Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2021 13:11

  Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας για αποταμιευτές και επενδυτές

  Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας για αποταμιευτές και επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα χαμηλά επιτόκια, ίσως και αρνητικά, ήρθαν για να μείνουν για μεγάλη περίοδο λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας από τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω πανδημίας. Το νέο αυτό τοπίο δημιουργεί προκλήσεις για τις τράπεζες όσο και για τους αποταμιευτές και δανειολήπτες. 

  Ο γενικός διευθυντής του Retail Banking της Eurobank κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, μάς παρουσιάζει στη συνέντευξή του στο Capital.gr, το νέο πλαίσιο που δημιουργεί κινδύνους και ευκαιρίες. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακλής, οι αποταμιευτές θα πρέπει πλέον να είναι διατεθειμένοι να δεσμεύουν τα χρημάτά τους για κάποιο διάστημα, ώστε να έχουν όφελος συμβατό με το επίπεδο του ρίσκου που μπορούν να αναλάβουν και πάντα με τη συμβουλή του ειδικού.

  Στη συνέντευξή του, σημειώνει ότι οι αποταμιευτές δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν σε αποδόσεις από παραδοσιακά προϊόντα και μηδενικού κινδύνου τοποθετήσεις, όπως οι καταθέσεις ή τα ομόλογα. Από την άλλη πλευρά, οι δανειολήπτες μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση.

  Σε κάθε περίπτωση, είτε στην περίπτωση του αποταμιευτή είτε του δανειολήπτη, η συμβολή του ειδικού είναι καταλυτική. Τα νέα δεδομένα έχουν κάνει τα κριτήρια και την ανάλυση του επενδυτικού περιβάλλοντος πιο περίπλοκη. Για τους αποταμιευτές, τα αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να είναι μια λύση, αλλά μόνο εφόσον έχουν "χτιστεί” με βάση το προφίλ του επενδυτή και τα δεδομένα της αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο στόχος της αποταμίευσης και τα όρια του επενδυτή για τη χρονική διάρκεια δέσμευσης των χρημάτων και του αναλαμβανόμενου ρίσκου. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τους δανειολήπτες. Φθηνή μεν χρηματοδότηση, αλλά με κριτήρια που σχετίζονται με ένα πλέγμα παραμέτρων.

  Συνέντευξη στον Λεωνίδα Στεργίου

  - Η ύφεση και τα προγράμματα ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, έχουν πλέον εμπεδώσει ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αν όχι αρνητικών. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος στην ευρωζώνη; Πόσο χαμηλότερα μπορεί να φθάσουν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων;

  Είναι γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες, μέσω της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν, αλλά και οι κυβερνήσεις, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, υλοποιούν σχέδιο συντονισμένων παρεμβάσεων για να υποστηρίξουν τις οικονομίες από τις επιπτώσεις της ύφεσης που προκαλεί η, τρέχουσα, υγειονομική κρίση. Μιλώντας ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει ξεκινήσει ήδη, από τα προηγούμενα χρόνια, μια πολιτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, στο πλαίσιο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, η οποία σήμερα, και με τις νέες παρεμβάσεις, έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στόχος της ΕΚΤ είναι να υποστηρίξει την ανάκαμψη των οικονομιών και οι εκτιμήσεις, διεθνώς, συγκλίνουν στο ότι θα διατηρήσει αυτά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, για όσο διάστημα απαιτηθεί. Ενδεχομένως, σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα να δούμε και επιτόκια στην περιοχή του μηδενός για τους παραδοσιακούς καταθέτες.

  - Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες; Σε συνδυασμό με την ύπαρξη αποπληθωρισμού, πως επηρεάζεται η επενδυτική στρατηγική και τι σημαίνει πρακτικά για έναν αποταμιευτή; 

  Σε ένα τέτοιο το περιβάλλον, ο παραδοσιακός αποταμιευτής/καταθέτης, δεν λαμβάνει ουσιαστικά απόδοση, διατηρώντας τα κεφάλαιά του σε μια κλασσική προθεσμιακή κατάθεση και, είναι προς το συμφέρον του, να εξετάσει και το ενδεχόμενο εναλλακτικών τοποθετήσεων. Ωστόσο, το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος πριν αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, είναι να προσδιορίσει ακριβώς τη μακροπρόθεσμη ανάγκη που θέλει να καλύψει (π.χ. σπουδές παιδιών) και εν συνεχεία να λάβει υπόψη του ορισμένες βασικές επενδυτικές αρχές:

  Πρώτον, διασπορά των επενδύσεων σε διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα, (π.χ. μετρητά/ομόλογα/μετοχές), σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας αλλά και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

  Δεύτερον, απόφαση δέσμευσης για έναν ικανό χρονικό ορίζοντα που να είναι συμβατός με την επίτευξη του στόχου που επιθυμεί να καλύψει.

  Τρίτον, επιλογές που να είναι συνεπείς με τον βαθμό ανοχής του στην ανάληψη ρίσκου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των αγορών.

  Ένα σημαντικό στοιχείο, που θέλω να υπογραμμίσω, είναι πως, όταν κάποιος επιλέγει να μπει στην επενδυτική διαδικασία πρέπει να έχει πάντα κατά νου πως είναι προς όφελός του να κινείται βάσει των συμβουλών ειδικών και σύμφωνα με δεδομένα, αναλύσεις και στοιχεία. Είναι απαραίτητο, σε αυτή τη διαδικασία, κάποιος να αποσυνδέει τις επενδύσεις από το συναίσθημα, ώστε να μην παρασύρεται από παρορμήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις, είτε λόγω απληστίας, είτε λόγω φόβου, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική η επιλογή ενός σοβαρού και αξιόπιστου συμβούλου.

  - Ποιες είναι οι εναλλακτικές για αποταμιευτές και επενδυτές; H κατάθεση, τα ομόλογα και τα έντοκα ανήκουν πλέον στο παρελθόν; Οι εναλλακτικές δεν συνεπάγονται μεγαλύτερο ρίσκο;

  Στο σημερινό περιβάλλον, η επιλογή της τοποθέτησης σε επενδυτικά προϊόντα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Τα παραδοσιακά εργαλεία, όπως οι καταθέσεις και τα έντοκα γραμμάτια, δεν προσφέρουν αποδόσεις ικανές να καλύψουν μακροπρόθεσμους στόχους, και η χρήση τους είναι πιο ενδεδειγμένη όταν θέλουμε να καλύπτουμε πιο βραχυπρόθεσμες ανάγκες που απαιτούν πρόσβαση σε άμεση ρευστότητα. Προφανώς, οι επενδύσεις, π.χ. σε Αμοιβαία Κεφάλαια, δεν προσφέρουν εγγυημένη απόδοση, ωστόσο, εφόσον τηρούνται οι βασικές επενδυτικές στρατηγικές, όπως σας προανέφερα, μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των μακροπρόθεσμων στόχων που θέτει το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε ιδιώτης, ανάλογα με τις προτεραιότητές του. Η εμπειρία μας στον χώρο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει δείξει πως μια καλή στρατηγική, είναι η σταθερή και τακτική τοποθέτηση σε επενδυτικά οχήματα (για παράδειγμα κάθε μήνα με ένα σταθερό ποσό), που μπορεί να αμβλύνει τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, προσφέροντας και χρονική διασπορά στην τοποθέτηση στις αγορές.

  - Δεν απαιτείται όμως μεγαλύτερη γνώση από την πλευρά του πελάτη σας για τα προϊόντα αυτά;

  Ασφαλώς και χρειάζεται εμβάθυνση στις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται, κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου και, προφανώς, ρεαλιστικές παραδοχές και προσδοκίες αναφορικά με τους στόχους που θέλουμε να καλύψουμε. Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται η συμβολή ενός επαγγελματία, που είναι κατάλληλα πιστοποιημένος από την Τράπεζα της Ελλάδας, εκπαιδευμένος και έχει, φυσικά, πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να υποστηρίξει τον απλό ιδιώτη καταθέτη/επενδυτή.

  Στην Eurobank, εδώ και 25 χρόνια, έχουμε θεσπίσει τον χρηματοοικονομικό συνεργάτη σε όλα μας τα Καταστήματα ενώ, από το 2006, έχουμε αναπτύξει την υπηρεσία του Personal Banking, μέσω της οποίας, ο ιδιώτης πελάτης μπορεί, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων στελεχών μας, να βρει την κατάλληλη πληροφόρηση και μεγάλη γκάμα επενδυτικών οχημάτων, προκειμένου να καταλήξει σε λύσεις που είναι κατάλληλες γι’ αυτόν, ώστε να καλύψει τις ανάγκες και τους μακροπρόθεσμους στόχους του. Παράλληλα, θέλω να σημειώσω ότι η Eurobank διαθέτει μια από τις καλύτερες Διευθύνσεις Αναλύσεων που παράγει σειρά μελετών και στοιχείων τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης για τους πελάτες μας.

  - Tα χαμηλά επιτόκια θα συμβάλλουν θετικά στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τις επενδύσεις;

  Τα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που διατίθενται σε συνεργασία με Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς Φορείς -όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων "ΕΤαΕ"-, προσφέρουν στις επιχειρήσεις σημαντικά κίνητρα για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων με νέα εγγυημένα δάνεια και ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απευθύνονται, είτε στο σύνολο των επιχειρήσεων είτε σε συγκεκριμένους κλάδους -όπως για παράδειγμα είναι το ΕΙF Agri προς τον αγροδιατροφικό τομέα για σχέδια βελτίωσης ή μεταποίησης- και είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για να προσελκύσουν ή να συνεισφέρουν στην πραγματοποίηση βιώσιμων επενδύσεων. Κατ’ επέκταση, η επιχείρηση επωφελείται από ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα μέσω της χαμηλότερης τιμολόγησης, σε σχέση με αυτή που θα ίσχυε χωρίς την παροχή των εγγυήσεων, καθώς και μειωμένες απαιτήσεις σε εγγυήσεις, αυξάνοντας έτσι, συνολικά, τη ζήτηση και το ενδιαφέρον για νέα επενδυτικά δάνεια. Η Εurobank συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει, δυναμικά, στα νέα προγράμματα εγγυοδοσίας έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια για νέες επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης την επόμενη τριετία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  - Οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, δηλαδή σας πληρώνει για να σας δανείσει, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα των καταθετών σας. Γιατί δεν δίνετε κάτι από το κέρδος αυτό στους καταθέτες σας ή να κόψετε κάτι από τα επιτόκια των δανείων και ιδιαίτερα από τα καταναλωτικά, όπως των καρτών, για παράδειγμα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία; Δεν θα κάνει την καταθετική σας βάση πιο ισχυρή και την εισπραξιμότητα των δανείων πιο βιώσιμη;

  Οι ελληνικές τράπεζες, αυτή τη στιγμή, έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία, όταν κατατίθεται στην ΕΚΤ, έχει αρνητικά επιτόκια, με αποτέλεσμα οι Τράπεζες να χρεώνονται ένα κόστος που όμως δεν το μετακυλούν στον πελάτη. Σε  αρκετές χώρες οι καταθέσεις έχουν αρνητικά επιτόκια, ή άλλου είδους ανάλογες χρεώσεις, προκειμένου να εξισορροπήσουν το μεγάλο αυτό κόστος, κάτι που δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δε θα μπορούσαν να επιδοτηθούν επιπλέον οι καταθέσεις. Από την άλλη, η άντληση ρευστότητας με προνομιακά και αρνητικά σήμερα επιτόκια από την ΕΚΤ, προσφέρεται στις τράπεζες με την προϋπόθεση επίτευξης στόχων για την επέκταση της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία. Τα επιτόκια, όμως, των δανείων καθορίζονται από ένα σύνολο παραμέτρων, όπως, κόστος ρευστότητας, κεφαλαίου, ρίσκου πελάτη, λειτουργικό κ.λπ. Η τελική τιμολόγηση του δανειακού προϊόντος κάθε πελάτη είναι εξατομικευμένη και μπορεί να επηρεάζεται από όλα τα πιο πάνω, λαμβάνοντας υπόψιν και τη συνολική συνεργασία που έχει με την τράπεζα, καθώς και τις εξασφαλίσεις που μπορεί να παρέχει ανάλογα με το προϊόν που επιλέγει. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ