, το επενδυτικό κενό που αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα η ελληνική οικονομία.

  - Εκτός από την κρίση,  μήπως υπήρχαν και κάποιες λάθος πρακτικές που αποθάρρυναν τις άμεσες ξένες επενδύσεις; 

  Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Κυβέρνηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αντιμετωπίζουν κάποια από τα διαρθρωτικά θέματα. Κυρίως αυτά που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον που κρατούν μακριά Έλληνες και ξένους επενδυτές. Αν δούμε τη ροή επενδύσεων και σε άλλες χώρες,  το επιχειρηματικό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων από τους εγχώριους αλλά και αλλοδαπούς επενδυτές . 

  - Θεωρείτε ότι είμαστε τώρα σε καλύτερη πορεία;

  Είναι μικρό το διάστημα που ασχολούμαι με την Ελλάδα. Ωστόσο παρατηρώ ότι υπάρχει μια προσήλωση για αλλαγές -ακόμη και αν αυτές δεν είναι δημοφιλείς- ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να έρθουν και δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις. Το λέω αυτό, κρίνοντας και από τις συμφωνίες τις οποίες υπογράψαμε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Για παράδειγμα,  υπογράψαμε μια συμφωνία με τη ΔΕΗ, για επενδύσεις σε νέα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τη σύνδεση με την παραγωγή από ΑΠΕ. Αυτό αποτελεί μια πρόοδο,  μια σαφή ένδειξη ότι θέλεις να προχωρήσεις τα πράγματα με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Υπογράψαμε επίσης μια συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών,  ώστε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. 

  - Πως η ΕΤΕπ ελέγχει αν τελικά όλα αυτά τα χρήματα καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους;

  Σε αυτές τις μέρες δεν δίνεις χρήματα οπουδήποτε. Αν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο μιας επένδυσης,  να θέλει να κάνει κάτι συγκεκριμένο,  δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί. Εμείς διαθέτουμε τα χρήματα για δανειοδότηση μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών προς τους τελικούς δικαιούχους. Ζητούμε δεσμεύσεις για τα χρήματα που δίνουμε με τις συμφωνίες που υπογράφονται. Υποχρεώνουμε τις εμπορικές τράπεζες να χορηγήσουν τα χρήματά μας με ευνοϊκούς όρους που εξασφαλίζει η αρχική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει με τη σειρά τους,  να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι τα δάνεια αυτά έρχονται με χαμηλά επιτόκια επειδή ακριβώς χορηγούνται από την τράπεζά μας η οποία λόγω ρευστότητας, είναι σε θέση να δανείζει με καλύτερους όρους.

  - Παράλληλα με την επίσκεψη μας εκκινήσατε και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Απρίλιο ως μια από τις τρεις πρώτες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κατά του Covid 19. Συγκεκριμένα υπογράψατε με την Εθνική Τράπεζα για εγγυήσεις δανείων ύψους 1,125 δισ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις. Πόσο γρήγορα θα φτάσουν τα χρήματα αυτά στους δικαιούχους; 

  Μέσω της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων υπογράψαμε ως μέρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 1.125 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα για την παροχή δανείων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον COVID-19. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εξαντλήσει τις χρηματοδοτήσεις σε ένα διάστημα λίγο μεγαλύτερο από 6 μήνες. Θέλουμε τα χρήματα αυτά, να φτάσουν όσο το δυνατό ταχύτερα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τον Covid-19. Επίσης,  θέλουμε να υπογράψουμε αντίστοιχες συμφωνίες με όλες τις εμπορικές τράπεζες. Ο στόχος μας είναι,  σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο,  μέσω των εγγυήσεων που παρέχουμε να αφαιρέσουμε τον κίνδυνο από χορηγήσεις των ελληνικών εμπορικών τραπεζών ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις,  με δάνεια για παραγωγικές επενδύσεις. 

  - Σε τι έργα θα διαθέσετε τη χρηματοδότηση των 5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; 

  Κυρίως σε μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα. Ίσως να χρηματοδοτηθούν και κάποιες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές,  αλλά κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Όπως σας είπα οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις μας μέσω των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

  - Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για δυνατότητα, εκτός από τους δύο βασικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, τη διάθεση του 37% για την πράσινη και του 20% για την ψηφιακή μετάβαση, να υπάρξει κάποια ευελιξία στην διάθεση αυτών των 5 δισ. ευρώ και σε άλλους τομείς. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; 

  Η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή μας στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον κανονισμό του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ποσοτικά οι δύο βασικοί στόχοι. Δηλαδή να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις οι οποίες αφορούν κατά 37% την πράσινη και 20% την ψηφιακή μετάβαση. Από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε και άλλες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στους πυλώνες του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης,  φτάνει βέβαια να πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις. 

  - Υπογράψατε όμως και μια σύμβαση για τη δανειοδότηση του προγράμματος της δίκαιης μετάβασης ύψους 325 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου που αποχωρούν από τη χρήση του λιγνίτη...

  Ναι, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο κανονισμός για την υλοποίησή του προχωρά στις Βρυξέλλες. Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει κάποιους από τους πυλώνες του προγράμματος,  ώστε να γίνει πράξη η δίκαιη μετάβαση για περιοχές όπως είναι η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος. Δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια αλλά θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε να χρήματα για να πετύχει το όλο εγχείρημα.

  - Πιστεύετε ότι ένας μηχανισμός όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο συμφωνήθηκε ότι θα είναι έκτακτο με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, μπορεί να γίνει μόνιμο; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

  Πρέπει να υποστηρίξουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως μια έγκαιρη και ισχυρή πρωτοβουλία κατά των συνεπειών του Covid-19. Το αν και το πώς θα εξελιχθεί σε κάτι μόνιμο,  αυτό θα το αποφασίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι και οι μέτοχοι της ΕΤΕπ. Η Τράπεζα, δεν μπορεί να έχει άποψη για ένα τέτοιο θέμα. Μέλημά μας,  είναι αυτή τη στιγμή και για επόμενα χρόνια, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά με τον σωστό τρόπο ώστε οι ευρωπαϊκές οικονομίες να γίνουν πιο ανθεκτικές. Ευτυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό ετοιμότητας και η διοίκηση του Ταμείου είναι αποφασισμένη να προχωρήσουν τα πράγματα γρήγορα και να απορροφήσει έγκαιρα τα κονδύλια που της αναλογούν. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ξέρετε έχουν σημαντικά προβλήματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ