Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 08:32

  Η εισαγωγή στο Euronext αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη διεθνή ανάπτυξη του Ομίλου ΤΙΤΑΝ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

  Την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, εκπνέει η προθεσμία της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Titan Cement International S.A. (TCI) προς τους μετόχους της A.E. Τσιμέντων Τιτάν (ΤΙΤΑΝ), οι οποίοι καλούνται να ανταλλάξουν τις υφιστάμενες μετοχές της ΤΙΤΑΝ με μία νέα μετοχή της TCI, που θα εισαχθεί πρωτογενώς στο Euronext Βρυξελλών.

  Το Capital.gr, συνομίλησε με τον Μιχάλη Κολακίδη, Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, για τις λεπτομέρειες της Δημόσιας Πρότασης, τους στόχους και την μελλοντική ανάπτυξη του ιστορικού ομίλου αλλά και την αναγκαιότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση με όρους ανάλογους με αυτούς των βασικών ανταγωνιστών του διεθνώς.


  - Κύριε Κολακίδη, ποιος είναι τελικά ο απώτερος στόχος για τον Όμιλο μέσω της Δημόσιας Πρότασης;

  Η Δημόσια Πρόταση είναι μια στρατηγική επιλογή για τη στήριξη της διεθνούς ανάπτυξης του Ομίλου. Έχει στόχο  να διευκολύνει την εισαγωγή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Euronext. 

  Ο λόγος που επιδιώκουμε επιτακτικά την εισαγωγή του Ομίλου μας σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, είναι γιατί πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί η αναγνώρισή του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, θα διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση της μετοχής και πιστεύουμε θα αυξηθεί το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Επίσης θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια ευρύτερη βάση για χρηματοδοτήσεις από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και από διεθνείς τράπεζες με πιο ανταγωνιστικό κόστος.

  Η πρόταση απευθύνεται σε όλους τους μετόχους της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ και θα είναι επιτυχής αν υπάρξει αποδοχή άνω του 75% και για τις δύο κατηγορίες μετοχών ΤΙΤΑΝ, κοινών και προνομιούχων. Με την επιτυχή έκβαση της πρότασης,  η Titan Cement International  θα καταστεί απώτατη μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και το όχημα για την μελλοντική του ανάπτυξη.

  - Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια για τον Όμιλο. Γιατί πιστεύετε ότι απέτυχε η προηγούμενη πρόταση; 

  Πράγματι, στην πρώτη προσπάθεια, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων στήριξε την πρόταση, στις κοινές μετοχές η συμμετοχή, με 87%, ήταν λίγο χαμηλότερη του τότε ελαχίστου ορίου του 90%.

  Η μη επίτευξη του 90% για τις κοινές ήταν συνδυασμός διαφόρων παραγόντων. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, υποεκτιμήθηκε το ποσοστό των μετόχων, όπως είναι για παράδειγμα κάποια παθητικά επενδυτικά ταμεία , που για λόγους που δεν σχετίζονται με τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου δεν συμμετέχουν.   Γι’ αυτό και θέσαμε τώρα το ελάχιστο όριο αποδοχής στο 75%.   

  Η διαφορά της νέας πρότασης είναι  ότι σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης σε ποσοστό κάτω του 90% (μεταξύ 75% και 89,9%),δεν θα υπάρξει διαδικασία sellout/squeeze out για τις μετοχές που δεν θα έχουν προσφερθεί. 

  Στην περίπτωση αυτή, η κατηγορία των μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ για την οποία δεν έχει προσφερθεί ποσοστό άνω του 90% θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ταυτόχρονα με την Titan Cement International S.A., η οποία θα καταστεί η μητρική εταιρία του Ομίλου και βασικός της μέτοχος. 

  Τιτάν εργοστάσιο Ελευσίνας

  - Γιατί επιμένετε προς αυτό το στόχο με μία δεύτερη δημόσια πρόταση, σε μία περίοδο που το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ανοδική πορεία και οι αποδόσεις στα ομόλογα πέφτουν; 

  Η επιλογή της Δημόσιας Πρότασης είναι ανεξάρτητη από την οικονομική συγκυρία στη χώρα μας. Όπως ξέρετε, το 90% περίπου του τζίρου και της κερδοφορίας μας προέρχεται από αγορές εκτός Ελλάδας. Το γεγονός ότι η χώρα μας καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τον κατασκευαστικό κλάδο δείχνουν κάποια δειλά δείγματα αισιοδοξίας είναι πολύ θετικό για τις εδώ δραστηριότητές μας, οι οποίες έχουν χτυπηθεί από την πολυετή κρίση, συμβάλλει στην κερδοφορία του Ομίλου, δεν είναι όμως καθοριστικό για την μακροπρόθεσμη διεθνή στρατηγική μας.

  Οι βασικές στρατηγικές προκλήσεις και ευκαιρίες που κυριαρχούν κοιτώντας μακροπρόθεσμα είναι ο διεθνής ανταγωνισμός, που γιγαντώνεται με συγχωνεύσεις των μεγάλων του κλάδου και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, καθώς και η ανάγκη προσαρμογής της βιομηχανίας μας στις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.  Για να αντιμετωπίσουμε αυτά υπό ίσους όρους, σε ένα κλάδο εντάσεως κεφαλαίου, η πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση με όρους ανάλογους με αυτούς των βασικών ανταγωνιστών μας διεθνώς είναι αναγκαία. Και οφείλουμε να κάνουμε τις κινήσεις που θα το διασφαλίσουν μακροχρόνια.

  Η εισαγωγή μας σε ένα Χρηματιστήριο όπως το Euronext, που είναι το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ε.Ε., μετά το Λονδίνο, θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα.

  - Υπάρχει ανησυχία για την παρουσία της TCI σε σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες; 
  Αντιθέτως. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε ότι δύο διεθνείς οργανισμοί χρηματιστηριακών δεικτών, οι MSCI και FTSERussel, προτίθενται να εντάξουν την TCI στους δείκτες τους, εφόσον η Δημόσια Πρόταση είναι επιτυχής. Παρόμοια ανακοίνωση έκανε και το Χρηματιστήριο Αθηνών για τους δικούς του δείκτες. 

  - Αν κάποιοι επιλέξουν να μην ανταλλάξουν τις μετοχές τους, θα λάβουν το τίμημα των μετοχών τους σε μετρητά;

  Αυτό δεν ισχύει παρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αποτελεί ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους μετόχους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχουν στη Δημόσια Πρόταση, προσβλέποντας στη διαδικασία squeezeout-sellout.   Συγκεκριμένα, η διαδικασία squeeze out - sell out ισχύει μόνο εφόσον το ποσοστό αποδοχής για την κατηγορία μετοχών που διαθέτουν οι μέτοχοι, κοινές ή προνομιούχες, είναι 90% και άνω.

  Σε αντίθετη περίπτωση- αν επιτευχθεί ένα ποσοστό αποδοχής για την κατηγορία μετοχών που διαθέτουν μεταξύ του 75% και 89%- οι μέτοχοι αυτοί θα παραμείνουν με την μειοψηφία του 25% ή και λιγότερο με μετοχές της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μιας εταιρίας της οποίας η μετοχή κατά πάσα πιθανότητα θα έχει χαμηλότερη εμπορευσιμότητα. 

  Τιτάν εργοστάσιο Πάτρας

  - Προσωπικά, τι εκτιμάτε για την έκβαση του εγχειρήματος;

  Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να κάνω συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά είμαστε αισιόδοξοι.   Μπορώ να επισημάνω όμως δύο πράγματα.  Πρώτον, πως με το νέο ελάχιστο ποσοστό στο 75%, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μαθηματικά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το 90% της αρχικής πρότασης.

  Δεύτερον, πως τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, όσο και οι βασικοί μέτοχοι που κάνουν την δημόσια πρόταση μέσω της TCI στηρίζουν απόλυτα και ομόφωνα την προσπάθεια αυτή.

  Για το λόγο αυτό, ελπίζουμε ότι οι μέτοχοί μας θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, μοιραζόμενοι μαζί μας το ίδιο όραμα για την επόμενη ημέρα του Ομίλου μας, και όχημα ανάπτυξης την TCI.

  - Πότε θα γνωρίζουμε αν η Δημόσια Πρόταση είναι επιτυχής;

  Το αποτέλεσμα της Δημόσιας Πρότασης και τα σχετικά ποσοστά αποδοχής αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18 Ιουλίου 2019.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ