Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Σεπ-2019 00:05

  Sven Odia (Engel&Völkers): Στη Μύκονο τα €10 εκατ. είναι ρεαλιστική τιμή

  Sven Odia (Engel&Völkers): Στη Μύκονο τα €10 εκατ. είναι ρεαλιστική τιμή
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα σχέδια της Engel & Völkers, περιγράφει, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Sven Odia, που ειδικεύεται στην ελληνική αγορά πολυτελών και υπερπολυτελών κατοικιών. Πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία ίδρυσε στην Αθήνα το 16ο Μητροπολιτικό Κέντρο, παγκοσμίως, που απασχολεί σήμερα 90 μεσίτες, με τα σχέδιά της να περιλαμβάνουν την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Όπως εξηγεί ο Odia, στόχος της εταιρείας είναι σε διάστημα τριών έως πέντε χρόνων, να διαθέτει στη χώρα μας 15 έως 20 καταστήματα, απασχολώντας 250 μεσίτες.

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  - Η Engel & Völkers υλοποιεί ένα διεθνές πλάνο επέκτασης σε νέες αγορές. Ποιο είναι το σκεπτικό της συγκεκριμένης στρατηγικής;

  Από το 2012 έχουμε ιδρύσει 16 Μητροπολιτικά Κέντρα. Ανοίξαμε το πρώτο από αυτά στη Βαρκελώνη, το οποίο καλύπτει τις αγορές της Μαδρίτης, της Ρώμης και του Παρισιού, ενώ διαθέτουμε Μητροπολιτικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη. Ένα αντίστοιχο Μητροπολιτικό Κέντρο ιδρύσαμε στην Αθήνα, το οποίο απασχολεί 90 μεσίτες, καλύπτοντας την αγορά κατοικίας στην Αθήνα και την Αττική Ριβιέρα. Σχεδιάζουμε μέσα στα επόμενα, τρία έως πέντε χρόνια, να ιδρύσουμε περισσότερα Μητροπολιτικά κέντρα στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για ένα εκπληκτικό concept, που μας επιτρέπει να διευρύνουμε το μερίδιο αγοράς μας στην πρώτης κατηγορίας αγορά ακινήτων, όπου σήμερα κατέχουμε την πρώτη θέση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε μέσω franchise, έχοντας, πέρυσι, ιδρύσει 70 καταστήματα, με την παρουσία μας να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείας, τον Καναδά και το Μεξικό.

  - Η Engel & Völkers έχει ιδρύσει το 16ο Mητροπολιτικό Κέντρο παγκοσμίως στην Αθήνα. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ελληνική αγορά ακινήτων;

  Στόχος μας είναι σε διάστημα τριών έως πέντε ετών να διαθέτουμε 15 έως 20 καταστήματα και να απασχολούμε 250 μεσίτες, δίνοντας το "παρών” στη Μύκονο, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας είναι η διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού μας. Το 2018 καταγράψαμε συνολικά 800 ημέρες εκπαίδευσης και 5.000 εκπαιδευτικές ώρες, παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, λειτουργούμε ως service providers για τους μεσίτες μας ως προς την εκπαίδευση σε ζητήματα marketing, δημοσίων σχέσεων, αλλά και την εν γένει υποστήριξή τους.

  - Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι μεσίτες που προσλαμβάνετε;

  Η προσωπικότητα αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα. Δεδομένου ότι η Engel & Völkers παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, επενδύοντας χρόνο και χρήμα, δεν αναζητούμε, κατ’ ανάγκη, άτομα που διαθέτουν υπόβαθρο στην αγορά ακινήτων, αλλά τα οποία να επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των πωλήσεων. Άλλωστε, οι γνώσεις για το επιχειρηματικό σκέλος της αγοράς ακινήτων ή το πώς πραγματοποιείται μία συναλλαγή είναι θέματα που διδάσκουμε στους υπαλλήλους μας.

  - Πόσο διαρκεί η διαδικασία της εκπαίδευσης;

  Η εκπαίδευση των μεσιτών μας είναι μία συνεχής διαδικασία. Για παράδειγμα, εγώ ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στον χώρο πριν από 23 χρόνια, με την Engel & Völkers να παραμένει διαρκώς προσανατολισμένη στο πώς μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο. Η αρχική εκπαίδευση, διαρκεί τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια παρέχουμε στους μεσίτες μας τη δυνατότητα εκπαίδευσης μέσω του in-house κέντρου εκπαίδευσης (Engel & Völkers Academy).

  - Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους για τα ελληνικά ακίνητα;

  Υπάρχουν, σε γενικές γραμμές, δύο κατηγορίες ανθρώπων που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Όσοι αναζητούν εξοχική κατοικία σε προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και τμήμα της Κέρκυρας, της Ρόδου και της Κρήτης. Πρόκειται για τοποθεσίες που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, διαθέτουν όμορφες παραλίες, ωραία εστιατόρια και αρκετά καλές υποδομές, χαίροντας ισχυρής ζήτησης από τη βόρεια Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και Σκανδιναβικές χώρες.

  Συναντούμε όμως, και αρκετούς ενδιαφερόμενους, που θα ήθελαν να τοποθετηθούν στην Αθήνα, στον τομέα της πρώτης κατοικίας για επενδυτικούς σκοπούς.

  Εν γένει, ο τουρισμός δίνει ισχυρή ώθηση στην ελληνική αγορά ακινήτων, με την Ελλάδα να διαθέτει την ευκαιρία και τα εχέγγυα να καταστεί παγκόσμιος προορισμός για την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου δραστηριοτήτων στην αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν προορισμοί, όπως η Μύκονος, όπου ζητούμενες τιμές, όπως, για παράδειγμα, το ποσό των 10 εκατομμυρίων, θεωρούνται ρεαλιστικές, προσελκύοντας άτομα από τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία και την Ελβετία, που θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε δεύτερη κατοικία.

  - Ποιο είναι το ύψος των αποδόσεων;

  Κάποιος που αγοράζει ένα ακίνητο, με στόχο την ιδιοκατοίκηση, δεν ενδιαφέρεται για την απόδοση που θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη επένδυση. Ωστόσο, εάν κάποιος επενδύσει σε μία αγορά, όπως η Αθήνα, αγοράζοντας ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση, η απόδοση είναι της τάξης του 5,5%.

  - Το 2018 η Engel & Völkers εμφάνισε κύκλο εργασιών-ρεκόρ. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2019;

  Το 2018 καταγράψαμε πωλήσεις της τάξης των 20 δισ. ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει περίπου 50.000 συναλλαγές στον τομέα της ενοικίασης και της πώλησης, με έσοδα από προμήθεια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Τη φετινή χρονιά, εκτιμούμε ότι η Engel & Völkers θα εμφανίσει έσοδα από προμήθειες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, με τους ρυθμούς ανάπτυξης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, να είναι 11%.

  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων