Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 08:00

  Άκης Μπης (Intrum): Είσοδος στις κόκκινες οφειλές από ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια

  Άκης Μπης (Intrum): Είσοδος στις κόκκινες οφειλές από ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περαιτέρω εξαγορές χαρτοφυλακίων απαιτήσεων ή και ακίνητης περιουσίας τόσο από τράπεζες όσο και από άλλους κλάδους, όπως είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι ΔΕΚΟ αποτελούν το στρατηγικό πλάνο της Intrum Investments για την Ελλάδα, η οποία εντάσσεται στις "Στρατηγικές Αγορές του Ομίλου Intrum ήδη από τις αρχές 2020. Αυτό αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Investments για την Ελλάδα, κ. Άκης Μπης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr.

  O κ. Μπης υπογραμμίζει τις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική αγορά, υποστηριζόμενες από αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η θεσμοθέτηση και ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο νέος πτωχευτικός νόμους, το πρόγραμμα Ηρακλής και οι συζητήσεις για την προοπτική δημιουργίας εθνικής "bad bank", όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος και οι θεσμοί.

  Επίσης, στη συνέντευξή του αναλύει το φάσμα του τεράστιου ιδιωτικού χρέους, αλλά δηλώνει αισιόδοξος καθώς παρουσιάζεται επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης, σε σχέση με την περίοδο της μεγάλης επιδείνωσης (2011-2016), τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα νέα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει πλέον η Ελλάδα.

  Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και η δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας είναι δεδομένο, σύμφωνα με τον κ. Μπη. Υπενθυμίζει ότι η Intrum ήταν η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην ελληνική δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017, όταν ήταν η αγορά αυτή σε βρεφικό ακόμα επίπεδο και συνεχίζει μέχρι το σήμερα και τη δεσμευτική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και αναλύει τα πλάνα για το μέλλον.

  Συνέντευξη στον Λεωνίδα Στεργίου 

  - Πώς θα περιγράφατε την επενδυτική παρουσία της Intrum στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια;

  Ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικός. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας, με αντίστοιχο αντίκτυπο και στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, το επενδυτικό μας πλάνο εξελίσσεται ομαλά και εντός του προγραμματισμού μας. 

  Κατά τη διάρκεια μόνο του 2020, ολοκληρώσαμε την εξαγορά δύο χαρτοφυλακίων και συγκεκριμένα του Aeolus και του Iris. Ειδικότερα, μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε από την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης ("EBRD"), το χαρτοφυλάκιο Iris συνολικής πιστωτικής απαίτησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ και μεικτής λογιστικής αξίας 0,7 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, τον Μάιο 2020, μετά από συμφωνία με την PQH, Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., αποκτήσαμε το χαρτοφυλάκιο Aeolus μεικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ. 

  Επιπλέον, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και επενδύουμε σε ένα μεγάλο μέρος των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Phoenix που αποτελείται κυρίως από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος "Ηρακλής", εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή μας και σε αυτό το νέο θεσμικό εργαλείο.

  Ολοκληρώνοντας αυτές τις συναλλαγές, επιβεβαιώνουμε το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε με συνέπεια και στήριξη στην ελληνική αγορά η οποία για τον Όμιλο Intrum έχει ενταχθεί στις "Στρατηγικές Αγορές" ήδη από τις αρχές του 2020. 

  Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η Intrum ήταν η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην ελληνική δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάνοντας μια πολύ δυναμική αρχή. Το 2017 επενδύσαμε στο χαρτοφυλάκιο Eclipse από τη Eurobank, συνεχίσαμε το 2018 με το χαρτοφυλάκιο Earth από την Eθνική Τράπεζα από κοινού με την Carval και ολοκληρώνουμε το 2020 με τις 3 επενδυτικές συναλλαγές που σας προανέφερα. 

  - Σας ανησυχεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα ως παράγοντα που μπορεί να φρενάρει την όποια επενδυτική ή αναπτυξιακή τάση;

  Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι μεν υπαρκτό αλλά κοινή εκτίμηση είναι ότι τα νέα εργαλεία που δημιουργούνται ως μέρος του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στα πλαίσια της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, εμπεριέχουν και αναπτυξιακή διάσταση.

  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος Νόμος 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, ο οποίος επιχειρεί μια ενιαία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διατάξεις που παράλληλα προστατεύουν τους ευάλωτους δανειολήπτες, αντιμετωπίζουν την αφερεγγυότητα, επιταχύνουν τις διαδικασίες και εισάγουν καινοτόμες ρυθμίσεις.

  Προπάντων όμως, διευκολύνουν και ενθαρρύνουν νέες επενδύσεις ύστερα από αναδιάρθρωση και επανατοποθέτηση κλάδων και επιχειρήσεων στην αγορά.

  Ένα τέτοιο ενιαίο πλαίσιο για την ομαλή ρύθμιση της διαδικασίας πτώχευσης που προσφέρει και τη λεγόμενη "δεύτερη" ευκαιρία αποτελεί βασική προϋπόθεση για επανένταξη στην παραγωγή, χωρίς το βάρος των οφειλών, και κατά συνέπεια για τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής οικονομίας. 

  Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο Νόμος 4649/2019 για την παροχή εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, το γνωστό Πρόγραμμα Ηρακλής.

  Συνεπώς, εφόσον έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη ρυθμίσεων για τη συστηματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και προωθούνται τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες πιστεύω ότι ταυτόχρονα ενισχύεται τόσο η αναπτυξιακή τάση όσο και το επενδυτικό κλίμα. 

  - Μπορείτε να μας αναλύσετε περισσότερο το κομμάτι του ιδιωτικού χρέους που αφορά στα κόκκινα δάνεια; 

  Βεβαίως. Θα επισημάνω ότι, σε γενικές γραμμές, ήδη από τις απαρχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη του 2008 παρατηρείται σημαντική άνοδος στο μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

  Υπενθυμίζω ότι από τα επίπεδα κάτω των 15 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008, είχαμε φτάσει στα 107 ευρώ δισ. το 2016. Πρόκειται για μια κατακόρυφη άνοδο στο απόθεμα του συσσωρευμένου μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους απέναντι στους εγχώριους παρόχους πιστώσεων, μέσα σε μόλις 7 έτη. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο, ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα επίπεδα του 5%-6% ανήλθε στο 49%.

  Έκτοτε έχει επέλθει μια σταδιακή αποκλιμάκωση η οποία αγγίζει συνολικά το 45% στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία  δείχνουν ότι το σύνολο των εγχώριων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πλέον κάτω από 59 δισ. ευρώ και αντίστοιχα ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει περιοριστεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 36%. Από αυτά τα 59 δισ. ευρώ, το 54% είναι επιχειρηματικά δάνεια, το 35% στεγαστικά και το υπόλοιπο 11% εντάσσεται στην καταναλωτική πίστη.

  Σε επίπεδο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων, η εικόνα είναι διαφορετική. Το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίζει η καταναλωτική πίστη όπου σχεδόν τα μισά από τα δάνεια της κατηγορίας αυτής είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ το μικρότερο ποσοστό η επαγγελματική πίστη, με κάτω από το ένα τρίτο των δανείων της κατηγορίας αυτής να είναι μη εξυπηρετούμενα.

  Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ο σύνθετος δείκτης του ρυθμού μέσης τριμηνιαίας μεταβολής των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρατηρούμε ότι ενώ ο μέσος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πενταετία (2011-2016) πριν την κορύφωση ήταν άνω του +5% ανά τρίμηνο, ο ίδιος δείκτης για την πενταετία μετά την κορύφωση είναι μόνο -3%, ήτοι η μέση τριμηνιαία αποκλιμάκωση υπολείπεται ακόμη σε δυναμική, ενώ στην πορεία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επιδείνωση από τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της πανδημίας COVID-19. 

  Οπωσδήποτε το απόθεμα των συσσωρευμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο σε όρους αξίας όσο και σε όρους δείκτη, εξακολουθούν να παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  - Ποιος ο ρόλος  της Intrum Investments Greece στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων; 

  Ο ρόλος της Intrum Investments Greece επιτρέψτε μου να πω ότι είναι κομβικός. Διερευνούμε και αναλύουμε την εγχώρια αγορά κι εντοπίζουμε τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν μια αναμενόμενη απόδοση ελκυστική σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο επενδυτικό κίνδυνο. Σε συνεργασία με τα κεντρικά του Ομίλου, διενεργούμε εις βάθος due diligence ώστε να μπορέσουμε να προβούμε σε έγκυρη αποτίμηση του χαρτοφυλακίου και εν συνεχεία, λαμβάνουμε μέρος σε όλες τις διαδικασίες μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, που συνήθως είναι μακροχρόνια και περιλαμβάνει  αρκετά στάδια, ώστε εν τέλει να επιτύχουμε την βέλτιστη συμφωνία και για τα δύο μέρη.

  Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα στους φορείς πιστώσεων να αποαναγνωρίσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια στα λογιστικά τους βιβλία και έτσι να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες επικεντρώνονται στη θεμελιώδη επιχειρηματική δραστηριότητά τους επανεκκινώντας τη διαδικασία χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας.

  Εντέλει, η συνολική δραστηριότητά μας συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό που εμείς αποκαλούμε "υγιή οικονομία", στο πλαίσιο της οποίας διευκολύνουμε τόσο τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν πληρωμές όσο και τους ιδιώτες να απαλλάσσονται από οφειλές. Αυτό είναι από κάθε άποψη θετικό για την ελληνική οικονομία και το κοινωνικό σύνολο.

  - Πως βλέπετε τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα; Ήρθατε για να μείνετε. Γιατί; Τι βλέπετε;

  Ο Όμιλος Intrum ήταν ο πρώτος μεγάλος διεθνής παίκτης που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά το 2017. Μέσα από ένα στρατηγικό πλάνο συνεχίζει σταθερά να επενδύει στην Ελλάδα καθότι διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους συνολικά. 

  Όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές, η ελληνική αγορά παρουσιάζει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο. Όταν ο Όμιλος Intrum τόλμησε την είσοδο, η αγορά βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο. Πλέον, έχει θεσπιστεί συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο τόσο για τη δευτερογενή αγοραπωλησία χαρτοφυλακίων όσο και για την καθαυτή διαχείριση των απαιτήσεων. Η είσοδος νέων παικτών αυξάνει το ενδιαφέρον και ενδυναμώνει τον ανταγωνισμό και η εκτίμησή μου είναι ότι η αγορά αυτή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο προσκήνιο και τα προσεχή χρόνια είτε με επενδυτικές συναλλαγές όπως αυτές στις οποίες συμματέχει ο όμιλος Intrum, είτε λόγω των προοπτικών συγκέντρωσης του κλάδου κατά την φάση ωρίμανσης. Η πρόβλεψη αυτή ενισχύεται τόσο από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, όπως το πρόγραμμα "Ηρακλής", του οποίου αναμένεται η δεύτερη φάση, ή τις προτάσεις σχετικά με την ενδεχόμενη δημιουργία "Bad Bank", όσο επίσης και από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχει πρόταση για σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

  - Πώς επεκτείνετε τις δραστηριότητές σας στην Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτό σε θέσεις εργασίας;

  Η στρατηγική μας στοχεύει στην ισχυροποίηση της δραστηριότητας και της θέσης μας ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην ελληνική αγορά. 

  Γι’ αυτό και εξετάζουμε στενά κάθε επενδυτική ευκαιρία με την αυτοπεποίθηση της εξειδίκευσης κι εμπειρίας που προσφέρει ο πολυεθνικός Όμιλος Intrum. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται τόσο σε περαιτέρω εξαγορές χαρτοφυλακίων απαιτήσεων ή και ακίνητης περιουσίας από τραπεζικά ιδρύματα, όσο και στη συμμετοχή μας σε κοινοπρακτικά επενδυτικά σχήματα. Γι’ αυτό, πέρα από τον τραπεζικό κλάδο, στόχος μας είναι συν τω χρόνω να εκμεταλλευτούμε τις νομοθετικές και επενδυτικές συγκυρίες και να συμμετέχουμε και σε παρόμοιες επενδυτικές συναλλαγές σε άλλους κλάδους όπως είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι ΔΕΚΟ κ.ά.

  Όσον αφορά τη συνολική μας παρουσία στην Ελλάδα, θεωρώ ότι κάθε υγιής επενδυτική δραστηριότητα συμβάλλει στην προσπάθεια όλων μας για την ανάκαμψη της οικονομίας, ιδίως μετά και την κρίση της πανδημίας COVID-19 και βέβαια στην άμεση και έμμεση δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ