Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Αυγ-2019 00:04

  Θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ η αγορά "κόκκινων" δανείων προς διαχείριση

  Θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ η αγορά "κόκκινων" δανείων προς διαχείριση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφώσουν μια αγορά που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 60 δισ. ευρώ. Στην αγορά αυτή καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι εταιρίες διαχείρισης, ενώ το ζητούμενο θα είναι να βρεθούν ριζικές και κατάλληλες λύσεις και εργαλεία σε κάθε τράπεζα και για κάθε δανειολήπτη. Τα παραπάνω επισημαίνει στο Capital.gr ο κ. Λεβόν Καζαριάν, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της B2Kapital στην Ελλάδα.

  Ως μέλος του νορβηγικού ομίλου B2Holding, ενός από τους κορυφαίους του κλάδου, με παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές αγορές και με πάνω από 2.400 εργαζόμενους, η B2Kapital διαχειρίζεται ήδη σημαντικά εταιρικά δάνεια στην Ελλάδα, ενώ στελέχη της ελληνικής ομάδας συνδράμουν τις ομάδες διαχείρισης σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης.

  Η εταιρία έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες εξαγοράς χαρτοφυλακίων που έχουν διενεργηθεί στην Ελλάδα, ενώ  μαζί με τους στρατηγικούς της εταίρους, έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των απαιτήσεων που διαχειρίζεται ανέρχεται πλέον σε 6,2 δισ. ευρώ.

  Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

  -Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι του SSM για την επίτευξη εξαιρετικά φιλόδοξων στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους μέχρι τα τέλη του 2021. Ποιος θα είναι ο ρόλος και η συμβολή των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων στην επίτευξη των στόχων. Η B2Kapital έχει προχωρήσει ήδη σε εξαγορές "κόκκινων" χαρτοφυλακίων ελληνικών τραπεζών. Ποια είναι η εμπειρία που κομίζει στην ελληνική αγορά διαχείρισης NPLs και ποιες προοπτικές βλέπετε για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από το βάρος των κόκκινων δανείων;

  Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ο στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 60 δισ. Ευρώ μέχρι το 2021, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα μεταβίβασης ή τιτλοποίησης, και φυσικά προσαρμόζοντας τη στρατηγική τους και στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα.  Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικές και θα αλλάξουν ουσιαστικά το χάρτη της αγοράς.

  Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων οφείλουν να δρουν καταλυτικά και σε συνεργασία με τις τράπεζες, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής, αποδοτικής, και φυσικά, γρήγορης αντιμετώπισης του προβλήματος.

  Οι όποιες ρυθμίσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, εφόσον ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών.  Η εξεύρεση ριζικών και κατάλληλων λύσεων και εργαλείων σε κάθε τράπεζα και για κάθε δανειολήπτη παραμένει το πιο ουσιαστικό θέμα αυτήν τη στιγμή. 

  Στην B2KAPITAL, πελάτες μας είναι οι δανειολήπτες. Μέσα από εξειδικευμένες υπηρεσίες και δοκιμασμένες πρακτικές διαμορφώνουμε λύσεις που τους βοηθούν να ρυθμίσουν οριστικά τις οφειλές τους, με τρόπο επωφελή για όλους. Η προσέγγισή μας ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, διατηρώντας παράλληλα  την απαραίτητη ευελιξία που χρειάζεται προκειμένου να καλύπτει όχι μόνον εκείνους που είναι σε θέση εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και όσους αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Από την πλευρά μας θέλουμε, πάνω  απ’ όλα, να βοηθήσουμε τον δανειολήπτη να ξεπεράσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης πιο γρήγορα, και παράλληλα, να αποκτήσει ξανά πιστοληπτική ικανότητα.

  Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας από άλλες αγορές - συνολικά 23 - μεταφέρουμε στην Ελλάδα τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για εμάς, κάθε περίπτωση μη εξυπηρετούμενης οφειλής είναι μοναδική, όπου συνεκτιμάται η τωρινή πραγματική κατάσταση κάθε δανειολήπτη, ώστε η λύση που θα διαμορφωθεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Όλα αυτά με μεγαλύτερη ταχύτητα, με μεγαλύτερη ευελιξία και απόλυτο ρεαλισμό.

  -Η B2Kapital έχει δώσει το παρών σε δύο εξαγορές μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων που και οι δύο αφορούσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Σας ενδιαφέρουν τα εξασφαλισμένα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών;

  Φυσικά και μας ενδιαφέρουν, όπως και τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ομάδα των στελεχών μας έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης εταιρικών απαιτήσεων που απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση λόγω πολυπλοκότητας, αλλά και απαιτούμενης ανάλυσης των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων. Ως μέλος του νορβηγικού ομίλου B2Holding, ενός από τους κορυφαίους του κλάδου, με παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές αγορές και με πάνω από 2.400 εργαζόμενους, διαχειριζόμαστε ήδη σημαντικά εταιρικά δάνεια στην Ελλάδα, ενώ στελέχη της ελληνικής ομάδας συνδράμουν τις ομάδες διαχείρισης σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της ΝΑ Ευρώπης.

  Μέχρι στιγμής, έχουμε συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες εξαγοράς χαρτοφυλακίων που έχουν διενεργηθεί στην Ελλάδα, ενώ  μαζί με τους στρατηγικούς μας εταίρους, έχουμε προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ και το σύνολο των απαιτήσεων υπό διαχείριση ανέρχεται πλέον σε 6,2 δισ. ευρώ.

  -Ποιες προκλήσεις παρουσιάζει η διαχείριση των επιχειρηματικών NPLs; Πώς πρέπει να γίνεται η προσέγγιση των χαρτοφυλακίων αυτών από τις εταιρίες διαχείρισης, ειδικά όταν πρόκειται για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στην Ελλάδα αποτελούν και τον κορμό της Οικονομίας;

  Η μη εξυπηρέτηση του δανείου ενός φυσικού προσώπου δημιουργεί προφανώς πρόβλημα στον ίδιο και την τράπεζά του. Στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων υπάρχει και μια τρίτη διάσταση. Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά, είναι σίγουρο ότι θα παρασύρουν σε καθοδική πορεία και τις υγιείς επιχειρήσεις. Από τεχνικής πλευράς, το πιο κρίσιμο θέμα στη διευθέτηση των επιχειρηματικών δανείων είναι ο διαχωρισμός των βιώσιμων επιχειρήσεων από εκείνες που θα πρέπει να εκκαθαριστούν. Αυτό είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας. Έχοντας ήδη σημαντική εμπειρία στη διαχείριση πολύπλοκων, μη εξυπηρετούμενων, επιχειρηματικών δανείων, μπορούμε να συμβάλουμε στην εξυγίανση και την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων, ώστε οι επιχειρήσεις με θετικές προοπτικές να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, απαλλαγμένες από το βρόχο που τις κρατά σήμερα σε μια ημιθανή κατάσταση.

  Θέτουμε ταυτόχρονα μακροπρόθεσμους στόχους, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ελκυστικές λύσεις που παραμένουν εφικτές. Σε σχέση με τα καταναλωτικά ή τα στεγαστικά δάνεια, τα επιχειρηματικά δάνεια είναι πιο απαιτητικά, υπό την έννοια ότι πρέπει να διενεργηθούν πληθώρα ασκήσεων και μελετών και, βάσει των αποτελεσμάτων, να σχεδιαστεί η κατάλληλη στρατηγική. Όλη αυτήν την εμπειρία και τη συσσωρευμένη γνώση μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για την ταχύτερη αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.

  -Πώς κρίνετε το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα και το οποίο περιλαμβάνει επίσης και επιχειρηματικές οφειλές; Συμβάλλει θετικά στη διαχείριση των NPLs και από τις εταιρίες διαχείρισης;

  Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα συμβάλει θετικά στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η λογική να επιμεριστεί το βάρος μιας εύλογης λύσης, με τις τράπεζες να προχωρούν στην αναδιάρθρωση ενός δανείου με παράλληλη διαγραφή μέρους της οφειλής, μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς την ίδια στιγμή, το κράτος επιδοτεί τα χαμηλά εισοδήματα με βάση μια σειρά ρεαλιστικές δαπάνες διαβίωσης, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 50% της μηνιαίας δόσης. Με αυτόν τον τρόπο και οι τρεις πλευρές - οφειλέτης, τράπεζα / servicer και κράτος, προστατεύουν την πρώτη κατοικία όπου χρειάζεται, ενώ παράλληλα αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

  Αλλά και από τεχνικής πλευράς, η δημιουργία μιας πλατφόρμας που αυτοματοποιεί τη διαδικασία, με τρόπο γρήγορο και διαφανή, βοηθά όλους να διαχειριστούν καλύτερα το πρόβλημα των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα πως ο νόμος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και προσφέρει μια ρεαλιστική εναλλακτική ακόμη και για υποθέσεις που εκκρεμούν ή έχουν ήδη ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο.

  -Ποια εμπόδια βλέπετε στο υπάρχον νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των εταιριών διαχείρισης;

  Όσον αφορά το υπάρχον νομικό πλαίσιο, οφείλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να αναβαθμιστεί, ώστε να πλησιάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όμως, η ανάγκη για επιτάχυνση των παρεμβάσεων ώστε το νέο πλαίσιο να είναι σύγχρονο αλλά και γρήγορο παραμένει. 
  Η ραγδαία αύξηση των ΝΡΕs δεν οφείλεται μόνο στην αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής εκ μέρους των δανειοληπτών, αλλά και στο προβληματικό πλαίσιο προστασίας το οποίο δεν κατάφερε να διαχωρίσει την πραγματική από την εικαζόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης ενός δανείου, ενθαρρύνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που δεν είχαν αντικειμενική δυσκολία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Αυτό συνετέλεσε στην αύξηση των NPEs και στη χειροτέρευση των τραπεζικών δεικτών. Παρόλα αυτά, σήμερα βλέπουμε να διαμορφώνεται σταδιακά μια νέα πραγματικότητα, όπου οι εταιρείες διαχείρισης θα κληθούν να διευθετήσουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πολύ μεγαλύτερου ύψους από τα σημερινά, διαμορφώνοντας μια αγορά που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 60 δισ. ευρώ.

  -Οι εταιρίες διαχείρισης είναι κάτι νέο για την ελληνική πραγματικότητα, όπως επίσης και οι αλλαγές που βλέπουμε στη δομή των τραπεζών, τόσο από πλευράς δραστηριοτήτων (μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους φεύγει σταδιακά εκτός των ισολογισμών τους), όσο και από πλευράς δομής (αναγκαστικά συρρικνώνεται η φυσική παρουσία τους και μειώνεται το προσωπικό τους). Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, οι εταιρίες διαχείρισης μπορούν να προσφέρουν εναλλακτική για προσωπικό που θα φύγει από τις τράπεζες; Ποια είναι, ειδικότερα, τα σχέδια της B2Kapital για τη στελέχωσή της στην ελληνική αγορά;

  Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επαγγελματική επιλογή για τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα. Το επιχειρηματικό μοντέλο διαχείρισης καθώς και ο ρυθμός ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς που έχει δημιουργηθεί προσελκύουν στελέχη που θέλουν να κάνουν καριέρα στον συγκεκριμένο χώρο. Η Β2Kapital αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κορυφαία αγορά για τον Όμιλο. Η ομάδα της B2Kapital στην Ελλάδα αριθμεί ήδη 100 εργαζόμενους, με πλάνο να μεγαλώσει στο εγγύς μέλλον. Όσον αφορά τη στρατηγική μας στο ανθρώπινο δυναμικό, εστιάζουμε στην ενδυνάμωση των εργαζομένων  μας, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης ως μέσο ανάπτυξης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας, και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας υψηλής απόδοσης, με σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης και δίκαιη πολιτική αμοιβών και παροχών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ